Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní jablka dozrávají postupně po celou dobu letních prázdnin. Už na začátku července si můžeme pochutnávat na ovoci, které má převážně světle zelenou barvu, svěží nakyslou chuť a omamnou vůni.

Letní jablka jsou první, do kterých se můžeme zakousnout. Mají šťavnatou nakyslou bílou dužinu, díky které získají moučníky svěží chuť. Jejich jedinou nevýhodou je častá kazivost a velmi krátká trvanlivost - jsou tedy určeny k rychlé spotřebě.

Jak zpracovat letní jablíčka

Výhodou jsou vlastní jablka - máme přístup k ovoci, kdykoliv ho potřebujeme:

  • Jablečné koláče a štrúdly patří mezi nejoblíbenější moučníky s jablky. Můžeme je kombinovat s drobenkou, s tvarohem nebo s ořechy. Nezapomeneme na skořici a rozinky, které koláčům dodají větší sladkost.
  • Jablečné kompoty do hrnce připravíme i z menšího množství ovoce - výhodou je, že je můžeme jíst hned po vychlazení. Na zavařování se hodí spíše podzimní odrůdy. Horká šťáva z kompotu chutná v chladných večerech.
  • Jablečné pyré a kaše připravujeme dětem místo přesnídávky, kdy je můžeme kombinovat i s jiným ovocem. Jablečným pyré můžeme v těstě nahradit vejce, plnit jím koláčky nebo ho přidat do ovocného smoothie.
  • Jablečná povidla a džem vydrží déle než samotné ovoce, proto je připravíme do zásoby před pečením koláčů a koláčků, například na svatbu. Horkou jablečnou marmeládou přelijeme ovocné knedlíky nebo lívance. 
  • Jablečné křížaly a slupky usušíme a použijeme jako zdravé mlsání na výletě nebo k televizi a pro přípravu jablečného čaje na podzim a v zimě. Sušené kostičky jablek můžeme přidat místo rozinek do moučníků.

Rychlý štrúdl s letními jablíčky

Nejrychlejší moučník, který se dá v létě připravit:

  • Omytá jablka oloupeme (slupky usušíme na čaj), vyjmeme jádřince a nastrouháme je nahrubo nebo pokrájíme na plátky. Pak je smícháme se skořicí a rozinkami a pokapeme citrónovou šťávou.
  • Listové těsto rozválíme, posypeme strouhankou (vpije přebytečnou šťávu) a po celé ploše naklademe strouhaná jablka. Pokud jsou více kyselá a děti by štrúdl odmítly, poprášíme je cukrem.
  • Pláty svineme do závinů (jeden štrúdl nestačí), přeneseme je na plech na pečicí papír, potřeme rozšlehaným vejcem a na několika místech propíchneme vidličkou. Kdo má rád, posype povrch slunečnicovými semínky.
  • Štrúdl pečeme na 200 °C, dokud na vrchu nezčervená. Po vyndání z trouby necháme moučník vychladnout a poprášíme ho moučkovým cukrem. Řezy servírujeme s kopečkem šlehačky nebo s vanilkovou omáčkou.

Nastrouhaná nebo pokrájená jablka smícháme s citrónovou šťávou, aby příliš nezhnědla, nebo je hned po nastrouhání krátce podusíme.

Každý jablečný koláč je výborný, ať je z letních, podzimních nebo zimních jablek. Pokud váháte, pro jaký recept se máte rozhodnout, nechte se inspirovat naším videem a připravte si jablečný šťavnatý fofr koláč:

Sladké drobečky

Letní jablka se díky své nakyslosti používají i ve slané kuchyni pro přípravu výborného indického jablečného čatní, vejmrdy s křenem nebo zelí s jablky. Vyrobíme z nich jablečný ocet, který se hodí do salátových zálivek i k hubnutí. V létě připravíme osvěžující jablečnou zmrzlinu či nanuky nebo pudinkovo-jablečný pohár se šlehačkou a jablíčka přidáme do míchaných ovocných salátů.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli