

Slaninovo - parmazánový dýňový koláč
Suroviny
- 500 g dýně (dužiny)
- 450-500 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 180-200 ml mléka
- 150 g slaniny
- cca 3 lžíce parmazánu (nastrouhaného)
- čerstvý rozmarýn
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Dýňovou dužinu pokrájíme na kostičky a vložíme na pařák do hrnce s vodou, necháme vařit 10-12 minut, dokud nezměkne. Poté ji nahrubo rozmačkáme.
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Dýni, mouku, prášek do pečiva, na kostičky nakrájenou část slaniny, rozmarýn, sůl a pepř smícháme dohromady, uprostřed uděláme důlek a pozvolna zapracováváme mléko. Těsto by mělo mít konzistenci trochu hustší, než na bramborovou buchtu.
Koláčovou formu nebo menší plech si vymažeme sádlem, přelijeme na ni těsto, uhladíme a poklademe plátky slaniny. Vložíme do trouby a jakmile slanina začně škvařit, posypeme sýrem a zapečeme.
Poznámka od kuchařky
V původním receptu v časopisu Albert je uvedeno množství mouky 525 g, což se mi zdálo příliš, těsto by bylo moc hutné. Raději přisypávat mouku a přilévat mléko podle potřeby.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Slaninovo - parmazánový dýňový koláč
-
Poprvé odzkoušeno. Jen jsem dělala od oka a asi bylo hodně dýně...no, na mléko už nedošlo, ale vůbec to nevadilo. Koláč je výborný a doma chutná, udělám zas
-
Naše rodina až tak nepatří k příznivcům sladkého, takže jsem byla ráda, že jsem našla z dýně slaný koláč a musím říct, že byl opravdu dobrý... jen jsem neměla parmazán, tak jsem nahrazovala jiným výraznějším sýrem a můj koláč nevypadal nějak moc reprezentativně, ale snědl se skoro celý hned po upečení
-
olahok: Souhlasím s olahokem. 1974andrea je kuchařka, která ten to web tvoří. Není nad její recepty
-
A přesně pro tohle si Vás vážím. Nejen pro ty suprové recepty a skvostnou prezentaci. Tak se mějte.
-
olahok:
Jsem sice veselá kopa, ale nikdy bych se nesmála něčemu, co dá alespoň sebemenší práci. Vím sama, že to není jednoduché a každá fotka od člověka, který něco podle mne zkusil uvařit, je pro mě potěšením. Samozřejmě i komentář ve smyslu, že někomu chutná
-
Chvála patří Vám, suprově odprezentováno, srozumitelně popsáno, pro mě osobně už je to cosi, když Vám to stojí za odzkoušení. S těmi fotkami už mě to též napadlo, musím nastudovat, jak se to na "Topky" vkládá, tak zase až vyšetřím nějaký ten čas navíc. Vy jste, Andreo, velký žertéř, když si myslíte, že fotky mých výtvorů jsou vždy ke koukání, to rozhodně tedy nee, styiling mých děl výýýrazně za Vaším pokulhává, ale mohla bych založit novou rubriku, něco ve smyslu "Hvězdné pěchoty" ze Superstar, tam bych byla určitě "Top". S Vámi člověk uvaří i se zasměje. Mějte se krásně.
-
olahok:
To já ne, to bylo z Apetitu
.
-
Díky za vynikající rcp. Skvostný koláč, upečeno přesně dle Vašeho rcp - luxus, lahoda. Škoda, že už nemáme žádnou dýni, upekla bych znovu. Jste kulinární génius.
-
Musí byť báječný...žiaľ, u nás týmto tekviciam holdujem len ja...
-
Krásný koláček.
-
1974andrea:Díky moc
Všechno mám,jen ten parmazán ne
-
Anna Kocikova:Aničko, určitě lze nahradit
-
Ten je teda parádní
+4
Jde uvedený sýr nahradit goudou,nebo eidamem,nebo má parmazán svou specifickou chuť v tomto krásném koláčku -
ty zase řádíš
, krásně řádíš
koláček jak malovaný, a samé dobrota tammusí být HAM
bodík ti dááám