Časté otázky na svatomartinské menu: Proč se pečou husy a ořechové rohlíčky
Svátek svatého Martina se tradičně spojuje s odchodem čeledínů ze služby u sedláka. Mezi tzv. odchodné patřila nejen bohatá hostina s husí pečínkou, kaldounem a ořechovými rohlíčky, ale také ochutnávání prvního vína.
Tradice oslav svatého Martina se stále ještě udržují na venkově. Ve městech se svátek soustředí na podávání svatomartinského menu, které je výjimečné a naprosto v souladu s tradicemi. Kdo by si nedal jednou za rok husu se zelím a knedlíkem?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Proč se slaví svátek svatého Martina
- Proč se peče svatomartinská husa
- Co je tradiční svatomartinský kaldoun
- Jaká drůbež se peče na svatého Martina
- Jaké zelí se podává k pečené drůbeži
- Jakou přílohu k svatomartinské huse
- Co znamenají svatomartinské podkovy
- Co upéct na svatomartinskou koledu
- Jak na domácí chléb k pečené drůbeži
- Co znamená svatomartinské první víno
1
Proč se slaví svátek svatého Martina
Svátek slavíme 11. listopadu. Martin byl uctíván jako patron a ochránce vojáků, vinařů, koní a hus. Svátek se slaví v den, kdy pociťujeme přicházející zimu, proto podle legendy přijíždí Martin na bílém koni a přiváží sebou sníh a mráz. Staré přísloví říká, že "na svatého Martina kouřívá se z komína."
2
Proč se peče svatomartinská husa
Podle jedné legendy rušily husy svým kejháním Martina při kázání, proto musely být utraceny. Podle jiné legendy se Martin ukryl před svým jmenováním biskupem do husince, ale husy ho prozradily. Podle našich tradic končil zemědělský rok a vydatnou svatomartinskou hostinou se lidé připravovali na šestitýdenní půst.
3
Co je tradiční svatomartinský kaldoun
Polévka se připravuje z kachního, husího, kuřecího nebo krůtího masa a drobů, což jsou srdce, plíce, žaludky, ledvinky, krky a různé odřezky. Do kaldounu patří silný vývar (použít můžeme i šťávu z masa), kořenová zelenina, cibule a česnek. Nakonec zavaříme játrové knedlíčky a širší polévkové nudle a vše zahustíme jíškou.
4
Jaká drůbež se peče na svatého Martina
Podle legendy jsou husy trestány za své kejhání smrtí a následným upečením. Tradičně se tedy připravuje husa nebo její menší varianta - kachna. Jelikož jde o drahé maso, dá mnoho lidí přednost jen jejich částem (stehna či prsa), popřípadě zvolí méně tučnou pečínku z kuřete nebo z krůty.
5
Jaké zelí se podává k pečené drůbeži
K pečené huse i kachně nejvíce chutná červené hlávkové zelí, připravené na sladkoslano. Někdo dává přednost bílému kysanému zelí, ale výjimkou není ani zelí dýňové nebo kedlubnové. Pro úsporu času a k vyzkoušení nových receptů můžeme kachnu upéct na lůžku z červeného zelí a cibule.
6
Jakou přílohu k svatomartinské huse
Tradiční přílohou k pečené drůbeži jsou bramborové knedlíky, kynuté houskové knedlíky, chlupaté a karlovarské knedlíky. Ale také noky, bramborové špalíčky a oblíbené placky lokše, připravené z vařených brambor, hladké mouky a soli. Při zdravém způsobu stravování nezavrhujeme ani vařené brambory.
7
Co znamenají svatomartinské podkovy
Podle další legendy proměnil Martin podkovy svého koně v pečivo, aby jím mohl obdarovat chudé. 11. listopadu připravujeme tradiční malé rohlíčky ve tvaru podkov z kynutého, tvarohového nebo šlehačkového těsta, které plníme nádivkou z ořechů, ale i z máku, povidel a tvarohu. Po zabalení je ohneme a upečeme.
8
Co upéct na svatomartinskou koledu
V minulosti chodili čeledínové po skončení služby na koledu a hospodyně jim dávaly dobroty na cestu domů. Kromě rohlíčků ve tvaru podkov se připravovaly svatomartinské koláče z kynutého těsta, plněné ořechy, mákem, povidly či tvarohem. Výjimkou nebyly ani sladké vdolky, koblihy a buchty.
9
Jak na domácí chléb k pečené drůbeži
Chléb pekly hospodyně jednou za týden. Na svatého Martina se podával ke snídani a po hostině se s ním dojídaly zbytky masa nebo vytíral pekáč po husí pečínce. Chleba se dával v malých bochníčcích i odcházející čeledi na cestu. Pečení chleba je i v současnosti oblíbenou činností moderních kuchařek.
10
Co znamená svatomartinské první víno
První víno je vyrobené jen z určitých odrůd hroznů jako první víno z nového ročníku. I když zraje jen několik týdnů, přesto má svou osobitou chuť a jemnou vůni. Podle tradice bylo první ochutnávání vína v den, kdy končila čeleď ve službě, což bylo právě na svatého Martina - jako součást hostiny na odchodnou.
Svatomartinské menu není přísně dané, proto můžete vyzkoušet jeho obměnu. Chybět by však neměla drůbež, zelí, dobrá příloha a polévka - třeba jen kuřecí vývar s játrovými knedlíčky nebo nudlemi. Pokud dáváte přednost klasice, připravte si pečenou husu s rolovaným knedlíkem a červeným zelím podle našeho videa:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře