Sýry jsou skvělým zdrojem vápníku a bílkovin. A kromě toho - se sýrem je prostě všechno lepší
Sýry (zejména pak polotvrdé a tvrdé sýry) jsou určitě nejlepším zdrojem vápníku a obsahují velmi kvalitní bílkoviny. Sýry navíc obsahují málo mléčného cukru, a tak většinou nedělají velkou neplechu ani lidem, kteří trpí intolerancí laktózy. Na druhou stranu ale také některé sýry obsahují velké množství soli, která ve větší míře není pro organismus příliš příznivá.
Druhy sýrů
Co se týče druhů, sýry se dělí do několika základních podkategorií.
- Tvrdé sýry: ementál, primátor, parmezán a gran moravia
-
Polotvrdé sýry: eidam, gouda, čedar, Halloumi, Raclette
- Měkké sýry: žervé, cottage, mascarpone, balkánský sýr, čerstvý sýr apod.
- Plísňové sýry: hermelín, camembert, brie s plísní na povrchu, niva či roquefort
- Pařené sýry: parenice, oštiepok, korbáčik
- Kyselé sýry: tvaroh a oloumoucké tvarůžky
Jak využít sýr v kuchyni?
Sýr má v kuchyni velmi široké využití. Výborně chutná jen tak samostatně jako pohoštění se sklenkou vína, plátkovým sýrem perfektně obložíte čerstvé pečivo, tvrdé sýry se hodí k vyladění těstovin, měkké sýry využijete do dezertů, omáček i k namazání. Dále nesmí chybět na pizze či křupavých langoších. Ze sýru dokonce vykouzlíte i skvělé křupavé chipsy.
Den sýrového suflé
Den sýrových koulí
Den sendviče s grilovaným sýrem
Den sýrového fondue
Předchozí 1 … 4 5 6 7 8 … 14 Další
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Maková náplň nastavená
Přidáno před 4 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 7 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 9 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 9 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pampeliškový med krok za krokem: Zvládnete ho levou zadní, důležité je nasbírat správné květy, pak už stačí jen cukr
Delikatesa z třešní: Jak na jednoduchý třešňový džem? Obejdete se i bez chemie
Cukrářka Iveta Fabešová nabídla recept na bábovku z mléčné čokolády a říká: Je motivující, když „hobíci“ dohánějí profíky