Blesková koprovka se „zlatými vejci“ bez masa

spagetka Kuchařka: spagetka

Doba přípravy: do 25 min. Omáčky 17 názorů

Suroviny

500 ml kefíru (ideálně domácího)
250 ml vývaru (nebo jen vody)
1 svazek kopru (čerstvého nebo mraženého kopru, šel by i sterilovaný)
2 PL hladké mouky
1 cm másla nebo jiného vhodného tuku na jíšku
2 jarní cibulky (lze vynechat)
sůl
cukr dle chuti
vařená vejce dle počtu strávníků - proto dle ceny "zlatá vejce"
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve asi 150 ml vývaru (nebo vody) uvedeme do varu, kopr nasekáme nadrobno, vývarem zalijme a necháme spařit.

  2. Mezitím připravíme jíšku - pokud dáme cibulku, nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na rozehřátém tuku. Vsypeme mouku a necháme opražit do světlounce hněda, ale mícháme, aby se to nepřipálilo.
    Rozředíme zbytkem vývaru a rozmícháme na hladkou kašičku. Přidáme vývar s koprem a provaříme cca 10 min.

  3. Do kefíru přidáme trochu horkého vývaru, promícháme a za stálého míchání vléváme pomalu do směsi.
    Pokud se nám zdá omáčka moc hustá, rozředíme např. smetanou, mlékem nebo jen vývarem (vodou). Pokud naopak řídká, ještě zaprášíme moukou, pak ještě ale chvilku povaříme na mírném ohni. Vypneme a případně dochutíme.

  4. Na talíř ke každé porci vložíme natvrdo uvařené vejce.
    Jako příloha jsou vhodné brambory, i knedlíky, ty jsem volila z důvodu rychlosti kupované.

Poznámka

Potřebovala jsem udělat velmi rychlý oběd a větší množství kefíru mi k tomu pomohlo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 41 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Blesková koprovka se „zlatými vejci“ bez masa

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Jana Remková: Jani děkuji za přidání hezké fotky, je to dobrůtka, což ;-)

    Odpovědět

  • alice alice(neregistrovaný)

    vyzkoušela jsem. Super! Opravdu skvělý nápad:-) nerada dělám smetanové nebo mléčné omáčky kvůli dětem, ale z kefíru je tato omáčka vhodná i pro ně. Dávám 1:yes::-K

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Ladi,říkáš kefír??Tak to někdy vyzkouším.:yes::yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Nevím jak to dělám, ale každý rok mám v zahrádce plno kopru, nádherně hebkého a voňavého. Za sezónu dělám koprovku několikrát. Nadúrodu zpracuji do okurek, rychlokvašky jsou přímo k nakousnutí už za celý jeden týden, pak do zelí a zbytek dám k ledu, tedy do mrazáku. S kefírem to neznám, ale vyzkouším. Dobrá rada.:-p:yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    spagetko - tak tedy já mám raději mražený nebo čerstvý - je to voňavější no holt se musí trochu dochutit omáčka (dávám převařený ocet + cukr) ale ten tvůj kefír je nakyslý takže to byla určitě mňamka i z toho mraženého:-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Ani, já bych i dala sterilovaný, ale mám jen mražený, v Albertu měli jen velké sklenice a to bychom asi včas nesnědli a otevřené i v lednici by se zkazilo. Letos si chci nějaký naložit, snad mi vzejde, loni mi to něco napadlo :-/:-/
    Jinak díky za bodíky:-K:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Také dělávám z kefíru,ale jak píše Jana R.i nám to chutná více se sterilovaným koprem.Koprovku můžu i studenou a bez ničeho,takže bodík je jasný:-p+10:yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    koprovku z kefíru jsem věru ještě nedělala a tak určitě vyzkouším :yes::-D a vejce? ať se jdou i obchodníci bodnout, kdybysme tak všichni alespoň 14 dní nekoupili vajíčko, to by byl fofr, jak by je zlevnili, že;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Koprovka je moje dospělácká láska...:-p Posílám pochvalný puntík...:-)

    Odpovědět

  • buryna buryna

    v týdnu koupím kefír a určitě vyzkouším, koprovku mám s vajíčkem moc ráda - i kvůli té rychlosti ;-)

    brzy se víc vyplatí uvařit to maso, než vajíčka, co? :-D my máme naštěstí vlastní.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    děkuju:-K a určitě vyzkoušejte, je to výborné ;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Z kefíru ma nenapadlo omáčku robiť, výborný nápad :yes:;-)+7

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Dobrý nápad s tím kefírem. To musím vyzkoušet. Ten název...se "zlatými vejci" mne pobavil:-)), ale je trefný..Já už vybírám recepty, kde vejce nemusím mít. Já se bez nic klidně obejdu, horší je to s mužem, ten je má moc rád na snídani :-):yes:+5

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Jana Remkova: Jani, přesně, taky je to napsané v posledním řádku ingrediencí :-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já mám nejraději na koprovku sterilizovaný kopr a nejsem sama. On už to nějak lépe dochutí. Čerstvý dávám spíš do polévek;-). No, ale možná to ten kefír dochutí lépe, než sterilizovaný kopr. Zkusíme;-). Jen dotaz...proč "zlatá vejce"?:-)) To asi kvůli ceně, co?:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: koprovka s vejcem koprová omáčka ze sterilizovaného kopru koprovka s vajíčkem koprová omáčka se sterilovaným koprem koprovka z kefiru koprovka z čerstvého kopru domaci koprovka koprová omáčka se sterilizovanym koprem koprovka se sterilovaným koprem koprovka koprovka ze sterilizovaného kopru jak se dělá koprovka koprovka z podmáslí sterilizovaný kopr koprová omáčka bez masa koprovka se sterilizovaným koprem koprovka z vývaru koprovka bez vývaru koprová omačka ze sterilizovaný kopr koprová omáčka z kefíru

Zapomněl/a jsem heslo