Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňový koláč: Sladký nebo slaný? Vyberte si z oblíbených receptů
Zdroj: Pixabay, stephanieortiz

Blíží se podzim, tedy čas, kdy ze skříní vytáhneme huňaté svetry a po večerech budeme na terase popíjet horký čaj. Přinášíme vám tipy, jak si připravit dýňový koláč, který u vás doma navodí tu správnou podzimní atmosféru.

Dýně už zrají a jejich milovníci jásají, protože dýně lze použít jak na sladké recepty, tak i k přípravě slaných pokrmů. Právě její variabilita jí přidala na atraktivitě. Nejoblíbenější je dýně hokkaido, nemusí se totiž loupat a její plody jsou tak akorát velké, aby z jednoho vyšlo jídlo pro celou rodinu.

Těsto jako základ

Na dýňový koláč můžete použít křehké těsto, ale také linecké či listové, které lze koupit již hotové a vyválené na pečicím papíru. V případě, že máte chuť na cheesecake, použijte sušenkový základ, fantazii se meze nekladou.
TIP: Pokud dáváte přednost slaným pokrmům před těmi sladkými, můžete dýňový koláč připravit i ve slané variantě. Například se slaninou a parmezánem nebo s nivou v případě, že se rozhodnete pro dýňový quiche.

Vrchní část koláče nebo-li náplň

Nejjednodušší možností je uvařit dýňové pyré. Dýni (nejlépe máslovou nebo hokkaido) očistěte, pokrájejte na kostičky a uvařte do úplného změknutí. Poté ji stačí už jen rozmixovat a pyré je hotové. Na koláče je dobré použít k přípravě pyré kromě dýně i jablka, která mu přidají na sladkosti. Použít však můžete i dýňovou přesnídávku. K ochucení použijte koření podle vašich chutí – skořici, perníkové koření, vanilkový cukr, muškátový oříšek, citronovou šťávu a kůru, mleté či nasekané ořechy, případně rum. Pokud je potřeba pyré dosladit, můžete místo cukru použít javorový, čekankový či jiný sirup vhodný ke slazení. Nakonec do něj vmíchejte tvaroh či zakysanou smetanu, dokonale ho zjemní a díky hustší konzistenci se s ním bude lépe pracovat. Přidat můžete i rozmíchané vejce, které zajistí pevný stav po upečení.
TIP: Dýni na pyré nemusíte vařit, můžete ji upéct. Její chuť se pečením zvýrazní. Stačí ji nakrájenou na kousky péct na plechu vyloženém pečicím papírem po dobu 30 minut při teplotě 180 °C. Poté dýni rozmixujte a přidejte koření podle libosti.

Jíme i očima

Často zkusíme nové, nám neznámé pokrmy jen proto, že přitahují naši pozornost svým vzhledem. V jednoduchosti je krása, koláč lze jen posypat moučkovým cukrem. Zdobit se však dá i ovocem spolu s bylinkami, například mátou či meduňkou, koláč můžete posypat praženými ořechy, ale také ozdobit kraje krémem z mascarpone a pak jej případně ještě posypat barevným cukrovým posypem na dorty.

Jaký pokrm z dýně u vás vítězí na celé čáře? Podělte se s námi o vaše tipy v komentářích, těšíme se. Pro inspiraci vám přinášíme video-recept k přípravě dýňového koláče s jablky z křehkého těsta. Dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky