Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medovník je tradiční moučník, vyráběný podle rodinných receptů. Jeho přesně složení je tajné, proto se můžeme setkat s mnoha různými druhy medovníků. Jedno však mají společné - med, ořechy a sladký krém.

Medovník můžeme ochutnat v podobě řezů, dortů, rolád, cupcaků, minidortíků i vánočního cukroví. Medový dort můžeme směle podávat i na větších oslavách jako jsou svatby - jeho báječná chuť rozhodně nikoho neurazí, ale naopak skvěle pohostí. Seznámíme vás s přípravou dortu z řidšího těsta, které se roztírá na plech

Recept na roztíratelné těsto

Těsto je jednodušší než to, které musíme vykrajovat:
  1. Na plechy rozložíme pečicí papír a pomocí talíře na něj nakreslíme tužkou kulatý obrys. Papír otočíme a vodou přilepíme na plech. Připravíme si 5–6 papírů.
  2. Ve vodní lázni (dno hrnce se nesmí dotýkat vody) rozehřejeme v hlubší kovové míse 250 g másla, 100 ml mléka, 150 g krupicového cukru a 100 g medu.
  3. Po mírném vychlazení směsi přidáme 3 vejce, 400 h hladké mouky a 1 lžičku sody. Těsto vyšleháme elektrickým šlehačem dohladka.
  4. Připravíme si sladký rozvar z 50 ml předvařené vody a stejného dílu rumu a 3 lžic krupicového cukru a necháme ho vychladnout.

Jak vytvořit medové pláty

Těsto nanášíme na předmalované kruhy tak, abychom je ještě o 2 cm přetáhli. Plechy jeden po druhém vkládáme do trouby a pečeme jen pár minut na 180 °C, dokud nezčervenají. Po vytáhnutí na ně položíme talíř a nožíkem obkrojíme jeho obrys. Okraje odložíme stranou a kulatý plát přesuneme na podnos. Toto opakujeme, dokud nedojde těsto. Potřebujeme 5–6 koleček a odřezky do posypky. Tu si připravíme rozsekáním odřezků v sekáčku a smícháním s mletými ořechy. 

Jak poskládat medovníkový dort

Nejpříjemnější z celé přípravy je skládání moučníku do konečného tvaru:

  • Připravíme si krém. Tím nejoblíbenějším je krém z karamelového Salka a másla, ale nic nezkazíme ani karamelovým pudinkovým krémem, lehkým smetanovým krémem nebo jemným krémem z moučné kaše.
  • Odložíme krém na potření povrchu dortu. První plát umístíme na podnos, potřeme rozvarem (pokud už není potřený předem) a hned i krémem. Toto opakujeme, dokud nejsou všechny pláty složeny do podoby dortu.
  • Celý povrch dortu potřeme zbylým krémem a naneseme na něj připravenou posypku z odřezků a mletých ořechů, které mírně utlačíme, aby neopadávaly. Na závěr můžeme dort ozdobit půlkami ořechů.
Do těsta na medovník můžeme přisypat půl lžičky kakaa, aby bylo tmavší. Někdo přidává do těsta strouhané ořechy, skořici nebo dokonce perníkové koření. Mnoho receptů se dědí z matky na dceru - takové jsou nejlepší.
 
Na přípravu jednoho z receptů na báječný medovník se můžete podívat ve videu:

Sladké drobečky

Dort naplníme 2 dny předem, aby těsto mělo čas se propojit s krémem a zvláčnět. Pokud dáváme přednost jiným tvarům, postupujeme stejným způsobem - těsto natřeme do tvaru obdélníků, čtverců, malých koleček a jiných. Musíme dbát na to, abychom po krájení získali minimálně 4 vrstvy těsta pro velké řezy a 2–3 plátky pro minidortíky. Po pečení by měly zbýt odřezky na posypku.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli