Roštěnky naší rodinky

Suroviny 4 porce

4 hovězí plátky (roštěněc nebo zadní)
1 cibule
2 stroužky česneku
hladká mouka
2-3 lžíce sádla
2 lžíce hořčice
horký vývar
sůl
---
na kořenící směs:
1/2 lžičky černého pepře
1 lžička sladké mleté papriky
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička drceného kmínu
1/2 lžičky mletého nového koření
1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
1/2 lžičky mleté skořice
špetka mletého kardamonu
špetka muškátového květu
špetka mletého koriandru

Postup přípravy receptu

  1. Všechno koření na směs smícháme. Maso naklepeme, nařízneme po okrajích, osolíme a potřeme směsí koření. Při nanášení koření si můžeme pomoct trochou oleje. Plátky masa necháme odležet.

  2. Mezitím nakrájíme cibuli a utřeme česnek se solí.

  3. V kastrolu rozehřejeme sádlo a cibulku na něm opečeme dozlatova, cca 10 minut.

  4. Poté přidáme maso, které jsme obalili v hladké mouce a přebytečnou oklepali.

  5. Plátky opečeme z obou stran dohněda a zalijeme malým množstvím horkého vývaru.

  6. Přidáme hořčici, utřený česnek a maso; a dusíme doměkka, za průběžného podlévání sběračkou vývaru. Připravovaný pokrm neustále hlídáme.

  7. Když je maso měkké, zahustíme omáčku jíškou a na mírné teplotě prováříme dalších 20-30 minut, až tuk vystoupí na povrch. Podáváme s rýží, kuskusem nebo houskovým knedlíkem a zdobíme čerstvými nebo naloženými sušenými rajčaty a petrželkou.

Komentáře k receptu Roštěnky naší rodinky

  • Petra Dvor. Petra Dvor.

    Dobrý den, dovolila jsem si přidat fotku. Měla jsem jen kousek masa, tak jsem ho nakrájela. Jinak jsem vše udělala podle vás a musím říct, že je to skvělé. Určitě tento recept budu vařit častěji. Moc děkuji. Opravdu super:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    casino, podle mých zkušeností bych určitě nedělala maso na dozlatova usmažené cibulce. Odhadujete to správně :)

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Klasické,moc dobré roštěnky. :) PS: Je to kardamom

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    casino::-)) krásný popisek :-))

    Odpovědět

  • casino casino

    No, už hodinu dusím maso z býčího nízkého roštěnce...
    A protože NEMUSÍM:-! "Připravovaný pokrm neustále hlídáme." jak stojí psáno v rcp, tak brouzdám po netu a koukám jak dělají roštěnky jinde:-O
    Dělám klasiku: Osolené, popepřené maso osmažím na sádle dohněda (ne že aby se zatáhlo a bylo šťavnaté - to je pitomost, ale kvůli barvě a chuti), pak vyndám, a ve stejném kastrole usmažím cibulku dozlatova - krásně se uvolní přípek po opékání masa. Podleju a dusím a dusím a u plotny netrčím a netrčím, jen sem tam hodím oko a smýknu kastrolem sem a zase tam a teprve později, když už maso měkne, s ním semtam pohnu "špachtlí". Pokud (zřídka) zahušťuji řídkou šťávu moukou, pak teprve chvíli hlídám jak vlčák, než se mouka provaří.
    Zde uvedenou kořenící směs zkusím příště, jsem žádostiv té chuti:-) Asi je jedno, když se bude vařit i z uvedené kýty - to koření patrně zabije specifickou chuť pro kterou se dělá právě z roštěnců...
    Akorát nevím, zda mám risknout na dozlatova udělané cibuli opékat pomoučené maso dohněda... Ta cibule se prosímsakra nespálí, než maso chytne barvu, he :-?

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Náhodně courám po Dadalově kuchařce a našla jsem tam koření, které patří na dušené roštěnky a vzpomněla jsem si na tento recept, který jsem nedávno psala...
    "ROŠTĚNKY - KOŘENÍ / n. ROSTBRATEN / a. POTROAST
    - bohatá směs sestávající z dvanácti druhů mletého koření. Obsahuje černý pepř, zázvor, kardamom, koriandr, rozmarýn, papriku, nové koření, kmín, muškátový květu, skořici, cibuli, česnek a sůl (5 %). Dává dušeným masům vyváženou, nepříliš ostrou chuť, příjemnou vůni a barvu."
    Takže to moje drahá babička dělala téměř předpisově...;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    hafikov: Janinko, kdes byla, kočko??? Ráda tě vidím...:-K:-K
    Suslajdo, děkuji za bodík...:-)

    Odpovědět

  • hafikov hafikov

    Určitě vyzkouším.Zrovna teď by mi porce přišla k chuti:-D:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    :-Knádhera:-p+1:yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Moc všem děkuji:-K:-K
    Koření se možná zdá dost, ale já k tomu dělávám hodně omáčky, takže je vlastně i k jejímu ochucení.

    Odpovědět

  • dapru dapru

    Roštěnky mám moc ráda, určitě vyzkouším, jak vidím krásně připravené roštěnky od Elizy na fotce, tak mám na ně šílenou chuť :-D , maso i šťáva už od pohledu dráždí chuťové pohárky , mňam.

    Odpovědět

  • Suvicka Suvicka

  • Klariska Klariska

    Zajímavá kořenící směs, voní mi orientem :yes::-K.

    Odpovědět

  • Věrka Věrka (neregistrovaný)

    Pěkná roštěná,hora koření,někdy až moc:-((:-p

    Odpovědět

  • Fantom Fantom

    moc pěkně udělané a fotka super jen na mě je tam moc koření;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: dušené roštěnky dušená roštěná dusena rostenka roštěnky recept roštěnky od babičky hovezi rostenka podle babicky koření na roštěnky roštěná recept roštěnky podle babičky roštěnky na hořčici dušená roštěná recept roštěnky rostenka prave rostenky klasické roštenky jak se delaji rostenky recepty roštěnky rostenky klasika roštěnky dušené recept roštěnky