Hrušky můžeme využít nejen na chutné moučníky a dezerty, ale i ve slaných pokrmech
Hruškové záviny, koláče nebo dezerty jsou dostatečně známé. Přebytek hrušek můžeme konzervovat zavařením, mražením nebo sušením, případně lze využít pikantního spojení hrušek se sýrem či masem do slaných pokrmů. Máme pro vás stručný přehled možností využití hrušek v naší kuchyni.
Variant zpracování hruškové úrody je totiž mnohem více, než by se mohlo zdát. Skvělé je také to, že se hrušky báječně uplatní ve sladké i slané kuchyni. I u nás najdete mnoho receptů našich uživatelů na hruškové sladké i slané variace, stačí zalistovat.
HRUŠKY jsou u nás jedním z nejoblíbenějšího druhu ovoce. Spolu s jablky tvoří velké procento zastoupení jak stromů na místních zahradách, tak i plodů na našich talířích. Plody z hrušně obecné jsou…
Moučníky s hruškami
Hrušky, podobně jako jablka, jsou chutnou náplní závinů i koláčů. Velmi dobře se doplňují s ořechy nebo mandlemi, což z běžného moučníku udělá sváteční pochoutku. Také čokoláda se k hruškám velmi hodí. Příjemná sladkost hrušek mění moučníky na originální a luxusní dobroty.
Dezerty s hruškami
I nepečené dobroty nebo poháry jsou s hruškami výborné. Můžete vyzkoušet hrušky povařené v červeném nebo bílém víně nebo pečené. Děti jistě ocení ježka z hrušky, který báječně nejen chutná, ale i vypadá. Hrušky vnáší do naší kuchyně nádech léta a vzpomínky na prázdniny u babičky.
Sladká jídla s hruškami
Hrušky skvěle ochutí různé kaše nebo nákypy. Na Ostravsku znají ovocnou polévku s názvem bryja, která využívala padané ovoce jako např. hrušky nebo jablka. Chutná teplá, vlažná i studená. Hrušky se uplatní v obdobných jídlech jako jablka.
Hrušky se sýrem
K hruškám se hodí jemné žervé, ale i výrazné sýry jako Hermelín, Niva nebo kozí. Sladká hruška a slaný sýr možná zní někomu podivně, ale je potřeba tuto kombinaci vyzkoušet a pak teprve soudit. Jistě si totiž najde mnohé příznivce. Doporučujeme k nim do trojice přidat ještě ořechy, hlavně vlašské.
Hrušky s masem
Zvláště drůbeží maso chutná s ovocem (tedy i s hruškami) výborně. Často se k této dvojici ještě přidává výrazný sýr a výborně se hodí také ořechy. To je osvědčená kombinace chutí. Drůbeží maso může být nejen kuřecí, ale i kachní nebo husí. Také vepřové chutná s hruškami dobře, doporučujeme vyzkoušet.
Saláty s hruškami
Hrušky se skvěle hodí i do salátů, kde opět často mají za partnery sýry a ořechy. Aby nezhnědly, pomáhá pokapat plátky hrušek citronovou šťávou. Hrušky při dobrém uskladnění vydrží dlouho, takže si chutný salát můžeme připravit i v zimě. Využít můžeme i zavařené hrušky.
Hruškové zavařeniny
Z hruškových zavařenin mimo sezónu oceníme kompoty a povidla, velmi oblíbené jsou také sušené křížaly, z kterých pak můžeme jednoduše připravit staročeskou posypku s názvem pracharanda. Povidla zase využijeme na frgály hruščáky nebo jako ovocnou pomazánku.
Jako inspiraci vám můžeme ještě nabídnout několik videoreceptů s hruškami, my jsme dnes vybrali méně obvyklou hráškovou bruschettu s kozím sýrem a hruškou.
Komentáře