Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky jsou tradičním symbolem našich Vánoc. Jejich příjemné aroma dokáže vykouzlit tu správnou pohodovou atmosféru, kterou máme tak rádi. Pečení perníčků v nás vyvolává sváteční pocity a zdobení drobných kousků je příjemnou zábavou, do které můžeme zapojit i děti.

Perníčky si podle tradičních receptur žádají včasné pečení. Společně se zázvorkami bývají tím prvním, do čeho se každoročně pouštíme. Do našeho výběru jsme pro vás shromáždili ty nejžádanější recepty na perníčky z našeho webu. Přestože je u perníčků důležitá včasná příprava, je největší zájem o recepty na perníčky, které jsou měkké brzy po upečení.

1. místo

Pro perníčkové těsto je typický nižší obsah tuku na rozdíl od mnoha jiných druhů cukroví. Díky tomu patří perníčky mezi levné cukroví, za málo peněz jich upečeme opravdu hodně. Práci s mícháním těsta si můžete ušetřit s pomocí domácího kuchyňského robota.

2. místo

Vypracované těsto na perníčky potřebuje odležet do druhého dne. Poté ho rozválíme a vykrajujeme z něj různé tvary. To je příležitost vyzkoušet a prověřit všechna vykrajovátka, která si schraňujeme ještě po babičce. Děti jsou nadšené ze zajímavých vánočních motivů a vykrajování si užijí.

3. místo

Pokud zvolíte správné těsto, můžete se pustit do pečení až těsně před svátky. Nicméně při včasném pečení si tuto činnost více užijete a hlavně budete mít brzy hotovo. Pak už vás bude čekat zdobení perníčků, které je příjemnou zábavou

4. místo

Kromě hladké mouky potřebujete do těsta trochu másla a cukru, přidejte také několik lžic mléka, žloutky a tekutý med. Chybět nesmí ani jedlá soda a perníkové koření, bez kterého by perníčky neměly tu správnou chuť a vůni. 

5. místo

Také tyto perníčky se nemusí péct s velkým předstihem. Do těsta přidejte ještě šťávu z citronu a místo másla stačí tentokrát Hera. Vykrojené tvary perníčků rovnejte na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky před pečením potřete rozšlehaným vajíčkem.

6. místo

Těsto na perníčky je plné medu a perníkového koření, pro tmavší barvu přidejte také kakao. Pečení perníčků je velmi rychlé, malé tvary jsou brzy propečené a musíte je hlídat, aby neztmavly příliš. Hned po upečení perníčky potřete žloutkem rozmíchaným s několika kapkami vody. Zdobte až po vychladnutí, až si na to uděláte čas.

7. místo

Perníčky můžete upéct z celozrnné špaldové mouky, postup je obdobný. Perníčky budou trochu robustnější, ale velmi chutné. Navíc budete mít dobrý pocit, že je připravujete z výživnějších surovin. Tyto perníčky si můžete kdykoliv napéct do zásoby pro děti jako mlsání, ani je nemusíte zdobit.
Bílková poleva na perníčky je tím nejtypičtějším, čím se perníčky zdobí. Můžete si ji připravit podle následujícího videoreceptu. Kromě bílku, moučkového cukru a citronové šťávy budete potřebovat ještě trošku bramborového škrobu. Pokud si přejete polevu barevnou, přidejte ještě potravinářské barvivo.

Přejeme, ať se vám perníčkové pečení vydaří.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli