

Výborný medovník
Suroviny
- 450 g hladké mouky
- 150 g cukru
- hrst ořechů
- 50 g hery
- 2 lžíce medu
- 5 lžic mléka
- 1 lžíce sody
- 1 vejce
- Na krém 1.:
- Celou kostku másla
- celé salko vyšlehat šlehačem
- Na krém 2.:
- Zakysanou smetanu
- 2 lžíce cukru moučka
Postup přípravy receptu
Dáme na vodní lázeň a do větší nádoby ( hmota asi 2x nabyde na objemu) heru, cukr, med, mléko, sodu a vejce a dlouho šleháme, až než začne hmota tmavnout. Až začne tmavnout pořád mícháme, hlavně od spodu, stačí stěrkou, nemusíme šlehačem.
Jakmile je v barvě karamelu, odstavíme a necháme trochu vychladnout.
Potom přidáme mouku a hrst ořechů a uděláme těsto, které dáme na chvíli odpočinout do lednice.
Potom vyválíme na pečící papír 5 plátu ve velikosti plítkého talíře. Zkoušíme podle toho talíře.
Potom pečeme placky jednu po druhé na 180 stupňů a čas není přesný, musíme dost hlídat. Někomu stačí 8 minut, někomu 5 minut.
Hned jak upečeme každý plát, položíme na něj opačně talíř, a podle něj obkrojíme kolečko. Musíme hned po upečení, aby se pláty nelámaly.
Až upečeme a okrájíme, zabalíma každý vychladlý plát zvlášťdo alobalu, aby zustal měkký. Já nechávám takto zabalené pláty v lednici do druhého dne.
Placky peču večer. Ráno si udělám krémy. Smíchám máslo se salkem, to je první krém. Potom kysanou smetanu a cukr.
Nachystáme si placky a začneme mazat. Napovrch placky krém 1 a na každý spodní stranu plátu krém 2. Tak až do poslední placky, kterou namažeme už jen krémem 1 a ten také rozmažeme po celém obvodu medovníku.
Potom z těch okrojků co jsme okrájeli uděláme posypku (pomeleme) a posypeme medovník. Je to docela piplačka,ale stojí to za to.
Poznámka od kuchařky
Tento receptík jsem získala od p.Novotné.Je odskoušený a fakt výborný.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Výborný medovník
-
Vynikající
chutná jako originál
-
super recept,vůbec se mi do toho nechtělo,takový patlání,ale nakonec sem se donutila a dneska pro velkej uspěch opakuju,nemá chybu,je lepší jak koupený,hnedka je to hotovo,jeden den upeču,druhej den máznu a třetí den ho sežereme:DDD
PROSTĚ BEZKONKUREČNÍ -
Krásně se dělá,když je těsto tužší,dá se přidat mléko,ale nemusí se.....záleží na tom .....a pak ta lahoda...no super
-
Terusa:Dva dny? Tak to by neměl šanci
Recept se mi líbíurčitě vyzkouším
-
Děláváme podobný, jen už neděláme krém z klasického salka ale z karamelového a je to chutnější :)A když se nechá odležet ze dva dny tak je to uplná chutovka :)
-
Noo luxus
-
rebeka:už jo
-
medovníček.. hmmm
a foto řezu by nebylo
-
+3
-
téééda, ten vypadá luxusně, hned jsem si ho hodila do oblíbených a jak se mi bude chtít, tak ho vyzkouším