Pohanková slaná kaše - přílohová

jajikpusik Kuchařka: jajikpusik

Doba přípravy: do 20ti minut kolik chceš Přílohy 5 názorů

Suroviny

pohanka (kroupy nebo lámanka)
cibule
česnek
solu (dle potřeby)
voda
máslo (nebo sádlo,olej,anglickou slaninu apod.)
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku nasypu do talíře a zaliji vroucí vodou, přikryji druhým talířem a nechám stát ( kroupy 10 minut, lámanku tak 5 minut ).

  2. Na pánvi na tuku orestuji cibulku a utřený česnek ( podle toho, k čemu jí přikládám dám i slaninu ), přidám odstátou pohanku, promíchám a pod pokličkou nechám do podávání.

    Kdysi jsem četla, že pohanka se má jíst se syrovou zeleninou, máte-li jí sladkou, tak s čerstvým ovocem, neboť vitamín C zvyšuje účinek Rutinu.

    Patřím mezi ty, kdo nemají potřebu solit, vy si dolaďte podle sebe.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pohanková slaná kaše - přílohová

  • jajikpusik jajikpusik(autorka receptu)

    Díky za reakci všem. Kroupy opravdu jen zaliji horkou vodou a nechám stát. Potom, když je přidám k cibulce, promíchám a ponechám pod pokličkou do podávání, skutečně změknou. Mám je raději než lámanku, tu dávám spíš do polévky. No ale dojdou-li kroupy, nahradí je lámanka, viz obrázky. Jano, abych neměla z lámanky kaši po vsáknutí, jak píšeš, zalévám jí minimem vody. Ani jí nemám všechnu ponořenou, doladí jí ta horká pára, co se přikrytím udělá. Pak není třeba jí slévat. Pohanku dělám již léta a jsem zemědělcem, který jí pěstuje. Tak ať se daří a chutná. Pa:-K

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Děkuji moc za rady.
    Klarisa: pohanku neslévám, četla jsem, že to je také důležité.
    spagetka: děkuji za odkaz, zkusím pohanku uvařit podle návodu.

    Pohanku jsem si oblíbila, opravdu mi chutná. Moje dcera jí moc ráda nemá, ale včera jsem jí předložila pohankovou kaši z lámanky, na to jsem jí dala na větší kusy udělanou zeleninu na skus - rajčata, lilek, cuketu, papriky, žampiony, trochu posypala kořením na americké brambory a pane jak si pomlaskávala :-)

    Přeji hezký večer :-)

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Jani, já vařím pohanku tak, že šálek propláchnutých krup zaliju jeden a půl šálkem studené vody a na mírném ohni přivedu k varu. Minutu povařím a zakryté nechám 20 minut dojít. Důležitější než nevařit je totiž neslévat. Snad ti to pomůže :-).

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jana - v to máš sice pravdu, ale jukni sem http://www.zivotosprava.cz/index.php?akce=clanek&i...

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Pohanka se prý nemá vařit, aby se nezničila nejcennější látka rutin. Pohanku - kroupy jsem jenom zalila, podle návodu na sáčku, vroucí vodou a nechala stát asi 10 minut, někdy i déle, ale kroupy byly stále tvrdé. Takže jsem přestala kupovat kroupy a začala jsem kupovat lámanku, kde je na návodu uvedeno, že se má nechat asi 2-3 minuty vařit !!! a potom nechat asi 15 minut dojít. Voda se do lámanky vsákne a je z toho spíš taková kaše. Nevím co je správné. Na jednom návodu - s kroupy - je uvedeno nevařit a na lámance vařit :-O Ale tvrdé kroupy dobré nejsou a za uvedených deset minut určitě nezměknou ani trochu.

    Odpovědět

Tématické fráze: jáhlová kaše na slano jahlova kase slana pohanková kaše kase z pohanky lamanky slaná kaše slaná jáhlová kaše slané kaše pohanková krupice recepty pohanková kaše recept kaše z pohankových vloček kaše z pohankové lámanky pohanková lámanka pohanka lámanka kaše pohankova kase naslano kase z lamanky pohanková kaše z lámanky pohanková lámanka recepty pohanková kaše k čemu slane kase recepty pohanková krupice na slano

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít