Sýry jsou skvělým zdrojem vápníku a bílkovin. A kromě toho - se sýrem je prostě všechno lepší
Sýry (zejména pak polotvrdé a tvrdé sýry) jsou určitě nejlepším zdrojem vápníku a obsahují velmi kvalitní bílkoviny. Sýry navíc obsahují málo mléčného cukru, a tak většinou nedělají velkou neplechu ani lidem, kteří trpí intolerancí laktózy. Na druhou stranu ale také některé sýry obsahují velké množství soli, která ve větší míře není pro organismus příliš příznivá.
Druhy sýrů
Co se týče druhů, sýry se dělí do několika základních podkategorií.
- Tvrdé sýry: ementál, primátor, parmezán a gran moravia
-
Polotvrdé sýry: eidam, gouda, čedar, Halloumi, Raclette
- Měkké sýry: žervé, cottage, mascarpone, balkánský sýr, čerstvý sýr apod.
- Plísňové sýry: hermelín, camembert, brie s plísní na povrchu, niva či roquefort
- Pařené sýry: parenice, oštiepok, korbáčik
- Kyselé sýry: tvaroh a oloumoucké tvarůžky
Jak využít sýr v kuchyni?
Sýr má v kuchyni velmi široké využití. Výborně chutná jen tak samostatně jako pohoštění se sklenkou vína, plátkovým sýrem perfektně obložíte čerstvé pečivo, tvrdé sýry se hodí k vyladění těstovin, měkké sýry využijete do dezertů, omáček i k namazání. Dále nesmí chybět na pizze či křupavých langoších. Ze sýru dokonce vykouzlíte i skvělé křupavé chipsy.
Předchozí 1 … 9 10 11 12 13 14 Další
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Skořicové šneky s krémovou polevou
Přidáno před 57 minutami
Kuřecí hořčicové řízečky
Přidáno před 3 hodinami
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 13 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 20 hodinami
Klobásy
Přidáno 29. 4. 2024 10:30
Přečtěte si Zobrazit více
Vzpomínky na lepší minulost: Kolik stál chleba v roce 2006, kolik loni a kolik letos v lednu? Cena vzrostla o 20 Kč za kilo!
Velikonoce Rakousku: V kostele se světí šunka, na stole nechybí sladký anýzový bochánek. Takhle se dělá!
Čím starší, tím lepší. Pravý italský parmezán je doslova delikatesou a králem mezi sýry