Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roláda je cukrářský výrobek, který tvoří plát piškotového těsta, potřený marmeládou, krémem nebo šlehačkou. Zarolované výrobky z jiných těst se nazývají záviny, štrúdly nebo závitky a patří do sladké i slané kuchyně.

Mnoho lidí namítne, že jsou i rolády masové nebo zeleninové. Obecně je pod rolády také řadíme, protože se rolují. Ve sladké kuchyni však nejčastěji připravujeme piškotové rolády, které se chutí i zdobením podobají dortům a zákuskům.

1

Z jaké mouky se peče roláda

Nejlepší moukou na roládu je mouka hladká - díky ní je těsto jemné, vláčné a nepraská při rolování. Použijeme-li polohrubou mouku, bude těsto pórovitější, nadýchanější, ale méně vláčné, proto se může při rolování lámat. Chybu však neuděláme ani s hladkou bezlepkovou moukou nebo škrobem.

2

Jak ochutit těsto na roládu

Nejčastěji ochutíme těsto kakaem nebo rozpuštěnou čokoládou, citrónovou a pomerančovou kůrou, strouhanými oříšky, kokosem. Oblíbenou přísadou bývá vanilka, tonka fazole, káva, strouhané ořechy, kokos, alkohol a sladké likéry. Musíme brát ohledy i na příchuť marmelády a krému, kterými budeme roládu plnit.

3

Jak dlouho se peče roláda

Roláda je nízký plát těsta, který se peče jen krátce - do zezlátnutí povrchu, na kterém během pečení naskakují puchýře - když se srovnají do roviny, je těsto upečené (nemusíme ani zkoušet špejlí, jestli je hotovo). Po vyndání z trouby sesuneme papír s těstem z plechu a necháme ho před srolováním aspoň 5 minut chladnout.

4

Jak sundat papír z rolády

Plát otočíme na čistou utěrku a papír opatrně sloupneme. Pokud to nejde, nalhčíme ho mokrou houbou. Starosti si ušetříme, pokud pečicí papír před nalitím těsta potřeme olejem. Odstranit papír z okrajů je snadné, pokud neroztíráme těsto do tenkých krajů, které se během pečení připálí, zkřehnou a posléze lámou.

5

Co s upečenou roládou

Upečený plát necháme pár minut "vydýchat", aby vychladl a těsto se při manipulaci nesrazilo. Pak ho převrátíme na čistou utěrku a pomocí ní plát srolujeme a necháme vychladnout. Pokud jsme před pečením potírali pečicí papír olejem, smotáme těsto i s ním. Pracujeme opatrně, aby těsto neprasklo.

6

Čím potírat a plnit roládu

Rolády plníme ochuceným máslovým nebo tvarohovým krémem, šlehačkou s mascarpone i pokrájeným ovocem. Jednoduchá roláda chutná i s marmeládou, naopak slavnostní moučníky připomínají dorty a stejně tak chutnají. Těsto, které vykazuje známky praskání, pokapeme sladkým rozvarem, který ho navlhčí.

7

Jak se zamotává roláda

Delší okraje rolády o šířce 2–3 cm necháme volné, bez náplně. Jeden okraj přehneme přes krém a roládu pomocí utěrky nebo papíru srolujeme do válce. Krém se přitom částečně vytlačí a zaplní protilehlý prázdný okraj. Roládu položíme na podnos spojem dolů a srovnáme ji oběma rukama do pravidelného tvaru.

8

Jak upravit povrch rolády

Jednoduchou roládu stačí jen poprášit moučkovým cukrem. Složitější moučník potřeme odloženou částí krému či šlehačky a uhladíme pomocí pásky nebo vytvoříme nepravidelný vzor špachtlí. Povrch rolády můžeme posypat oříšky, kokosem, cukrářským máčkem nebo polít rozpuštěnou čokoládou.

9

Čím se dá ozdobit roláda

Kromě krémových růžiček a ozdob jsou nejčastějšími dekoracemi marcipánové květy, sekané ořechy, kakao, kokos, kousky barevného ovoce a zelené lístky meduňky, čokoládové hoblinky a ozdoby z čokolády, cukrářské zdobení a sladké ovocné přelivy. Fantazii se v tomto případě meze nekladou. 

10

Jak se krájí a podává roláda

Roládu krájíme na kolmé nebo šikmé řezy a plátky servírujeme na talířky. Krájení rolády do trojúhelníku může proběhnout ještě před servírováním, každý kousek ozdobíme jako zákusek. Z malých rolád nakrájíme špalíčky, které postavíme na talířky. Po ozdobení pak vypadají jako maličké točené dorty.

V jednoduchosti je krása - to platí pro jednoduchý moučník, který můžeme podat i hostům. Základem je piškotový plát, potřený výrazně barevnou marmeládou, smotaný do rolády a bohatě poprášený cukrem. S kouskem ovoce u každého řezu získáme dobrotu, za kterou se rozhodně nemusíme stydět. Na přípravu rolády s marmeládou se podívejte ve videu:

 

Komentáře

Další tipy a triky