Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Nádherně mramorovaná a nadýchaná vánočka podle Pavla Berkyho vybízí k vyzkoušení. Mramorování docílíme přidáním skořice a jemnosti zase přidáním tvarohu do těsta. Krásná na pohled a lahodná na chuť – přesně taková tato vánočka je.
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, cukr, droždí, jedno celé vejce, dva žloutky, mléko a tvaroh. Všechny suroviny necháme v robotu promíchat, aby se spojily.
Krok 2: Poté přidáme změklé máslo a necháme vymíchat hladké elastické těsto. Mísu s těstem přikryjeme potravinovou fólií a dáme kynout na teplé místo přibližně na 1 hodinu.
Krok 3: Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní desku. Párkrát těsto rukama prohněteme, abychom vytlačili přebytečný vzduch.
Krok 4: Těsto rozdělíme na tři stejné díly. Jeden z nich dáme zatím stranou, zbylé dva znovu rozdělíme na poloviny. Tyto čtyři díly vyválíme na hrubší prameny o délce asi 25 cm.
Krok 5: Odložený kus těsta vyválíme na tloušťku asi 1 cm. Pomažeme ho rozpuštěným máslem, zasypeme skořicí a hnědým cukrem. Těsto srolujeme jako na roládu a poté ho podélně rozkrojíme na dva prameny.
Krok 6: Na pracovní plochu si připravíme všechny prameny a zapleteme vánočku ze všech šesti pramenů.
Krok 7: Poté ji přendáme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme utěrkou nebo fólií a necháme ještě 15-20 minut kynout.
Krok 8: Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C.
Krok 9: Vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme 10 minut na 200 °C, poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších 35-45 minut dozlatova.
Krok 10: Po 30 minutách zkontrolujeme špejlí, jestli už není vánočka upečená. Zjistíme to tak, že když do vánočky píchneme špejlí, tna nížpři vysunutí neuvidíme nalepené těsto. Tím pádem je vánočka hotová. V opačném případě ji ještě necháme 5-10 minut dopéct.
Krok 11: Po upečení ji z trouby vyndáme a necháme vychladnout.
Zveřejněno 23. 12. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ERQOY
Moje poznámka
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ERQOY
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 8 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 9 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 9 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 11 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 14 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dalmatské čufty
Ceesay před 4 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 7 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 8 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 10 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 11 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 12 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 12 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 13 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 13 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mléko plnotučné,
tvaroh plnotučný,
máslo,
cukr krupice,
droždí sušené,
vejce,
žloutek,
sůl,
skořice mletá,
cukr hnědý
Komentáře (1)