

Švýcarky
Suroviny
- Na omládek:
- 100 ml vlažné vody
- 21 g droždí
- necelá lžička Sladěnky
- 120 g hladké mouky
- Těsto:
- 90 ml vody
- 100 g rozpuštěného margarínu (např. Stela)
- 100 g cukru (nebo 80 g + vanilkový cukr)
- špetka soli
- 350 g hladké mouky
- Náplň:
- 40 g měkkého másla
- vanilkový cukr
- mletá skořice
- asi 40-50 g strouhaných piškotů
Postup přípravy receptu
Suroviny na omládek dáme do pekárny a na program Koláč (Dort) necháme asi 5-7 min umíchat.
Omládek pak necháme v zavřené pekárně asi 35 min kynout.
Přidáme ostatní suroviny na těsto a použijeme program Těsto.
Vykynuté vytáhneme, propracujeme a vyválíme na užší obdélník.
Rozetřeme na něj máslo, posypeme cukrem, skořicí a mletými piškoty a z delší strany zavineme do rolády.
Tu pak nakrájíme na 5-7 cm široké řezy, každý z nich uprostřed jakoby "překrojíme" omoučenou obracečkou nebo tupou stranou nože (pozor na úplné překrojení ) - vnitřní závity nám povyjedou ven.
Necháme nakynout na plechu s fólií, před vložením do rozehřáté trouby ještě jednou promáčkneme, potřeme vejcem a dáme upéct.
Pokud použijete toto těsto + makovou náplň a upečete makové záviny, jsou jako ty z obchodu. Tyto vydrží vláčné a dobré i pět dnů....
Poznámka od kuchařky
Těsto je nádherně nakynuté, nelepí....a švýcarky jsou lehounké jako peříčko a výborné i druhý den po upečení. Jsou to vlastně františky, ale s trošinku jiným těstem a hlavně - kynuté omládkem :-)))
Povídání o omládku a Sladěnce je zde: http://www.pekarnomanie.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Švýcarky
-
magdalenka: děkuji!
Za připomenutí i přidané foto
-
Vyťahujem na svetlo jeden z tvojich skvelých receptov...dávno sme toto pečivo nemali, takže som piekla včera - škoricové aj vanilkové. Sú výborné, pridávam foto.
-
Janja: nepoložily se na bok spíš proto, že byly hodně úzké
-
Velmi chutné těsto, s kterým se dobře pracuje
Použila jsem poprvé sladěnku a už se jí nevzdám
Jenom musím příště víc "utahovat", protože se mi švýcarky při pečení částečně položily na bok
Zkusím ještě s mákem a víc těsto pocukruju (šetřila jsem s posypem
)
-
Irrena: to jsem ráda, Iri
Fotky v žádném případě nemažu, ani ty míň povedené - jsou důkazem, že to člověk fakt upekl, dal si práci s focením a i kdyby byly "horší" - nejsme na výstavě fotek, ne?
Děkuju
-
Jikotka:Jiřinko já jich měla 13
-
Irrena:Kolik kousků je z tohoto množství?Docela mě to láká...
-
Protože můj vnuk je zbožňuje, dnes jsem mu je upekla
Přidám fotku, jestli se nebude líbit, tak ji vymaž
Nakrojila jsem je ostrou hranou nože a tím se mi tak pěkně nenatvarovaly
-
jsou božsky jemňoučké
-
už se pečou
-
cameira: sladovit je totéž, co sladěnka, jen od jiného výrobce. U sušeného je trochu jiné dávkování, myslím, že ho stačí o trošku méně
-
isindy:
díky. A makové záviny zkus určitě, u nás si je kluci kolikrát ani nekrájí, ale popadnou celou nohu (dělám menší, kratší) a jdou zas ven, pracovat.
-
Isindy: já jsem koupila v country life sladovit,což by mělo být něco jako sladěnka, prodávají to buď tekuté(vypadá to jako sirup) nebo v práškové formě, já si koupila ten prášek
-
Ivo, dnes jsem dělala tvoje švýcarky s omladkem
, sladěnka mi sice stále uniká, dala jsem tedy lžičku medu...vynikající těsto, krásně se s ním pracuje a chuťově výborné
. Už jsem musela slíbit i ten makový závin, který zmiňuješ, syn je hltal nadšeně
díky za recept
-
páni
jak mě tohle mohlo uniknout
vím jak..snadno
ale mě neutečeš,švýcare