Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

O svatém Martině husa nejpěkněji zpívá, říkávali naši předkové a měli tím zřejmě na mysli tukem se škvířící kůži na husí pečínce. Kromě husy se toto posvícení vyznačovalo i jinými dobrotami české vydatné kuchyně.

Přicházející zima nutila lidi zásobit se dřevem a potřebnými surovinami, ale také své tělo tukem, aby lépe odolávalo chladu. Podzimní zabijačky lidé směřovali do tohoto období a k tomu se jim hodila každá příležitost, třeba i posvícení. Většinou ale zpracovávali čerstvě vykrmenou drůbež, která vyrostla rychleji a s menšími náklady než krmník v chlívku. Husu stačilo trochu přicpat šiškami, aby měla hodně sádla. Husí sádlo bylo totiž ceněné podobně jako vepřové. 

Posvícenské polévky

Ze zabité drůbeže babičky samozřejmě vařily vydatné vývary, ten nejvydatnější se jmenuje kaldoun (kaldoun byl název pro husí droby). Do sváteční polévky samozřejmě patří knedlíčky, někde játrové, jinde žemlové. A také domácí těstoviny. Obvykle stačily nudle, ale v některých krajích vyráběly hospodyně speciální těstoviny kaldounky jen do této polévky.

Husí pečínka

Babičky pekly husu nejčastěji s jablky, vždy řádně pokmínovanou, někdy zvlášť prsa se zázvorem a stehna se šouletem po židovském způsobu. V menší domácnosti tak měli z jedné husy 2 vydatné obědy. Přitom naše babičky používaly jednoduchý trik na upečení poloviny husy tak, aby kůže byla sice křupavá, ale maso se při tom v troubě nevysušilo. 

Přílohy k husí nebo kachní pečínce

K pečenému masu babičky chystaly samozřejmě knedlíky. Podle chuti nebo dovedností to byly bramborové, houskové, kynuté nebo bosáky napůl ze syrových a napůl z vařených brambor. Na Moravě se k huse pekly lokše, výborné placky z bramborového těsta. Ke knedlíkům i lokšům patří zelí. Kysané ještě většinou nebylo připravené ke konzumaci, takže na talíři bývalo nejčastěji sladkokyselé bílé nebo červené z hlávky. 

Jiné sváteční maso

Kdo neměl husu, zpracoval podobně kachnu, králíka nebo kohouta. Také vepřová nebo telecí pečeně se na svátečně prostřeném stole objevovala. Prostě to, co bylo v danou chvíli nejsnáze dostupné.

Svatomartinské podkovy

Protože Martin podle tradice přijíždí na bílém koni, pečou se ještě dnes tradiční sváteční plněné rohlíčky ve tvaru podkov. Mohou být z těsta kynutého i křehkého a náplň je nejčastěji ořechová nebo jiná oblíbená. Kromě rohlíčků můžeme upéct i klasické koláče, třeba dvojctihodné.

Začátečníky možná potěší videorecept na snadnější nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní. Postup není složitý, ale výsledek je velmi chutný.
 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli