Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazole jsou rostliny z čeledi bobovitých, které rostou jako pnoucí, tyčkové a keříčkové. Všechny varianty poskytují dlouhé lusky, plné semen. Mladé lusky jsou výborné jako zelenina, ze zralých lusků se pak vylupují barevné fazole.

Vyloupané fazole se pyšní různými barvami a vzory, velikostí, ledvinkovitými i kulatými tvary, ale po uvaření se liší i chutí - proto jsou tak oblíbené. Jejich jedinou vadou je nadýmavost, kterou lze minimalizovat díky koření a správné přípravě při vaření.

1/16

    1 z 16

    Ďábelské fazole

    Ďábelské fazole

    Fazole byly kvůli své dostupnosti, skladnosti a trvanlivosti oblíbeným pokrmem pastevců a honáků. Příprava jídla byla rychlá - namočené fazole uvařili s cibulí, česnekem, rajčaty a papričkami, které jim dodaly pálivou chuť. My můžeme použít sterilované fazole, které jen vyklopíme na cibulový základ, zalijeme kečupem, dochutíme a provaříme.

    2 z 16

    Fazolovo-papriková pomazánka

    Fazolovo-papriková pomazánka

    Fazole namočíme a ráno je uvaříme ve vodě s kořením. Papriky naskládáme na plech, upečeme je v troubě a až na nich naskáčí černé puchýře, necháme je zapařit v igelitovém sáčku. Pak je oloupeme a rozmixujeme s fazolemi (mohou být i konzervované) a se semínky. Pomazánku dochutíme solí, kmínem a pepřem.

    3 z 16

    Fazolový věnec

    Fazolový věnec

    Fazolový věnec je slané pečivo, připravené z kynutého těsta se strouhanými bramborami, vařenými červenými fazolemi a kostičkami slaniny nebo měkkého salámu. Buchtu upečeme v bábovkové či věncové formě dozlatova. Při pečení ji několikrát potřeme slanou vodou. Během krájení uvidíme na řezu vkusnou mozaiku.

    4 z 16

    Bílé fazole nakyselo

    Bílé fazole nakyselo

    Masité bílé fazole jsou báječnou surovinou k vaření. Musíme je předem namočit a uvařit. Připravíme si cibulový základ, na kterém opečeme hladkou mouku. Zalijeme ji mlékem, provaříme, vložíme fazole a pokrm zjemníme smetanou a dochutíme octem. Fazole podáváme jako polévku nebo hlavní jídlo - například s opečenou uzeninou.

    5 z 16

    Trenčianské fazole s párkem

    Trenčianské fazole s párkem

    Kdysi velmi oblíbené rychlé jídlo z konzervy není na přípravu vůbec složité. Orestovanou cibuli zaprášíme moukou, opečeme ji a zalijeme scezenou vodou z uvařených bílých fazolí. Ke směsi přidáme rajčatovou šťávu, osolíme, okořeníme a povaříme, dokud se chutě nespojí. Nakonec v husté polévce prohřejeme kolečka párků.

    6 z 16

    Fazolové brownie

    Fazolové brownie

    Sladké moučníky, připravené z červených fazolí a kakaa, už nejsou v kuchyni žádnou zvláštností. Fazole dodají moučníku vláčnost, barvu a skvělou konzistenci - přitom mají samy o sobě neutrální chuť, která výsledek nijak neovlivní. Luštěniny se používají při dietách i hubnutí, a proto se řadí mezi zdravé potraviny. 

    8 z 16

    Houbovo-fazolová polévka

    Houbovo-fazolová polévka

    Na chutnou a hustou polévku namočíme houby (ale nemusí v ní být). Orestujeme cibuli a slaninu, které poprášíme moukou, opečeme ji a zalijeme vodou, vývarem nebo vodou z hub. Jíšku prošleháme metličkou a přivedeme k varu. Postupně přidáme namočené nebo čerstvé houby, zeleninu a pokrájené brambory.

    9 z 16

    Bůček s fazolemi

    Bůček s fazolemi

    Předem namočené velké fazole uvaříme s kořením doměkka. Bůček pokrájíme, osolíme a posypeme kořením. Pak ho pečeme v pekáčku, dokud nezezlátne. Kousky otočíme a obložíme je scecenými fazolemi. Pekáč vrátíme do trouby a dopečeme maso pěkně dočervena. Na talíři posypeme maso i fazole zelenými bylinkami.

    10 z 16

    Jednoduchý fazolový salát

    Jednoduchý fazolový salát

    Velké bílé fazole namočíme. Ráno je uvaříme s kořením a bobkovým listem doměkka, ale dáme si pozor, abychom je nerozvařili. Scezené fazole smícháme s nudličkami cibule. Zálivku připravíme z trochy scezené vody z fazolí, octa, soli a pepře. Salát podáváme k pečenému nebo grilovanému masu jako přílohu.

    11 z 16

    Španělské fazole se zeleninou a chorizem

    Španělské fazole se zeleninou a chorizem

    Hustý fazolový guláš je oblíbeným jídlem mnoha národů. Základem je cibule, mnohdy opečená na kostičkách slaniny, a koření, které necháme rozvonět, než ho zalijeme vývarem. Do jídla dáme předem uvařené nebo konzervované fazole, zeleninu z domácích zásob, kousky klobásy a rajčatový protlak. Vše důkladně provaříme.

    12 z 16

    Fazolové placičky se sýrem

    Fazolové placičky se sýrem

    Rychlovku k večeři připravíme z konzervovaných fazolí nebo i z těch, které zbyly od oběda. Rozmačkáme je a smícháme se strouhaným eidamem, vejcem, solí, pepřem, majoránkou a takovým množstvím hladké mouky, aby těsto drželo pohromadě. Na tuku osmažíme malé placičky, které podáváme se zeleninovým salátem.

    13 z 16

    Fazole na způsob chilli con carne

    Fazole na způsob chilli con carne

    Mexická kuchyně je známá pikantními jídly, která velmi často obsahují maso a fazole. Z uvařených nebo sterilovaných fazolí připravíme jídlo za pár minut. Stačí orestovat cibuli s pokrájenou uzeninou nebo zbytky masa, přidat fazole, kukuřici, feferonky a výrazné koření. Pokrm provaříme a za chvíli můžeme hodovat.

    14 z 16

    Zdravé fazolové muffiny s rybízem

    Zdravé fazolové muffiny s rybízem

    Uvařené fazole rozmixujeme s vejcem, kakaem a medem do hladkého těsta, kterým naplníme formičky na muffiny nebo papírové košíčky. Do těsta můžeme zatlačit kousky ovoce nebo kousek ořechu. Po upečení muffinky ozdobíme tvarohem nebo jogurtem a dalšími kousky ovoce. Zdravá svačinka zachutná i dětem.

    15 z 16

    Fazolový prívarok

    Fazolový prívarok

    Fazole nakyselo jsou oblíbeným slovenským prívarkem - hustou polévkou, která nahradí i hlavní jídlo. Namočené a uvařené fazole zředíme mlékem s troškou rozmíchané hladké mouky. Polévku osolíme, zjemníme smetanou a po provaření a odstavení dochutíme octem. Podáváme ji s opečenou uzeninou nebo lžicí pikantního guláše.

    16 z 16

    Pestrý fazolový salát

    Pestrý fazolový salát

    Vydatný chutný salát pro celou rodinu připravíme z bílých a červených fazolí, nejlépe sterilovaných. Obsah plechovky propláchneme a sesypeme do mísy, kde ho promícháme s klobásou, pokrájenou na tenké plátky. Nakonec nalijeme zálivku z oleje, octa, soli, cukru a pepře. Salát posypeme pokrájenými zelenými bylinkami a nudličkami cibule.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli