Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 večeří z ředkviček: Připravte si svěží pomazánku, grilované či pečené ředkvičky jako přílohu nebo báječnou pikantní polévku
Zdroj: Toprecepty, Elizabeth89

Z čerstvých ředkviček se můžeme těšit brzy zjara a při průběžném dosévání si jich užívat až do zimy. Tato kořenová zelenina totiž není náročná na pěstování, takže bez problémů vyroste i zahradnickému amatérovi.

Jídla s ředkvičkami

Ředkvičky jsou nejlepší do jídla syrové, ale dají se využít i v teplé kuchyni –vařené, grilované, pečené i zavařené. Je dobré vědět, že se tato zelenina dá využít celá včetně listů.

1. Grilované ředkvičky

Grilovat se dá nejen maso, ale i třeba ovoce a zelenina. Ani ředkvičky nejsou výjimkou. 

Stačí je jen rozpůlit, pokapat olejem, ochutit solí a pepřem a pak už jen grilovat dozlatova. Doba záleží na tloušťce grilované ředkvičky. Jde o drobné kusy, proto je vhodné použít kontaktní gril (mřížkou by mohly propadnout).

Náš tip: Připravte si grilované ředkvičky s jarní cibulkou.

2. Pečené ředkvičky

Ani pečené ředkvičky nejsou nijak složité na přípravu. Rozkrojené na polovinu, pokapané olejem, opepřené a osolené, dochucené například tymiánem, jsou hotově za chvíli. Tato příloha se hodí nejen k masu a rybám, ale i třeba sýrům.

Náš tip: Můžete si ale také přichystat třeba kuře pečené na ředkvičkách a mrkvi.

3. Pomazánka z ředkviček

Ze syrových ředkviček můžeme připravit výbornou pomazánku. Je mnoho variant, jak je zpracovat do pomazánky, protože se snadno kombinují s ostatními potravinami. Nejjednodušší je nakrájet ředkvičku na plátky a ozdobit s ní již hotovou pomazánky. Hodí se ale také do tvarohu a spolu s různými bylinkami tvoří výborné chuťové i barevné kombinace pomazánek, jejichž základem je tvaroh.

Náš tip: Vyzkoušejte pomazánku z ředkviček a kedlubny.

4. Salát s ředkvičkami

Ředkvičky se krásně pojí i s různými druhy sýrů: volit můžeme z měkkých, tvrdých, plísňových. Výbornou kombinaci vytváří například s hermelínem.

Ředkvičky můžeme přidat i do jednoduchých směsí. Hodí se k třeba k hlávkovému salátu či polníčku. Když přidáme dýňová nebo slunečnicová semínka a zalijeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a promícháme s medem, rychlá a chutná večeře je hotová.

Náš tip: Připravte si ředkvičkový salát s majonézou podle tohoto videoreceptu:

5. Polévka z ředkviček

Ačkoliv to zní neobvykle, polévka s touto pikantní zeleninou báječně chutná. Většinou tam ale ředkvička nebývá jako hlavní ingredience, ale doplňuje další zeleninu. Základ mohou tvořit brambory a cibule zalité vývarem. Připravte si polévku z ředkviček podle tohoto receptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více