Jaké jídlo je vhodné na silvestrovskou oslavu? K dobrému pití patří dobré jídlo
Silvestr je pojmenovaný po svatém Silvestrovi - papežovi, který zemřel 31. prosince roku 335. Slavíme ho poslední den v roce, kdy se loučíme se starým rokem. Je to svátek bujarého veselí, jídla, pití a oslav Nového roku.
Silvestr je tradičně spojován s jídlem, alkoholem a velkými oslavami, a to jak v kruhu rodiny, tak i přátel. Všichni se loučíme se starým rokem a vítáme nový rok, plný plánů, očekávání, snů a předsevzetí. K Silvestru patří spousta dobrého jídla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Proč se vlastně slaví Silvestr
- Jak se tradičně Silvestr oslavuje
- Co se nesmí na Silvestra dělat
- Co předem připravit na Silvestra
- Jaké nápoje pijeme na Silvestra
- Maličkosti na silvestrovský stůl
- Oblíbené silvestrovské dobroty
- Tradiční silvestrovské pokrmy
- Jak prožít Silvestra ve zdraví
- Jak se vzpamatovat ze Silvestra
1
Proč se vlastně slaví Silvestr
Silvestr byl římský biskup a později papež. V mládí zažil kruté pronásledování křesťanů a proto se musel ukrývat v lese u Říma (jméno Silvestr je odvozeno od slova silva, což označuje les či lesní obyvatele). Až mnohem později, za císaře Konstantina, došlo k přijetí křesťanství.
2
Jak se tradičně Silvestr oslavuje
Ve starém Římě bylo zvykem uctívat boha Saturna honosnými oslavami, které začínaly 17. prosince a končily až 30. prosince. Silvestr takové oslavy odsuzoval. Nejdříve stanovil den oslav zimního slunovratu, kdy se narodil Ježíš. Silvestrova smrt 31. prosince určila novou tradici oslav konce roku.
3
Co se nesmí na Silvestra dělat
Podle tradic se nesmí věšet prádlo, aby někdo z rodiny nezemřel. Při zametání se smetí nesmí vynést ven, aby nikdo z rodiny nebyl vymeten ven. Hosté se zvou jen mladí, protože staří přináší do domu hádky. Všechny dluhy musí být do konce roku splaceny a co se na Silvestra zdá, to se splní.
4
Co předem připravit na Silvestra
Pokud jsme si na Silvestra pozvali hosty, musíme se na oslavu připravit. Důležité je dobré naplánování, aby na stole nic nechybělo. Den předem vyndáme z mrazáku maso, uvaříme brambory a vejce na salát, připravíme pomazánky na chlebíčky a upečeme veky. Na Silvestra ráno připravíme maso k pečení a na ovar.
5
Jaké nápoje pijeme na Silvestra
Silvestrovské nápoje si také připravíme předem - dáme vychladit šampaňské a do spíže nachystáme ostatní nápoje - pivo, červené a bílé víno, sladké likéry, destiláty. Zkontrolujeme, jestli máme dostatek kávy, oblíbených čajů, minerálek a limonád na míchání koktejlů. Pro děti zajistíme dětský šampus.
6
Maličkosti na silvestrovský stůl
Kromě tradičních silvestrovských pokrmů bývá součástí svátečního stolu drobné pohoštění, které slouží jako zobání mezi jídly - pražené solené oříšky, chipsy, slané tyčinky, křupky, slané sušenky a krekry, ale také sardelky, olivy, kukuřičky, cibulky a miniokurky. Tyto dobroty stále doplňujeme.
7
Oblíbené silvestrovské dobroty
Silvestrovskou oslavu si jen málokdo dokáže představit bez chlebíčků a jednohubek, ozdobených šunkou, salámem, sýry, vejci, okurkami a majonézou. Na velký večírek připravíme obložené talíře, báječný slaný dort, tatarský biftek s topinkou, listové pečivo, ale i netradiční sushi nebo malé španělské tapas.
8
Tradiční silvestrovské pokrmy
Poslední den v roce se můžeme pořádně odvázat. Pro rodinu i přátele připravíme oblíbený ovar s křenem a hořčicí, pečené koleno nebo bůček, smažené řízky, silvestrovský guláš či zapečené tousty. Po večeři přijdou k chuti pikantní utopenci s cibulí nebo aromatická česneková polévka pro srovnání chuti.
9
Jak prožít Silvestra ve zdraví
Nepřehánějte to s pitím. Před konzumací alkoholu je dobré se dobře najíst a prokládat pití tučnějším jídlem s pečivem. Pití nemíchejte, abyste si nepřivodili bolehlav. Ani nadměrná konzumace jídla našemu tělu neprospívá - ochutnávejte, ale nepřejídejte se. Jak na Nový rok, tak po celý rok!
10
Jak se vzpamatovat ze Silvestra
Po nadměrné konzumaci jídla a pití v kombinaci s ponocováním můžeme cítit určitou nevolnost, spojenou s bolestmi hlavy. Na Nový rok proto musíme odpočívat, pít vodu s citronem a uvařit si léty ověřené vyprošťováky - česnečku nebo cibulačku. Nakonec vypijeme lák z okurek a půjdeme se projít ven na čerstvý vzduch.
Silvestrovský guláš se připravuje 1–2 dny předem a musí mít pořádné grády - jen tak postaví na nohy i společensky unavené přátele. Na přípravu pikantního hovězího guláše se můžete podívat v našem videu:
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Komentáře