Medovník je moučník z několika plátků medového těsta, plněných sladkým krémem
Medovník je tradiční moučník, vyráběný podle rodinných receptů. Jeho přesně složení je tajné, proto se můžeme setkat s mnoha různými druhy medovníků. Jedno však mají společné - med, ořechy a sladký krém.
Medovník můžeme ochutnat v podobě řezů, dortů, rolád, cupcaků, minidortíků i vánočního cukroví. Medový dort můžeme směle podávat i na větších oslavách jako jsou svatby - jeho báječná chuť rozhodně nikoho neurazí, ale naopak skvěle pohostí. Seznámíme vás s přípravou dortu z řidšího těsta, které se roztírá na plech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na roztíratelné těsto
- Na plechy rozložíme pečicí papír a pomocí talíře na něj nakreslíme tužkou kulatý obrys. Papír otočíme a vodou přilepíme na plech. Připravíme si 5–6 papírů.
- Ve vodní lázni (dno hrnce se nesmí dotýkat vody) rozehřejeme v hlubší kovové míse 250 g másla, 100 ml mléka, 150 g krupicového cukru a 100 g medu.
- Po mírném vychlazení směsi přidáme 3 vejce, 400 h hladké mouky a 1 lžičku sody. Těsto vyšleháme elektrickým šlehačem dohladka.
- Připravíme si sladký rozvar z 50 ml předvařené vody a stejného dílu rumu a 3 lžic krupicového cukru a necháme ho vychladnout.
Jak vytvořit medové pláty
Těsto nanášíme na předmalované kruhy tak, abychom je ještě o 2 cm přetáhli. Plechy jeden po druhém vkládáme do trouby a pečeme jen pár minut na 180 °C, dokud nezčervenají. Po vytáhnutí na ně položíme talíř a nožíkem obkrojíme jeho obrys. Okraje odložíme stranou a kulatý plát přesuneme na podnos. Toto opakujeme, dokud nedojde těsto. Potřebujeme 5–6 koleček a odřezky do posypky. Tu si připravíme rozsekáním odřezků v sekáčku a smícháním s mletými ořechy.
Jak poskládat medovníkový dort
Nejpříjemnější z celé přípravy je skládání moučníku do konečného tvaru:
- Připravíme si krém. Tím nejoblíbenějším je krém z karamelového Salka a másla, ale nic nezkazíme ani karamelovým pudinkovým krémem, lehkým smetanovým krémem nebo jemným krémem z moučné kaše.
- Odložíme krém na potření povrchu dortu. První plát umístíme na podnos, potřeme rozvarem (pokud už není potřený předem) a hned i krémem. Toto opakujeme, dokud nejsou všechny pláty složeny do podoby dortu.
- Celý povrch dortu potřeme zbylým krémem a naneseme na něj připravenou posypku z odřezků a mletých ořechů, které mírně utlačíme, aby neopadávaly. Na závěr můžeme dort ozdobit půlkami ořechů.
Sladké drobečky
Dort naplníme 2 dny předem, aby těsto mělo čas se propojit s krémem a zvláčnět. Pokud dáváme přednost jiným tvarům, postupujeme stejným způsobem - těsto natřeme do tvaru obdélníků, čtverců, malých koleček a jiných. Musíme dbát na to, abychom po krájení získali minimálně 4 vrstvy těsta pro velké řezy a 2–3 plátky pro minidortíky. Po pečení by měly zbýt odřezky na posypku.
Komentáře