Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maso je pro mnohé z nás jen těžce nahraditelnou surovinou, která našemu tělu dodává bílkoviny a další důležité živiny. Je také zdrojem železa a fosforu. Různé druhy masa se liší svým složením i energetickou hodnotou.

Čím je maso tučnější, tím je pro náš organismus hůře stravitelné, což platí i o mase ze starších zvířat. Naopak mladá zvířata mají maso měkké, jemné a lépe stravitelné. Žádné maso, kromě ryb, se nekonzumuje bezprostředně po zabití zvířete, a to proto, že by bylo tuhé. Je tedy třeba nechat ho v chladu odležet minimálně do druhého dne.

Zajímavosti o mase a jeho využití

Přinášíme několik zajímavostí o mase.

  • Hovězí maso obsahuje oproti vepřovému více železa, zinku i vitamínu B12.
  • Mezi nejzdravější masa se obvykle počítá rybí, drůbeží a králičí.
  • Maso bychom měli jíst maximálně 2x týdně
  • Jehněčí a skopové maso má afrodiziakální účinky
  • Hovězí maso potřebuje zrát v chladu 10–14 dní. Vepřovému masu postačí 5–7 dní.

Na závěr přinášíme zábavný kvíz, ve kterém si můžete své znalosti ověřit. Do komentářů nám pak napište, jak jste byli úspěšní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více