Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušičky připadají každý rok na 2. listopadu jako Památka všech zesnulých. Kromě tradičních návštěv hřbitovů a vzpomínek na milované zemřelé osoby probíhají v rodinách návštěvy, při kterých nesmí chybět pohoštění.

Dušičky mají svůj původ u starých Keltů, kdy se věřilo, že v noci z 31. října na 1. listopadu vychází mrtvé duše na povrch země. Lidé jim svítili na cestu, aby se mohli setkat s živými příbuznými a přáteli. Ze stejné legendy vznikl svátek Halloween, který se slaví převážně v anglicky mluvících zemích.

Pokrmy, které se podávají na Dušičky

Tradiční jídla na Dušičky nečekejme - kromě sladkého pečiva jde o rodinná setkání, kde se podávají jídla podle chuti členů rodiny a hostů. Chladný podzim je pak ve znamení horkých hustých polévek, vydatných hlavních jídel a teplých nápojů.

Jak připravit tradiční dušičkové pečivo

Už od nepaměti se připravuje speciální pečivo: 

  • Kosti svatých se připravují z různých druhů těst, ale nejčastěji z kynutého jako housky, sladké loupáky nebo smažené koblihy.
  • Dušičky s povidly se pečou 2. listopadu - jde o čtyřhranné pečivo obalované v cukru. Dříve se rozdávalo chudým lidem a pocestným.
  • Nepečené cukroví ve tvaru svíčky se modeluje z kokosové hmoty, lepí na piškot, polévá fondánovou polevou a zdobí celou mandlí.

Nevíte, jak připravit sladké pečivo ve tvaru kostí? Má vypadat jako překřížené hnáty - ale nic se nestane, pokud váleček těsta jen smotáte do spirály. Možná vám pomůže naše video:

 

 

 

 

Komentáře