Jedlé ozdoby na stromeček jsou retro vzpomínkou na dávné časy našich babiček
Vánoční stromečky se v minulosti zdobily jedlými ozdobami jako byla malá zimní jablíčka, sušené ovoce, ořechy, perníčky a později i čokoládové kolekce a laskonky - ke spokojenosti dětí i dospělých všeho věku.
Zdobení vánočního stromku je známé už od dávných dob. Stromečky byly v té době jednoduché a skromné. K dekoraci se používaly přírodní materiály a jedlé suroviny – malá červená jablka, trvanlivé sušené ovoce, oplatky a ořechy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou nejoblíbenější jedlé ozdoby
Náš stromeček s nimi bude vypadat originálně a luxusně:
- Malé perníčky jsou krásné nejen s bílkovou polevou a cukrářskými dekoracemi, ale i jednoduše ozdobené dřevěným dekorem nebo dekorem kůry.
- Perníčky ve 3D mají typický tvar koule. Jsou náročnější na přípravu, ale na stromku vypadají úchvatně. Sada baněk může být i milým dárkem.
- Linecké cukroví se "skleněnými" okénky se stane ozdobou, když v kouscích předem uděláme dírky, kterými protáhneme stužku na zavěšení.
Jaké další suroviny použít na ozdoby
Použijeme vše, co se dá během Vánoc mlsat:
- Maličká červená jablíčka, která nejde zpracovat, napíchneme na háčky.
- Do barevných pozlátek zabalíme kousky čokolády nebo kostky cukru.
- Sněhové pusinky, kroužky a rampouchy jemně obarvíme jedlým barvivem.
- Vlašské ořechy – suché skořápky pozlatíme jedlou metalickou barvou.
- Sušené plátky citrónů a pomerančů provoní byt příjemnou svěží vůní.
- Domácí salonky z fondánu zabalíme do barevných papírů a staniolů.
- Vánoční řetězy vyrobíme z šípků a jeřabin, které navlékneme na nitě.
Sladké drobečky
Zapojte do výroby ozdob na stromeček i děti. Navlékání kousků sušeného ovoce na nitě nebo vlasce je zabaví a získají pocit, že jsou důležité. Větší děti si rády ozdobí pár perníčků a využijí k tomu barevné cukrové ozdoby. Nehleďte na to, že stromeček nebude podle vašich představ, radost dětí při zdobení stromečku je daleko důležitější než naše pocity.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře