Dobroty z letních jablíček: Svěží nakyslé ovoce můžeme ochutnat během celého léta
Letní jablka dozrávají postupně po celou dobu letních prázdnin. Už na začátku července si můžeme pochutnávat na ovoci, které má převážně světle zelenou barvu, svěží nakyslou chuť a omamnou vůni.
Letní jablka jsou první, do kterých se můžeme zakousnout. Mají šťavnatou nakyslou bílou dužinu, díky které získají moučníky svěží chuť. Jejich jedinou nevýhodou je častá kazivost a velmi krátká trvanlivost - jsou tedy určeny k rychlé spotřebě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat letní jablíčka
Výhodou jsou vlastní jablka - máme přístup k ovoci, kdykoliv ho potřebujeme:
- Jablečné koláče a štrúdly patří mezi nejoblíbenější moučníky s jablky. Můžeme je kombinovat s drobenkou, s tvarohem nebo s ořechy. Nezapomeneme na skořici a rozinky, které koláčům dodají větší sladkost.
- Jablečné kompoty do hrnce připravíme i z menšího množství ovoce - výhodou je, že je můžeme jíst hned po vychlazení. Na zavařování se hodí spíše podzimní odrůdy. Horká šťáva z kompotu chutná v chladných večerech.
- Jablečné pyré a kaše připravujeme dětem místo přesnídávky, kdy je můžeme kombinovat i s jiným ovocem. Jablečným pyré můžeme v těstě nahradit vejce, plnit jím koláčky nebo ho přidat do ovocného smoothie.
- Jablečná povidla a džem vydrží déle než samotné ovoce, proto je připravíme do zásoby před pečením koláčů a koláčků, například na svatbu. Horkou jablečnou marmeládou přelijeme ovocné knedlíky nebo lívance.
- Jablečné křížaly a slupky usušíme a použijeme jako zdravé mlsání na výletě nebo k televizi a pro přípravu jablečného čaje na podzim a v zimě. Sušené kostičky jablek můžeme přidat místo rozinek do moučníků.
Rychlý štrúdl s letními jablíčky
Nejrychlejší moučník, který se dá v létě připravit:
- Omytá jablka oloupeme (slupky usušíme na čaj), vyjmeme jádřince a nastrouháme je nahrubo nebo pokrájíme na plátky. Pak je smícháme se skořicí a rozinkami a pokapeme citrónovou šťávou.
- Listové těsto rozválíme, posypeme strouhankou (vpije přebytečnou šťávu) a po celé ploše naklademe strouhaná jablka. Pokud jsou více kyselá a děti by štrúdl odmítly, poprášíme je cukrem.
- Pláty svineme do závinů (jeden štrúdl nestačí), přeneseme je na plech na pečicí papír, potřeme rozšlehaným vejcem a na několika místech propíchneme vidličkou. Kdo má rád, posype povrch slunečnicovými semínky.
- Štrúdl pečeme na 200 °C, dokud na vrchu nezčervená. Po vyndání z trouby necháme moučník vychladnout a poprášíme ho moučkovým cukrem. Řezy servírujeme s kopečkem šlehačky nebo s vanilkovou omáčkou.
Nastrouhaná nebo pokrájená jablka smícháme s citrónovou šťávou, aby příliš nezhnědla, nebo je hned po nastrouhání krátce podusíme.
Každý jablečný koláč je výborný, ať je z letních, podzimních nebo zimních jablek. Pokud váháte, pro jaký recept se máte rozhodnout, nechte se inspirovat naším videem a připravte si jablečný šťavnatý fofr koláč:
Sladké drobečky
Letní jablka se díky své nakyslosti používají i ve slané kuchyni pro přípravu výborného indického jablečného čatní, vejmrdy s křenem nebo zelí s jablky. Vyrobíme z nich jablečný ocet, který se hodí do salátových zálivek i k hubnutí. V létě připravíme osvěžující jablečnou zmrzlinu či nanuky nebo pudinkovo-jablečný pohár se šlehačkou a jablíčka přidáme do míchaných ovocných salátů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře