Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít čerstvé špenátové listy v kuchyni? Máme pro vás ty nejlepší recepty s oblíbenou zeleninou
Zdroj: Top recepty

Čerstvé špenátové listy jsou pokladem pro každou kuchařku. A protože po tepelné úpravě výrazně sníží svůj objem, nikdy jich nemáme příliš. Můžeme je dusit, zapékat a přidávat do různých náplní. Vše vylepší svou chutí i krásnou barvou.

Čerstvé špenátové listy si můžeme kdykoliv koupit, nebo si je také můžeme sami vypěstovat na zahradě. Na jaře jsou úplně nejlepší. Sklízíme je včas, jakmile dorostou vhodné velikosti. Postupně je protrháváme od těch největších, menší listy do příště zase vyrostou. Doma je musíme nejprve dobře umýt, aby v nich nezůstala hlína a hlavně malé kamínky, případně nějaký brouček. Čerstvé listy jsou výborné do salátů i ke zdobení jídel na talířích.

Špenátové listy v kuchyni

Po umytí listy necháme okapat a pro další tepelnou úpravu je obvykle spaříme horkou vodou (blanšírujeme). Při tomto postupu si zachovají pěknou barvu a značně zmenší svůj objem. Dále je už zpracujeme podle zvoleného receptu. Můžeme z nich připravit klasický špenát, nebo jiné chutné jídlo. 

Gnocchi se špenátem

Gnocchi si získaly své místo na našem jídelním stole, a není divu. Běžně si je můžeme koupit jako polotovar a před konzumací vyžadují pouze krátkou tepelnou úpravu. Tím se zařadily mezi jednoduché rychlovky pro dny, kdy máme málo času na delší vaření. A ke špenátu se gnocchi skvěle hodí. Podle následujícího receptu je můžete připravit zapečené se sýrem a smetanou. Jednoduchý oběd je sytý a hodí se jako výborné jídlo i při pobytu na chalupě.

A jak máte nejraději špenátové listy vy? Budeme rádi, když nám napíšete své tipy do komentářů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více