Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kadeřávek patří mezi košťáloviny a jeho velkou výhodou je mrazuvzdornost. Mrazivé počasí mu nevadí, naopak po přemrznutí získá jemnost. Využití je obdobné jako u jiných druhů kapusty. Vybrali jsme pro vás několik chutných receptů z našeho receptáře.

Pro kadeřávek můžeme na zahradu zajít kdykoliv během zimy. Nevadí, když je půda zmrzlá, protože listy jednoduše trháme do misky. Doma je dobře opláchneme a do některých jídel nejprve spaříme horkou vodou. Zmenší se tím jejich objem a další postup je snadný.

Kadeřávek je výborný do polévek

Stejně jako další odrůdy kapusty kadeřávek jednoduše zpracujeme do polévek. Nakrájíme ho najemno, aby v polévce nebyly velké kusy. Můžeme ho také po uvaření v polévce rozmixovat. Výborně se doplňuje s bramborovými a luštěninovými polévkami. Na dochucení používáme česnek

V čem nám kadeřávek chutná

Podobně jako hlávkovou kapustu používáme kadeřávek do zapékaných jídel nebo karbanátků. Obvykle ho nejprve krátce povaříme nebo alespoň spaříme. Do karbanátků listy rozmixujeme, k zapékání je stačí nakrájet. Kadeřávek doplňujeme vejci a sýrem

Kadeřávek chutná i zasyrova

Pěkné horní listy kadeřávku umyjeme a nakrájíme nadrobno. Pokapeme olejem a posolíme, potom promačkáme a necháme chvíli stát (0,5 hodiny). Listy budou jemné a velmi chutné. Používáme je k posypání namazaného pečiva nebo do salátů. Na přípravu pesta listy kadeřávku nejprve spaříme.

Příprava karbanátků z kadeřávku je obdobná jako při použití jiné odrůdy kapusty. Pro inspiraci jsme vám vybrali videorecept, který jednoduchý postup předvádí. Určitě si pochutnáte.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více