Sobotní piškotové řezy

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 45 minut 18 ks Moučníky , Řezy 19 názorů

Suroviny

5 vajec
6 lžic cukru krystalu
6 lžic polohrubé mouky
1-2 lžíce horké vody
špetka soli
Ořechová náplň:
300 g strouhaných vlašských ořechů
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
kůra z omytého citronu
50 ml rumu
100 ml převařeného mléka
Poleva:
čokoláda na vaření
kousek másla cca 50 g
1/2 lžičky oleje
Recept si zatím oblíbilo 45 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 170-180 ° C , rošt umístíme uprostřed. Do šlehací mísy rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, cukr a šleháme na plný výkon asi 5 minut. Přidáme horkou vodu a šleháme do husté bílé pěny. Pak vmícháme lehce ručně metličkou mouku.

  2. Těsto vlijeme na pekáček 34x23 cm nebo dortové formy, vyložené pečícím papírem, rovnoměrně stěrkou rozprostřeme a pečeme dorůžova cca 10- 15 minut, podle trouby- zkusíme špejlí (upečené těsto se odchlípne od okrajů pekáče nebo formy). Vyndáme a necháme úplně vychladnout na mřížce.

  3. Na ořechy v misce nalijeme mléko, přimícháme cukr a rum a vymícháme vařečkou nebo stěrkou dohladka. Podle potřeby můžeme přidat rum (vyprchá a zůstane jen chuť). Náplň natřeme na piškot a polijeme polevou. Čokoládu s máslem a olejem (poleva nebude praskat) rozehřejeme v MVT na 300 W cca 3 min., nebo ve vodní lázni jak jsme zvyklí. Pokud chceme udělat dort, můžeme ještě polevu ozdobit ušlehanou šlehačkou, ovocem apod.

Poznámka

Původně jsem tento recept nechtěla zveřejnit, je dost starý a asi i dost známý, ale smazat se dá vždy. Je ze sešitu po mé mamce, proto asi sobotní (soboty byly pracovní a večer pekla, aby byly na neděli uleželé), čokoládu rozpouštím v MVT až já. Ke zveřejnění mě přemluvila kamarádka, které moc chutnaly.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 3 218 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sobotní piškotové řezy

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Frantiska: Ano, taky mě to napadlo. Casino taky pekl moje ořechové řezy a dal málo kakao, pač jsem tam měla napsány dvě lžíce a výsledek! Měl to moc sladké. Po převážení mých dvou lžic vyšlo 40 g kakao! On měl jiné lžíce, asi s menším objemem ! Oprávněně brblal, tak jsem to, převážila a opravila, aby se další nenapálili ! Kakao bylo v tomto receptu důležité, vázalo přebytečný cukr hořkostí! :-D
    Lžíce mají různý objem ! :-(

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    taky mam rada vase recepty a hlavne fotky :)

    jen k tem lzicim, ja mam oblibene 4 americke blogerky a ty nejedou v gramech :) ale používaji na to specialní odměrky, jejich lžíce či lžička je pevně daná (to samé i hrnek). Levné je má Tescoma a nebo Ikea.

    https://eshop.tescoma.cz/odmerky-lzicky-presto-4-k...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Eja57: Marie Svarcova: Už jsme se tu jednom (možná nejednou) bavili o tom, že není lžíce jako lžíce. ;-) Zkušená kuchařka jako Vy to už má "v oku". Ví, že u piškotového těsta na nějakém tom gramu nesejde a že také vejce může být různě velké. Na druhé straně straně jsou recepty, kde to odměřování vyžaduje opravdu přesnost, a kdo pak má neustále hledat tabulky nebo je nosit v hlavě. Kromě toho si myslím, že začátečník spíš uvítá gramáž. To není nic proti Vám.:-)

    Odpovědět

  • Eja57: :-K:-K:-K moc děkuji:-K:-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Marie Svarcova: no nene:-!:-!:-!:-!:-! žádnou jinou zálibu:-!:-!:-!:-! nejenom já se na Vaše recepty těším a inspirují mne:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57: promiňte moji připomínku - je mi 75 let, první oběd jsem uvařila v necelých 9 letech, Když jsem ovdověla a děti i vnoučata mám daleko měla jsem radost, že se mohu něčím zabavit a začala jsem sem dávat recepty ať už moje vlastní nebo zděděné či darované od kamarádek a známých . Moc mě to bavilo a dělala jsem to vše moc ráda ALE už mě nebaví to věčné dohadování o ničem. Pokud se recept někomu líbí, zkusí a je spokojen jsem opravdu moc ráda ale nikoho nenutím podle mého receptu něco dělat ani by to přece nebylo možné. Rozhodně si nemyslím, že jsem nej a určitě jsem i já mnoho pokazila ale myslím, že to byla spíš má vina než toho, čí recept jsem zkusila. Také někdy narazím na recept, který pro mne není OK ale nikomu svůj názor nevnucuji. Mějte se moc hezky, jste milá a já si asi budu hledat jinou zálibu. :-K :-K Krásný večer :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    No dámy, že vás Casino vyhecuje k tomuto;-(
    Hezký, srozumitelný a tak jak napsaný naprosto funkční recept:yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    casino: ctěné Casino, kdybyste k tomu ještě přidal zda vejce L nebo M? tak bych to ještě pochopila jako snahu být co nejpřesnější, ale tady fakt ráčí Casino rýpat....prsknu do mísy 5 vajec, vezmu polévkovou lžíci, 6x hrábnu do dózy s cukrem, štipku soli, pustím robota a šlehám do pěny, přidám lžíci horké vody atd. ..a hotovo.
    Já opravdu hooodně nesnáším různé hrnkové recepty - není hrnek jako hrnek a rozptyl je veliký, ale piškotové těsto odměřené na lžíce je rozptyl minimální a funguje to.
    Proč náplň ne na lžíce? No z jednoduchého důvodu - než lžící "napráším" moučkový cukr a mleté ořechy...vezmu váhu, cukr, dovážím ořechy atd......

    Odpovědět

  • yanull: :-) moc děkuji, tak už snad budou všichni spokojeni :-) Hezký večer

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Marie Svarcova: Maruško, dovolila jsem si k Vašemu receptu přidat tabulky, do komentářů to nejde, pokud by to vadilo, klidně je smažte :-K

    Odpovědět

  • Dajda: Při odměřování se počítá se lžící o objemu 15 ml, u sypkých surovin se pak rozlišuje lžíce „normální“ (zarovnaná, maximálně lehce do kopečku) a vrchovatá. V tabulce najdete jako první údaj pro lžíci rovnou (RL) a v druhém pro vrchovatou (VL)
    Sypké suroviny

    hladká mouka - RL 10 g / VL 20 g
    polohrubá mouka - RL 10 g / VL 18 g
    hrubá mouka - RL 12 g / VL 17 g
    cukr krupice - RL 10 g / VL 15 g
    cukr moučka - RL 10 g / VL 20 g
    ovesné vločky - RL 5 g / VL 7 g
    strouhanka - RL 10 g / VL 15 g
    škrob - RL 11 g / VL 16 g
    kakao - RL 11 g / VL 16 g
    sůl a mleté koření - RL 20 g / VL 25–30 g

    Tekutiny

    voda, mléko, citronová šťáva - 15 g (= ml)
    olej - 11 g
    rozpuštěné máslo - 15 g
    med, melasa - 35 g

    :-K hezký večer

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    hadravovaa: A proč by to měl dělat casino, když není autorem receptu? :-O

    Odpovědět

  • hadravovaa hadravovaa

    casino: všechno vite, všechno znáte - tak určitě nebudete mít problém si na internetu najít převodovou tabulku lžíce-gramy a pak to sem důležitě doplnit i pro ostatní co to neumí ;-):-8

    Odpovědět

  • Eja57: :-)moc děkuji, jsem naučená to tak dělat podle mamky, nikdy jsem to nedělala jinak a ani jsem nevážila, stejně se vždy povedlo. :-K hezký zbytek dne

    Odpovědět

  • zdenka.s: :-)moc děkuji a přeji ať se povede a hezký večer :-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: sobotní piškotovy moučníky sobotni piškotová roláda

Zapomněl/a jsem heslo