Kvíz na téma maso: Jak se vyznáte v této základní surovině? Ověřte si své znalosti
Maso je pro mnohé z nás jen těžce nahraditelnou surovinou, která našemu tělu dodává bílkoviny a další důležité živiny. Je také zdrojem železa a fosforu. Různé druhy masa se liší svým složením i energetickou hodnotou.
Čím je maso tučnější, tím je pro náš organismus hůře stravitelné, což platí i o mase ze starších zvířat. Naopak mladá zvířata mají maso měkké, jemné a lépe stravitelné. Žádné maso, kromě ryb, se nekonzumuje bezprostředně po zabití zvířete, a to proto, že by bylo tuhé. Je tedy třeba nechat ho v chladu odležet minimálně do druhého dne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zajímavosti o mase a jeho využití
Přinášíme několik zajímavostí o mase.
- Hovězí maso obsahuje oproti vepřovému více železa, zinku i vitamínu B12.
- Mezi nejzdravější masa se obvykle počítá rybí, drůbeží a králičí.
- Maso bychom měli jíst maximálně 2x týdně.
- Jehněčí a skopové maso má afrodiziakální účinky.
- Hovězí maso potřebuje zrát v chladu 10–14 dní. Vepřovému masu postačí 5–7 dní.
Na závěr přinášíme zábavný kvíz, ve kterém si můžete své znalosti ověřit. Do komentářů nám pak napište, jak jste byli úspěšní.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 3 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 16 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
Komentáře