Tvarohovo-tykvový (dýňový) cheesecake

Suroviny

Těsto:
250 g máslových kakaových sušenek
130 g másla
1 lžička mletého zázvoru
½ lžičky kardamomu
Dále:
500 g tykve (nebo jakékoliv dýně)
350 g jemného tvarohu
2 lžíce Solamylu
2 lžíce jogurtu
1 vejce
100 g cukru
skořice

Postup přípravy receptu

  1. Očistenú tekvicu (dyňu) nakrájame na kocky a asi 10 min podusíme. Ak treba, podlejeme 2 lyžicami vody. Potom rozmixujeme a necháme prechladnúť.

  2. Kakaové keksy rozmixujeme najemno. Pridáme zmäknuté maslo, korenie a vypracujeme cesto. Cesto natlačíme do tortovej formy (priemer cca 26 cm) tak, aby sme urobili asi 2 cm vyvýšený okraj.

  3. Tvaroh vymiešame s vajíčkom, cukrom, jogurtom a Solamylom. Tretinu odoberieme a vmiešame do nej tekvicové pyré.

  4. Na cesto vo forme rozložíme 2/3 tvarohovej hmoty a uhladíme.
    Na ňu dáme zvyšok tekvicovú hmotu a opäť uhladíme.

  5. Pečieme na 180°C asi 45 minút.

  6. Horúci koláč vyberieme a ihneď posypeme škoricou. Necháme dobre vychladnúť, až potom režeme.

Poznámka od kuchařky

Recept je z knihy Najlepšie jedlá. Trocha som ho upravila.

Pokiaľ použijeme oranžové odrody dyne, bude koláč farebnejší. Ja som použila tekvicu.

Na takýto účel používam keksy Indiánky: viď foto

Komentáře k receptu Tvarohovo-tykvový (dýňový) cheesecake

  • MamlajdaD MamlajdaD

    tejaja: Děkuji za odpověď! :-8 Myslela jsem si, že to s tou cuketou nepůjde, no co se dá dělat, recept ukládám. Já nikam nechodím, do obchodů už vůbec ne, potraviny si nechávám vozit od zdejší firmy, která se rozvozem zabývá, ale ti mají tak malý výběr, který sice je na "přežití" dostatečný, ale jak já bych si s chutí šla nakoupit do normálního obchodu, kde bych si mohla vybrat z celého sortimentu, na to raději ani nemyslím! No snad už se brzy dočkám! :yes:;-) Moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    MamlajdaD: ;-) On nie je úplne biely, spodná, tá čisto tvarohová časť je biela a na nej je jemne iná farba, samozrejme farba tekvice. ;-) Ak použiješ oranžovú dyňu, nie tekvicu, tak bude oranžová. Použila som tekvicu, lebo tú mám ešte teraz doma. :-) Cuketu nepoužívaj v žiadnom prípade, na takéto účely sa nehodí, je príliš vodnatá, nedá sa zameniť za tekvicu. Ale pokiaľ by si chcela piecť, tak maslovú alebo hokkaido dostať aj teraz v obchodoch.
    Potešila si ma, že ťa koláč zaujal. Ďakujem. :-*

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Terezko, pořád jsem koukala na tento tvůj zajímavý koláč, proč je bílý, člověk si hned představí dýni oranžovou. ;-):-D:-D No po přečtení celého receptu včetně poznámky jsem na to přišla! ;-):-8 Pěkný a zajímavý recept na celkem zdravé mlsání!<3:yes: Malý dotaz: Šlo by místo zelené tykve použít cuketu? Cuketa je asi vodnatější, tak si nejsem jistá, jestli by šla použít? :-O;-):-8:-K

    Odpovědět