Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdoule příjemně voní a chutná, potřebuje ale tepelnou úpravu. Připravujeme z ní želé a používáme ji do koláčů
Zdroj: Unsplash

Kdoule jsou výživné a pokud je správně připravíme, tak i chutné. Oblíbené recepty nám poradí, jak je zpracovat. Jsou skvělé na přípravu želé, používáme je také do koláčů, závinů a žemlovek.

Kdouloně se pěstují jako listnaté opadavé dřeviny, které na jaře působí okrasně díky krásným květům a na podzim je zdobí jejich plody. Ty připomínají hrušky nebo jablka, ale pouze na pohled. Po ochutnání zjistíme, že jsou příliš kyselé, tvrdé a trpké - syrové se k jídlu nehodí. Před použitím potřebují tepelnou úpravu. 

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za syrova trpké a mohou způsobit žaludeční potíže, proto se upravují tepelně. Vyrobíte z nich výborné kompoty, džemy a marmelády. Kdoule příjemně voní, naše prababičky je ukládaly do skříní mezi prádlo, aby jimi vonělo.

Využití kdoulí ve výživě

Plody jsou bohaté na vitamíny (C,E) a minerály (železo, draslík, měď), jejich konzumace snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Na střeva mají stahující a protizánětlivý účinek, jak uvádí Dr. George D. Pamplona-Roger (Encyklopedie léčivých potravin). Sklízíme je na podzim co nejpozději a na zpracování plodů nespěcháme, raději je necháme dojít na bedničkách.

Na co se hodí kdoule

Kdoule byly velmi oblíbené za časů našich babiček, ale dnes se na ně zapomíná. Můžeme si je vypěstovat na zahradě a využít na různé sladké dobroty. Dají se zavařovat, připravujeme z nich džemy a marmelády - výborně želírují, protože mají vysoký obsah pektinu. Kdoule jsou vhodné do koláčů, závinů a žemlovek. Chuťově se velmi dobře doplňují s jablky nebo hruškami. Ze slupek, které by jinak byly odpadem, lze připravit kdoulový sýr.

Jak připravit kdoulové želé

Kdoulové želé je populární výrobek z kdoulí. Postup výroby není složitý. 

  1. Kdoule omyjeme, oloupeme a zbavíme jaderníků.
  2. Nakrájíme je, vložíme do hrnce a podlijeme vodou. Vaříme na mírném ohni asi 45 minut.
  3. Pak je buď přepasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme.
  4. Přidáme cukr (můžeme použít přírodní žlutý, váhový poměr cukru a vařených kdoulí je 1 : 1) a trochu citronové šťávy.  
  5. Směs společně ještě povaříme.
  6. Ve formě nebo na plechu ji necháme ztuhnout do druhého dne.
  7. Hotové želé po ztuhnutí krájíme.

Kdoule jsou trvanlivé a kolem sebe šíří velmi příjemnou vůni, proto si je naše babičky dávaly do prádelníku. Můžeme to vyzkoušet i my.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky