Jak dlouho vařit uzené koleno v tlakovém hrnci? Šťavnatého masa docílíte snadno
Vaření uzeného kolena v tlakovém hrnci je rychlá a snadná cesta k chutnému výsledku. Za pouhou hodinu získáte šťavnaté maso plné chuti. Provedeme vás postupem vaření krok za krokem, abyste dosáhli chutného pokrmu.
Uzené koleno se skvěle hodí nejen pro slavnostní příležitosti, ale i jako základ chutné domácí večeře. Díky tlakovému hrnci můžete výrazně zkrátit dobu vaření, což vám ušetří čas, aniž byste přišli o jemnost a chuť masa. V tomto článku se podíváme na to, jak dlouho vařit uzené koleno v tlakovém hrnci a jak ho připravit tak, aby bylo šťavnaté a plné chuti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho vařit koleno v tlakovém hrnci
Než dáte koleno do hrnce, je dobré ho opláchnout studenou vodou, aby se smyla přebytečná slanost masa. Kdo má rád intenzivní chutě, může koleno potřít prolisovaným česnekem a posypat oblíbeným kořením.
- Připravené koleno vložte do hrnce a dolijte vodou maximálně do dvou třetin objemu hrnce.
- Budete-li přidávat koření, vložte ho do sáčku na koření či sítka na čaj, aby nedošlo k ucpání ventilů tlakové hrnce.
- Hrnec uzavřete, přiveďte k varu a po dosažení potřebného tlaku snižte stupeň ohřevu. Středně velké koleno o hmotnosti 1–1,5 kg vařte 60 minut.
- Po hodině vaření sporák vypněte a nechte samovolně klesnout tlak. Během této doby hrnec rozhodně neotevírejte. Díky tlaku v hrnci se koleno bude vařit ještě minimálně 10 minut.
- Jakmile tlak klesne, zkontrolujte, zda je koleno dostatečně měkké. Kost by měla jít lehce oddělit.
- Chcete-li mít křupavou kůrčičku, dejte koleno ještě na 15 minut do trouby rozpálené na 200 °C.
Koleno můžete zakomponovat do jídla, ale báječně chutná jen tak s čerstvým chlebem, hořčicí, křenem a kyselými okurkami, které krásně vyváží jeho tučnost.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Chléb ze špaldové a žitné mouky: Poradíme vám s postupem a jiný už chtít nebudete
Máte doma tlakový hrnec? Nebo váháte, zda si jej pořídit? Vysvětlíme, proč a jak s ním správně vařit
Předvařené koleno dopečené v remosce nebo troubě má zlatavou kůrčičku, přitom je nádherně šťavnaté a na talíři se rozpadá
Komentáře