Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud se vydaří teplý a přiměřeně deštivý červen, příroda bujně obroste zelení. Mnohé v zahradách i na polích už vyzývá ke sklizni. Opět záleží na mikroklimatických podmínkách v regionech. Někde už sklízejí rané brambory nebo letní odrůdy košťálovin, jinde teprve rozkvétá černý bez.

Darů přírody bychom si měli vážit tak, jako to uměly právě babičky. Dokázaly zpracovat jedlé plané rostliny v okruhu mnoha set metrů od bydliště. Co nenašly v okolí, dokázaly vypěstovat na zahrádkách nebo svých malých políčkách. 

Sladké jahody

V červnu zrají jahody a jejich zpracování tomuto měsíci vévodí. Babičky připravovaly jahodové sirupy, džemy, kompoty i mražené dobroty. Jahody jsou také vděčnou surovinou pro moučníky, jako jsou bublaniny, nepečené dorty, ale i knedlíky.  

Zelený chřest

V červnu je období, kdy tato lahůdková zelenina - chřest - vyráží i na zahrádkách. I v obchodech je jeho nabídka poměrně vysoká. Známé jsou chřestové polévky, těstoviny nebo rizota s chřestem, v oblibě je zapékaný s různými surovinami.

Květy černého bezu

Keře černého bezu najdeme všude v okolí vsí i měst. Bezové květenství uměly babičky zpracovat na oblíbené sirupy nebo limonády, ale nejednou jimi nasytily i rodinu - to když je usmažily v těstíčku. Smaženým květenstvím se říká kosmatice a jsou opravdu chutné.

Mladý hrášek

První lusky hrášku můžeme sklízet už v červnu, pokud jsme včas zaseli. Výhodou je, že vyrostou dříve, než se stihnou rozmnožit škůdci. Oblíbený je i cukrový hrách, u něhož sklízíme lusky ještě nenadité semeny. Nejvíc chutná hrách čerstvě utržený, ale můžete ho také zmrazit na pozdější využití.

Rané brambory

V teplejších krajích se už sklízejí první rané brambory. Mají vysoké množství vitamínu C, proto s nimi zacházíme šetrně. Vaříme je nejlépe se slupkou a v páře nebo je i se slupkou pečeme. 

Chutný mangold

Výborná a odolná zelenina, která skvěle nahradí choulostivý špenát - to je mangold. Pěstitelé na něj nedají dopustit, protože vydrží na záhonu až do prvních mrazíků. Mohou ho sklízet postupně, což je další obrovská výhoda.

Pěstované bylinky

Záhonky osázené majoránkou, dobromyslí, šalvějí, meduňkou nebo mátou, oseté koprem, petrželkou nebo pažitkou už také vydávají první sklizeň. Část bylinek babičky usušily, ale často ty čerstvé využívaly ke kořenění pokrmů.

Košťálová zelenina

Červen je první letní měsíc, v jehož konci už můžeme sklízet první květáky, ranou kapustu nebo letní zelí. Nejsou vhodné k uskladnění, ale využíváme je do oblíbených (nejen) květákových pokrmů, příloh nebo polévek.

První třešně

Ačkoliv si na prvních třešních často k naší zlosti pochutnají špačci a kosi, někdy se podaří před nimi trochu úrody uchránit. Pak přijdou ke slovu oblíbené bublaniny a koláče s třešněmi. Do bublaniny jsou výhodnější třešně vypeckované, moučník se lépe konzumuje.

Možná vás navnadíme naším videoreceptem na sirup z květů černého bezu, který později využijete k přípravě osvěžující limonády:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli