Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvaroh je mléčný výrobek plný bílkovin a dalších zdraví prospěšných látek, který se používá zejména ve sladké kuchyni. Následující recepty vás však přesvědčí, že tvaroh chutná výborně i naslano, a to nejen v pomazánce.

Do výběru jsme zvolili 16 osvědčených receptů, ve kterých je tvaroh neoddělitelnou součástí slaných hlavních chodů, doplňuje přílohy, zjemňuje polévky, ale uděláte z něj i zobání k televizi. Věříme, že vám některý z receptů určitě padne do noty, a vy si skvěle pochutnáte.

1/16

    1 z 16

    Karbanátky z tvarohu

    Karbanátky z tvarohu Video

    Slanou tvarohovou omáčku jste možná už někdy ke karbanátkům mohli podávat jako dip, v tomto receptu se však mléčný výrobek dává přímo do nich. Maso v receptu však nenajdete, kromě tvarohu se totiž karbanátky skládají pouze z cibule, vajec a strouhanky.

    2 z 16

    Pečený tvaroh

    Pečený tvaroh

    Pečený tvaroh je skvělou výživnou večeří, ale klidně poslouží i jako příloha k hlavnímu chodu. Tvaroh se pouze smíchá s vejci, máslem, trochou zakysané smetany, mletou paprikou, pažitkou a solí, a dá se zapéct do trouby. Kdo má rád, může přidat i strouhaný sýr.

    3 z 16

    "Langoše" z tvarohu

    "Langoše" z tvarohu

    Oblíbenou pochoutkou ze stánků jsou nezpochybnitelně langoše. I ty si za pomoci tvarohu z vaničky, hladké mouky, vajec, kypřicího prášku, soli a oleje můžete připravit sami doma. Klasicky se langoše potírají česnekem, kečupem a sypají se sýrem, chutnat ale budou i ve sladké verzi.

    4 z 16

    Bramborák s tvarohem

    Bramborák s tvarohem

    Bramborák smažený v oleji je sice úžasná pochoutka, ale z výživového hlediska bychom si o něm měli nechat pouze zdát. Zkuste si proto do bramboráků příště přimíchat tvaroh. Na chuti to nijak výrazně nepoznáte, ale bude obohacen o potřebné bílkoviny.

    5 z 16

    Brambory zapečené s tvarohem

    Brambory zapečené s tvarohem

    Nejenom s vařenými, ale i s pečenými bramborami slaný tvaroh báječně funguje. Je smíchaný se zakysanou smetanou, česnekem, cibulí a kořením. Touto směsí se prokládají plátky brambor a následně se dají zapéct. Podle chuti však můžete přidat i slaninu nebo třeba škvarky.

    8 z 16

    Nudle s tvarohem

    Nudle s tvarohem

    Nenechte se ošálit, v následujícím receptu nenajdete žádný cukr, mletou skořicí ani jinou sladkou přísadu. Tvaroh je smíchaný se zakysanou smetanou a ochucený solí. S těstovinami se promíchá, dá se na chvíli zapéct do trouby a nakonec se posype oškvařenými kousky slaniny.

    9 z 16

    Květák s tvarohem

    Květák s tvarohem

    Tvaroh bude bezvadně ladit i s květákem. Ten se nakrájený na malé kousky vyloží do zapékací mísy v jedné vrstvě, polije se tvarohem, na který se poklade zbytek květáku. Mísa se zalije smetanou promíchanou s hladkou moukou, vejci a kořením, a dá se zapéct.

    10 z 16

    Sekaná s tvarohem

    Sekaná s tvarohem

    Není nad domácí sekanou plnou kvalitního mletého masa. I do ní zpracujete tvaroh z vaničky, dále přidáte vejce, osmahnutou cibuli s česnekem, strouhanku a koření. Pro šťavnatější chuť sekanou před pečením obalte do plátků slaniny. Chutná jak teplá, tak i studená.

    12 z 16

    Kefírová polévka s tvarohem

    Kefírová polévka s tvarohem

    Pro přípravu nevšední tvarohové polévky dejte vařit brambory nakrájené na kostičky. V jiném rendlíku pomalu ohřejte kefírové mléko, které následně přelijte k uvařeným bramborám. Přidáte tvaroh a vejce rozmíchané v mléce, krátce povaříte a dochutíte pažitkou a kořením.

    13 z 16

    Rajčatový salát s tvarohem

    Rajčatový salát s tvarohem

    Podle vzhledu recept připomíná známý salát caprese, sýr mozzarella ve výčtu surovin však nenajdete. Na kolečka nakrájená rajčata se totiž podávají s tvrdým tvarohem. Salát se dochucuje cibulí, česnekem, pepřem, bílým vinným octem a samozřejmě nesmí chybět olivový olej.

    15 z 16

    Hermelínová pomazánka s tvarohem

    Hermelínová pomazánka s tvarohem

    Tvaroh se hodí do jakékoliv pomazánky. Budete-li nějakou připravovat, a kousek tvarohu budete mít v ledničce, určitě ho do ní přidejte. Nejvíce se však hodí do pomazánek sýrových, a to například do té z nivy, hermelínu a eidamu. Pokud ji budete mazat na jednohubky, ozdobte je na závěr hrozny nebo vlašskými ořechy.

    16 z 16

    Tyčinky z tvarohu

    Tyčinky z tvarohu

    Pouze z tvarohu, polohrubé mouky, taveného sýru, másla, mleté papriky a soli uděláte pevné těsto na křupavé tyčinky. Těsto nechte přes noc uležet v lednici a druhý den z něj tvarujte dlouhé tyčky, které následně pečte při nižší teplotě do krásně zlatavé barvy

1/16

Komentáře

Další tipy a triky