Fazolové "sádlo"

hosta Kuchařka:

Zeleninová jídla 35 názorů

530

Suroviny

300 g vařených velkých bílých fazolí
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
2 lžíce oleje (kokosového - ale klidně i jiného)
1 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce citrónové šťávy
sůl
mletý pepř
kmín
muškátový oříšek
---------
2 menší cibule
necelá polovina celerové bulvy
3 lžíce sojové omáčky
olej
Recept si zatím oblíbilo 30 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den předem namočíme fazole do vody a necháme stát do druhého dne. Pak vodu vyměníme, přidáme bobkové listy a nové koření a fazole uvaříme do měkka.

  2. Než se fazole uvaří, nakrájíme cibuli a celer na malé kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a až "spejchne", tak i nakrájený celer a kmín a na mírném ohni restujeme do doby, než se začne celer maličko barvit dozlatova. Zakapeme sojovkou, promícháme a necháme vychladnout.

  3. Uvařené vychladlé fazole i s trochou vody okořeníme muškátem, Tebi droždím, osolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu, olej a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Vmícháme opečenou cibulku s celerem. Ochutnáme a ještě případně dosolíme, přidáme trošku sojovky, droždí....

  4. Necháme vychladit v lednici a pak mažeme na chleba. Posypeme třeba sušenou cibulkou nebo pažitkou či lahůdkovou cibulkou.

Poznámka

Není to pomazánka, FAKT to chutná jako sádlo :D

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 38 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Fazolové "sádlo"

  • Olga Urvalkova Olga Urvalkova

    Zkusila jsem, se sádlem to nemá fakt nic společného. jako zdravá pomazánka (hummus atd.) fajn, ale víc dělat nebudu. Tatarák z brambor je za 5 minut a lepší...

    Odpovědět

  • Hell. Hell.

    S lítostí musím konstatovat, že lahůdkové droždí obsahuje lepek...takže žádný výlet do víru velkoměsta za účelem koupě tohoto, se u mě nekoná :-( Nicméně mám šanci! Dá se sehnat i bezlepkové! :-) Zkusím nákup přes net - to bude spolehlivější jež výletování nazdažbůh po velkoměstech :-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    maris: možná mi to tak připadalo, protože jsem přidala víc té osmažené cibulky:-) - dík, taky nám moc chutná

    Odpovědět

  • Hell. Hell.

    No tedy vypadá to drsně :-D Nemám ráda náhražky, když sádlo, tak fakt sádlo, ale tohle vyzkusím!!! Člověk nemá umřít jako blbec, žejo. Takže vzhůru někam do víru velkoměsta! (pro to Tebi :-D )

    Odpovědět

  • maris maris

    hosta: extra jsem si dojela do města pro lahůdkové droždí, abych mohla vyzkoušet:-8. Nejsem si jistá, jestli to FAKT chutná jako sádlo:-p:-D, ale to nic nemění na tom, že mi moc chutná a určitě budu opakovat. Přidala jsem malinko česneku a dala víc droždí / mám ho ráda /. Takže - za mě skvělé, jsem moc spokojená. Dovolila jsem si přidat fotku a díky za recept;-):-)

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    hosta: díky moc,chodím do Country life,kouknu se :-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    já dneska doběhla pro to lahůdkové droždí tak můžu o víkendu konečně vyzkoušet:-)

    Odpovědět

  • kulis23 kulis23

    Vynikající recept. Dokázala jsem si převést spoustu receptů na veganskou alternativu, ale sádlo jsem pokládala za nenapodobitelné. Takže moc děkuji za rozšíření obzoru :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    casino: presne tak.:-8

    Odpovědět

  • casino casino

    TEBI ničím nenahradíš! :-)
    ***
    Lidi neblázněte, sedíte přece u PC :-(
    Lahůdkové droždí vede TESCO, ALBERT, KAUFLAND, každá kamenná Zdravá výživa a každý druhý e-shop za cca 40,-/100g

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Ivace64: každá Zdravá výživa ho má - nevynechávaj:-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

  • Ivace64 Ivace64

    JituleP: to mne taky zajímá, to droždí, kde sedá koupit a když ho tam nedám?Bude to vše jiné ?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    nedá sa nahradiť...ja si sypem do polievky na tanieri, ak mi tam "niečo" chýba.:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    JituleP: zkus ho koupit, nenahrazovat...je výborné, my s ním máme rádi třeba i jen posypat chleba s máslem. Určitě ho využiješ ;-)

    Odpovědět

1 2 3

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo