Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za časů socialismu probíhaly oslavy Mezinárodního dne žen značně pompézně. V práci se rozdávaly karafiáty a bonboniéry a stoly se prohýbaly pod tíhou zákusků, chlebíčků a jiných dobrot. Připomeňte si to s námi recepty na ty největší šlágry socialistické éry.

MDŽ - svátek původem americký

Mezinárodní den žen, který připadá na 8. března, je stále vnímán jako komunisty zprofanovaný svátek, v posledních letech se ale k jeho oslavám opět vracíme a připomínáme si ho v jeho původním významu.

Ostatně MDŽ s minulým režimem nijak nesouvisel, ve skutečnosti se zrodil v Americe a připomínal stávky švadlen v New Yorku bojujících za zlepšení životních podmínek žen pracujících v továrnách a za volební právo žen. 

U nás se MDŽ slavil již před revolucí také a to poměrně ve velkém. Kromě dostatku nápojů, především alkoholických, nesmělo chybět ani pořádné občerstvení. Na čem si tehdy oslavenkyně na oslavách konajících se v podnicích na jejich počest pochutnávaly?
Pojďte si s námi připomenout nejslavnější dobroty a rovnou si je můžete připravit a oslavit tak MDŽ pěkně stylově jako dřív. 

Chlebíčky s „vlašákem“

Původně prvorepubliková specialita, za níž vděčíme slavnému pražskému lahůdkáři Paukertovi, byla za socialismu asi nejoblíbenějším pohoštěním, a to nejen na oslavách MDŽ. Chlebíčky se prodávaly hlavně v tehdejších bufetech, ale i v cukrárnách

K nejoblíbenějším patřily ty s vlašským salátem, slavným hitem tehdejších „bufáčů", který byl tak oblíbený, že uspokojil chutě strávníků, i když byl servírovaný jen v papíru a doplněný rohlíkem.

Na chlebíčcích jej často zdobila šunka, sýr, případně plátek natvrdo vařeného vajíčka.

Náš tip: Připravte si vlašský salát podle normy ČSN.

Ruské vejce

Vlašský salát byl základem i další speciality, ruského vejce. Hit vyhlášeného automatu Koruna v Praze na Václavském náměstí sice vznikl původně z nouze a ve snaze nějak spotřebovat suroviny, jimž končila doba spotřeby, oblíbený je však dodnes. 

Kromě salátu bylo základem této „bufáčové“ speciality vejce vařené natvrdo a zalité majonézovým přelivem. Pak už se přidal jen plátek salámu či šunky, kyselá okurka, nakládaná kapie, plátek rajčete a snítka petrželky na ozdobu. To vše se dalo do plastové misky a podávalo nejlépe s rohlíkem. 

Náš tip: Zavzpomínejte v kuchyni a udělejte si ruské vejce podle originálního receptu.

Šunková rolka

Plátky šunky stočené do ruličky nebo do kornoutku a plněné šlehačkou ochucenou křenem si většinou spojujeme se svatebním menu, šlo ale i o oblíbené pohoštění na různých oslavách.

Našlehaná smetanová pěna výborně zvýrazňuje chuť jemné šunky - křen je nejlepší použít čerstvý, dá se ale nahradit i krenexem (nakládaným křenem).

Pokud je na vás křen příliš štiplavý můžete do náplně použít tavený či strouhaný sýr nebo česnek, případně se hodí i vajíčkový salát

Náš tip: Klasické retro šunkové rolky podle našeho receptu zvládne i začátečník. 

Česnekové jednohubky

Tradičním pohoštěním na oslavách byly i jednohubky. Jejich předností bylo, že byly připravené za chviličku, stačilo jen nakrájet rohlík na kolečka a potřít pomazánkou.

Ta se nejčastěji používala česneková, na ozdobu pak nesměla chybět mandarinka nebo kousek ananasu z kompotu.

Náš tip: Retro česnekové jednohubky podle našeho receptu uvítá na návštěvě každý. 

Punčové řezy

Po slaném pohoštění byl čas na nějakou sladkou tečku. K nejoblíbenějším zákuskům patřily tehdy punčové řezy. Možná i proto, že díky rumu byly předzvěstí bujarých oslav, které se s MDŽ pojily.

Barevný moučník z korpusů obarvených na červeno a na žluto navíc působí lákavě a díky prolití rumovým či punčovým rozvarem je krásně vláčný a šťavnatý.

Náš tip: Milujete tento retro zákusek? Punčové řezy jako z cukrárny připravíte podle našeho videa.   

Alžírská káva

K zákusku se samozřejmě podávala káva, tehdy oblíbený „turek“ s lógrem na dně. Pokud si člověk chtěl trochu víc dopřát, stačilo kávu ozdobit šlehačkou a vznikla tzv. vídeňská káva.

Kávovou delikatesou pro labužníky pak byla alžírská káva – tedy káva s vaječným likérem. Tu si v současnosti můžete připravit z kávy překapávané, ještě lepší však je z espressa.

Náš tip: Návod na dokonalou alžírskou kávu najdete zde. 

Inspiraci na retro pohoštění k MDŽ najdete v naší fotogalerii

Fotogalerie - HOTOVO Jak se dřív slavilo MDŽ: Zavzpomínejte si společně s námi a rovnou si k tomu dejte něco dobrého

Ukázat 8 fotografií

Něco extra: Retro vajíčkové chlebíčky si můžete udělat podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více