Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si vyrobit domácí lízátka: Cukrovinky do mikulášského balíčku
Zdroj: Top recepty

Výroba domácích lízátek není žádná velká věda a kromě silikonových formiček nepotřebujete nic speciálního. Získáte pro děti báječnou cukrovinku z ovoce a navíc bez přidaných látek a barviv.

Svátek svatého Mikuláše se kvapem blíží a nastává čas přemýšlet nad tím, jaké dobroty zvolíme do balíčku pro naše ratolesti. Připravit si pro ně můžeme domácí pečené brumíky, ovocné želé bonbony a nebo také lízátka z karamelu či džusu.

Jak připravit lízátka

Na tuto pochoutku budeme potřebovat 50 ml ovocného džusu, dále 120 g cukru krystal, 70 ml vody, 2 lžíce čekankového sirupu (lze vynechat a použít více cukru nebo nahradit medem).

  1. Džus zahřejeme a necháme vařit přibližně 5–10 min dokud trošku nezhoustne. Poté odstavíme stranou.
  2. Do nepřilnavé pánve dáme vařit cukr se sirupem a vodou. Řádně promícháme a přivedeme k varu. Poté plamen ztlumíme a za neustálého míchání ještě vaříme 10 min.
  3. Abychom zjistili, zdali je cukrová hmota dostatečně hustá, odebereme lžičkou trochu směsi a kápneme do hrnku se studenou vodou. Pokud se ve vodě vytvoří krystalek, pak je směs dostatečně hustá a je čas přidat svařený džus.
  4. Cukrovou hmotu s džusem ještě přibližně 5 min necháme probublávat.
  5. Nastává čas naplnit lízátkovou formu. Pokud formu nemáme, jednoduše cukrovou hmotu nabereme lžící, na pečicí papír uděláme kolečko a vložíme do něj špejli.

Pokud se rádi držíte tradic, můžete si podle videoreceptu připravit postavičky Mikuláše a čerta z kynutého sladkého těsta, které nazýváme pajtáše. Jaké dobroty připravujete tradičně dětem vy? Napište nám do komentářů.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více