Sýry jsou skvělým zdrojem vápníku a bílkovin. A kromě toho - se sýrem je prostě všechno lepší
Sýry (zejména pak polotvrdé a tvrdé sýry) jsou určitě nejlepším zdrojem vápníku a obsahují velmi kvalitní bílkoviny. Sýry navíc obsahují málo mléčného cukru, a tak většinou nedělají velkou neplechu ani lidem, kteří trpí intolerancí laktózy. Na druhou stranu ale také některé sýry obsahují velké množství soli, která ve větší míře není pro organismus příliš příznivá.
Druhy sýrů
Co se týče druhů, sýry se dělí do několika základních podkategorií.
- Tvrdé sýry: ementál, primátor, parmezán a gran moravia
-
Polotvrdé sýry: eidam, gouda, čedar, Halloumi, Raclette
- Měkké sýry: žervé, cottage, mascarpone, balkánský sýr, čerstvý sýr apod.
- Plísňové sýry: hermelín, camembert, brie s plísní na povrchu, niva či roquefort
- Pařené sýry: parenice, oštiepok, korbáčik
- Kyselé sýry: tvaroh a oloumoucké tvarůžky
Jak využít sýr v kuchyni?
Sýr má v kuchyni velmi široké využití. Výborně chutná jen tak samostatně jako pohoštění se sklenkou vína, plátkovým sýrem perfektně obložíte čerstvé pečivo, tvrdé sýry se hodí k vyladění těstovin, měkké sýry využijete do dezertů, omáček i k namazání. Dále nesmí chybět na pizze či křupavých langoších. Ze sýru dokonce vykouzlíte i skvělé křupavé chipsy.
Předchozí 1 … 7 8 9 10 11 … 13 Další
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rohlíkové křupky
Přidáno před 4 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 5 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 6 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno před 7 hodinami
Croissanty s Nutellou
Přidáno 16. 4. 2024 09:10
Přečtěte si Zobrazit více
Lískové oříšky doplní energii po běhání, zmírní stres a ještě skvěle „nakrmí“ váš mozek!
5 nejlepších bezmasých placiček: Brokolicové, houbové nebo zelné si určitě zamiluje celá rodina. Příprava je navíc velmi snadná
Špagety, po kterých zhubnete: Zeleninovou alternativu populárních těstovin musíte ochutnat!