Pilaf se šafránem

tejaja Kuchařka: tejaja

Bezmasá jídla 11 názorů

Suroviny

1 hrnek rýže
1 cibule
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
½ hrnku rozinek
6 hřebíčků
3 lžíce slunečnicových semínek
špetka šafránových vláken
koriandrová nebo petrželová nať
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Na suchej panvici na slabom plameni za stáleho miešania opražíme šafránové vlákna (krátko, asi 2 minúty, kým sa nerozvoňajú). Vlákna vyberieme do hrnčeka a ihneď zalejeme 1.5 hrnčekom vriacej vody. Necháme 30 minút lúhovať.

  2. V hlbšej panvici rozohrejeme maslo a olej a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme slnečnicové semienka a 2 minúty pražíme.

  3. Pridáme hrozienka, klinčeky a ryžu, zalejeme šafránovým výluhom a zakryté pomaly dusíme. Nemiešame. Po cca 20 minútach vypneme a necháme ešte 10 minút zakryté stáť.

  4. Podávame posypané sekanou vňaťou.

Poznámka

Recept mám z časopisu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pilaf se šafránem

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Marie Svarcova: Maruška, díky za fotku. ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    tejaja: hezký odkaz:yes:
    šafránové nitky se nejčastěji nahrazují/ míchají se světlicí barvířskou, proto se jí taky říká "falešný šafrán", no a prášek zase s kurkumou......

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes:moc se mi recept líbí, šafránové rizoto dělám (dovolila jsem si přidat foto). Koupila jsem šafrán u nás na trhu, v Turecku na trhu ale žádný nebarvil. Dostala jsem šafránovou pastu z Itálie a pak to mělo tu správnou barvu i chuť. :-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Eja57: V tom neporadím, ktorý je lepší...mne ho doniesla sestra z Turecka. Čítala som, že španielsky šafrán je jemnejší ako ten divoko pestovaný z Turecka alebo Iránu, ale osobne nemám skúsenosť, tak to neviem potvrdiť.
    Inak, možno pomôže tento článok o šafráne (ako poznať pravý šafrán, kvôli cene sa často falšuje) : https://zuzanagergelova.sk/5-trikov-ako-zistit-ci-...

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    K šafránu...kde kupujete? Překvapilo mne Kotányi, v přepočtu na gram za cca 350 Kč bude asi opravdu z Íránu...a je podle mne fakt kvalitní, vyzkoušeno....

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    bofinka: Ako znel recept, tak som urobila. :-) Ak robím nový recept, tak ho robím vždy podľa uvedeného postupu, až na druhýkrát si ho pozmením, ak mám ten pocit, že treba, podľa svojej chuti. ;-)
    O možnosti prazženoia šafránových blizien sa píše aj tu: https://books.google.sk/books?id=OVCNDwAAQBAJ&pg=P...

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Safran se tepelne upravuje minimalne, protoze je chutove termolabilni. Barva neni problem, ta vzdy zustane. Urcite se neprazi na suche panvi, ale pridava se, pokud ve forme safranovych vlaken, do maleho mnozstvi teple vod - vyvaru - mleka.
    Zde jde o pripravu ryze pilaf, bych ho nejprve namocila do teple vody - staci maly salek a pridala ho az ke konci tepelne upravy do kastrolu, kde se vari ryze.
    V pripade ryze pilaf pecene v troube, musi byt pridan hned po osmazeni ryze spolecne s varici tekutinou.

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Tak to jsem nevěděla, že se šafrán musí předem namáčet. Jelikož ho miluju, tak ho používám docela často, hlavně do hovězího vývaru, ale jen ho tam frknu.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Eja57: Bohužiaľ, Anička má pravdu, neviem, nedá sa to identifikovať. Je to z novších čias, pretože som ho mala z časopisu ofotený, ale skutočne neviem. Predtým som si recepty vystrihovala a lepila do veľkých zošitov (mám ich 17:-D), teraz si to ofotím, ak sa mi recept páči. ;-):-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Eja57: Jestli Tejaja vystřihovala recepty z časopisů, tak už to možná ani nezjistí. Já tedy takový problém u některých receptů mám, proto to píšu. ;-):-O:-8 Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Terezko, z jakého časopisu? Že je šafrán nutno namočit a použít výluh i s nitkami je jasné, ale že předtím tepelně upravit jsem nenašla nikde...

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo