Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kávová hmota i marcipán se vyznačují specifickou chutí a vzájemně se skvěle doplňují. Kouzlo kávových zrn je právě v jejich spojení do jednoduchých tvarů plných elegance. Pokud jste kávová zrna dosud považovali za něco příliš složitého, tak už nepovažujte a pojďte si je s námi vytvořit pro váš sváteční stůl.

Hořkost kávy mnozí z nás opravdu milují. Společně s mandlovou sladkostí marcipánu vzniká úžasná a intenzivní kombinace chutí, které se k sobě skvěle hodí. Na první ochutnání kávová zrna působí složitě, ale zkuste zhlédnout úvodní video a projděte si několik kroků jejich přípravy. Nejspíš vás postup tak nadchne, že je budete chtít sami vyzkoušet.

Kávová zrna marcipánová

Na kávová zrna z úvodního videa potřebujete jen několik surovin, z nichž nejspíš většinu máte doma. Možná budete muset dokoupit sušené mléko a mandlové aroma.

Na marcipánovou část si připravte 150 g moučkového cukru, 150 g polotučného sušeného mléka, 1 lžíce oleje, 2 lžíce medu, 3–4 lžíce vody a mandlové aroma.

Na kávovou náplň budete potřebovat 8 lžic moučkového cukru, 3 lžíce mleté kávy, 3 lžíce kakaa, 8 lžic povoleného másla a 8 lžic Solamylu.

Čokoládovou polevu vytvoříte ze 100 g čokolády na vaření a z jednoho plátku 100% tuku (například Omega na polevy).

  1. Marcipán: Nejprve si dejte do misky moučkový cukr, sušené mléko, med, olej, vodu a mandlové aroma. Suroviny společně vypracujte a vytvořte měkčí těsto.
  2. Kávová náplň: Ve druhé misce smíchejte povolené máslo, moučkový cukr, mletou kávu, kakao a ještě Solamyl. Vypracovanou hmotu dejte ztuhnout do chladna, nejlépe do ledničky.
  3. Ze ztuhlé náplně tvarujte válečky nebo kuličky a obalujte je ve falešném marcipánu. Žádnou formičku k tomu nepotřebujete. Vymodelujte je do požadovaného tvaru, položte na tác a párátkem (nebo tupým koncem příborového nože) na nich vytvořte typické rýhy.
  4. Tip: Požadované tvary můžete pro změnu tvořit pouze z tmavé kávové náplně, jinak postupujte stejně.
  5. Pak už jen zbývá zrna namočit v rozehřáté čokoládové polevě a nechat ztuhnout. Báječný dezert je na světě.

Kávová zrna si nás získala

Toto nostalgicky laděné a lahodné mlsání se hodí pro sváteční příležitosti. Probouzí v nás vzpomínky na dětství a přitom působí nadčasově. Zrna jsou krásná na pohled, jejich lesklý povrch a specifický tvar rozhodně zaujmou a lákají k ochutnání. Můžete je krásně zabalit a připravit z nich jedlé dárky, které nepochybně okouzlí všechny obdarované. 

Budeme rádi, když nám do komentáře napíšete, jak se vám cukroví povedlo.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky