Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké je jedním z nejoblíbenějších cukroví. Křehké máslové těsto dokonale doplní kyselkavá marmeláda. Před servírováním pak už jen lehce zasypeme moučkovým cukrem. Ale co tentokrát rozzářit cukroví barvami a chutí?

Linecké těsto je jemné a skrývá v sobě vůni Vánoc, která je charakteristická vanilkou a citronovou kůrou. Jeho velkou výhodou je, že se nemusí připravovat na poslední chvíli, ale můžeme si linecké upéct s předstihem, a to přibližně 2–3 týdny před Vánoci, aby dostatečně změklo. Pak už se můžeme pustit do zdobení lineckého cukroví, díky kterému bude přímo k nakousnutí. 

Jak zdobit linecké cukroví 

Zdobení lineckého cukroví nemusí být vůbec náročné a zdlouhavé. Přinášíme totiž 5 jednoduchých tipů, díky kterým bude vypadat fantasticky. 

  1. Barevné polevy: Marmeládou spojené kousky lineckého cukroví můžeme namočit do různých barevných polev. K těm nejoblíbenějším patří čokoládová nebo citronová poleva. Namáčíme jednu stranu či tvoříme cákance. Poté můžeme ozdobit cukrářským zdobením, oříšky i kandovaným ovocem. 
  2. Bílková poleva: Klasická bílková poleva není jen na perníčky, ale ozdobí i linecké cukroví. Kreslíme oblíbené vzory nebo do řidší polevy namáčíme jednu stranu. 
  3. Kokosové zdobení: Ze strouhaného kokosu uděláme jednoduché a krásné kokosové zdobení. Stačí kokos smíchat s vodou a potravinářským barvivem a poté vtisknout do nezaschlé polevy. 
  4. Marcipán nebo fondán: Krásně bude vypadat linecké cukroví, když potáhneme vrchní stranu domácím marcipánem nebo fondánem. 
  5. Váleček s reliéfem nebo tiskátko: Toto zdobení je třeba si zvolit ještě před pečením cukroví. Zdobení totiž vytvoříme do vyváleného lineckého těsta buď tiskátkem, nebo speciálním válečkem s reliéfem. Dále již není potřeba zdobit. 
  6. Jedlý papír: Rádi byste měli cukroví jako z cukrárny? Stačí si koupit jedlý papír se vzorem. Vystříháme motivy a pomocí potravinářského lepidla je nalepíme na vrchní stranu cukroví. 
  7. Plátky mandlí: Jednoduché a krásné zdobení získáme z plátků mandlí. Linecké cukroví před pečením potřeme bílkem a posypeme mandlemi. 

A jak připravit těsto na linecké cukroví? S tím pomůže náš videorecept, kde uvidíte přípravu lineckého cukroví, křehkého a citronového, krok za krokem. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky