Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezam je rostlina, jejíž semínka s oříškovou chutí se používají v kuchyních celého světa. Jsou bílá nebo černá, po upražení jsou béžová a mají výraznější chuť. Sezam se uplatní v pekařství a ve slané i sladké kuchyni.

Sezam má skvělé zdravotní účinky na lidský organismus. Kromě toho je to chutný doplněk mnoha jídel - semínka najdeme nejen na slaném i sladkém pečivu, ale i v salátech, pomazánkách, v asijských a orientálních pokrmech a v tahini pastě.

1/16

    1 z 16

    Tukové rohlíky

    Tukové rohlíky

    Domácí rohlíky mizí ze stolu přímo před očima - ty kupované se s nimi nedají srovnávat. Pečivo připravíme z plátu kynutého těsta, které nakrájíme na trojúhelníky a od širší strany smotáme. Rohlíky položíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem, který jim dodá příjemnou křupavost a oříškovou chuť.

    2 z 16

    Perníkové sušenky obalené v sezamu

    Perníkové sušenky obalené v sezamu

    Jemné máslové sušenky mají mnoho podob a připravují se z mnoha různých ingrediencí. Převážně ovesným a ořechovým sušenkám a cookies sluší posypka z bílého sezamu, která po upečení vytvoří křupavý element s oříškovou chutí. Některé sušenky se připravují se sezamovou pastou tahini.

    3 z 16

    Asijská miska s vaječnými roládkami

    Asijská miska s vaječnými roládkami

    Asijské pokrmy ve svém složení obsahují velmi často pražená sezamová semínka, kterými se hotové jídlo posype. Nejen, že dodá pokrmům křupavost a chuť, ale také spoustu minerálů a vitamínů. Do asijského jídla využijeme maso, vejce, zeleninu, nudle nebo rýži, výrazné asijské koření a sójovou omáčku.

    4 z 16

    Candát smažený v sezamu

    Candát smažený v sezamu

    Sezamová semínka se hodí perfektně i k rybě, konkrétně k candátovi, kterého nafiletujeme, namočíme do rozšlehaného vejce a obalíme ve směsi mouky, prosáté strouhanky, sezamových semínek a koření. Pak filé opečeme na másle a hned podáváme s bramborami, kaší a zeleninou.

    5 z 16

    Sezamové kuličky

    Sezamové kuličky

    Zdravé cukroví se připravuje bez mouky, bez másla a bez cukru - v tomto případě z rozmixovaných sezamových semínek, sušených švestek nebo datlí, přírodního sirupu či medu a skořice. Mokrýma rukama tvarujeme kuličky, které vkládáme do malých papírových košíčků.

    6 z 16

    Lněný chléb se sezamem

    Lněný chléb se sezamem

    Chleba - bílý i tmavý - přidáním sezamových a lněných semínek získá neuvěřitelně na chuti. Semínka přidáme do kynutého těsta nebo jimi posypeme povrch bochníku, potřeného slanou vodou, těsně před tím, než ho vložíme do trouby. Chléb získá zemitou oříškovou chuť a vylepší křupavou kůrku pečiva.

    7 z 16

    Bůček na asijský způsob

    Bůček na asijský způsob

    Asijská kuchyně se stala velmi oblíbenou díky své výrazné chuti, jednoduchosti a rychlé přípravě. Plátky masa naložíme do marinády a pak je prudce opečeme na pánvi nebo na plechu v troubě. Ve výpeku orestujeme zeleninu, maso přendáme na talíře a posypeme opraženými sezamovými semínky.

    8 z 16

    Sushi maki s tempehem a avokádem

    Sushi maki s tempehem a avokádem

    Jeden z pokrmů, se kterým je sezamové semínko neodmyslitelně spjato, je tradiční japonské sushi. Jedny z druhů rýžových pochoutek - hosomaki a futomaki - se po vytvarování obalují v praženém sezamu. Semínka se přidávají dovnitř, na rozetřenou rýži před zabalením do řasy.

    9 z 16

    Tahini

    Tahini

    Pasta z pražených sezamových semínek má stejně široké využití jako semínka samotná. Připravuje se rozmixováním sezamu s olivovým olejem, můžeme přidat i špetku soli pro delší trvanlivost. Pastu využijeme při přípravě orientální chalvy, dubajské čokolády, sezamových sušenek nebo tradičního hummusu. 

    10 z 16

    Karamelové oříšky v sezamu

    Karamelové oříšky v sezamu

    Sladkou křupavou dobrotu připravíme zkaramelizováním cukru a smícháním s nasekanými nebo celými ořechy. Použijeme oříšky vlašské, lískové, kešu, pekany, para ořechy nebo i arašídy, které ořechy nejsou, ale my je za ně považujeme. Nakonec přidáme bílý sezam a promícháme. Ztuhlou pochoutku rozbijeme na kousky.

    11 z 16

    Mrkev pečená v sezamu

    Mrkev pečená v sezamu

    Očistíme mrkev, kterou pokrájíme na stejně velké hranolky. Vše pokapeme olejem a prohněteme, aby se pořádně a ze všech stran obalila. Pak ji zasypeme směsí strouhanky a sezamových semínek (fajnšmekři přistrouhají kousek parmezánu) a pořádně protřeseme. Upečeme ji v troubě na plechu s pečicím papírem.

    12 z 16

    Sezamové tyčinky

    Sezamové tyčinky

    Sezamové tyčinky se hodí pro jakoukoliv příležitost - pro nečekané hosty, pro děti k svačině, pro slavnostní stůl nebo jen tak na mlsání k televizi. Z těsta vyválíme plát a radýlkem nebo nožem z něj nakrájíme proužky, které přeneseme na plech na pečicí papír. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky

    13 z 16

    Základní hummus

    Základní hummus

    Základní složkou hummusu je cizrna, ale také tahini pasta ze sezamových semínek, olivový olej, římský kmín, citrónová šťáva a sůl. Hummus pak můžeme libovolně ochutit - sušenými rajčaty a olivami, česnekem či zelenými bylinkami nebo různým kořením. Pomazánku podáváme s pita chlebem.

    14 z 16

    Mini croissanty naslano i sladké

    Mini croissanty naslano i sladké

    Rychlé croissanty připravíme z koupeného listového těsta. Nakrájené trojúhelníky smotáme do tvaru rohlíků, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Pečivo má neutrální chuť, proto ho po rozkrojení potíráme buď marmeládou či nutellou nebo ho plníme salátem, sýrem a šunkou.

    15 z 16

    Asijský okurkový salát

    Asijský okurkový salát

    Okurkový salát patří k nejoblíbenějším salátům vůbec. Pokud nás klasický salát nudí, připravíme si jeho asijskou variantu. Okurku nastrouháme na tenké plátky, smícháme s nasekanou papričkou, se zálivkou ze sezamového oleje a rýžového octa a na talíři posypeme praženými sezamovými semínky a nasekaným koprem.

    16 z 16

    Vánočka se sezamovým semínkem

    Vánočka se sezamovým semínkem

    Vánočka je tradičním vánočním pečivem - ale v nabídkách obchodů ji najdeme po celý rok. Nejlepší vánočka je domácí, upečená podle osvědčeného receptu, plná másla, mandlí a rozinek. Zkusme ji pro změnu posypat sezamovými semínky místo mandlí - možná nás překvapí chuť i křupavost.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli