Časté otázky na téma piškotové rolády: Deset otázek a odpovědí na jednom místě
Roláda je cukrářský výrobek, který tvoří plát piškotového těsta, potřený marmeládou, krémem nebo šlehačkou. Zarolované výrobky z jiných těst se nazývají záviny, štrúdly nebo závitky a patří do sladké i slané kuchyně.
Mnoho lidí namítne, že jsou i rolády masové nebo zeleninové. Obecně je pod rolády také řadíme, protože se rolují. Ve sladké kuchyni však nejčastěji připravujeme piškotové rolády, které se chutí i zdobením podobají dortům a zákuskům.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Z jaké mouky se peče roláda
Nejlepší moukou na roládu je mouka hladká - díky ní je těsto jemné, vláčné a nepraská při rolování. Použijeme-li polohrubou mouku, bude těsto pórovitější, nadýchanější, ale méně vláčné, proto se může při rolování lámat. Chybu však neuděláme ani s hladkou bezlepkovou moukou nebo škrobem.
2
Jak ochutit těsto na roládu
Nejčastěji ochutíme těsto kakaem nebo rozpuštěnou čokoládou, citrónovou a pomerančovou kůrou, strouhanými oříšky, kokosem. Oblíbenou přísadou bývá vanilka, tonka fazole, káva, strouhané ořechy, kokos, alkohol a sladké likéry. Musíme brát ohledy i na příchuť marmelády a krému, kterými budeme roládu plnit.
3
Jak dlouho se peče roláda
Roláda je nízký plát těsta, který se peče jen krátce - do zezlátnutí povrchu, na kterém během pečení naskakují puchýře - když se srovnají do roviny, je těsto upečené (nemusíme ani zkoušet špejlí, jestli je hotovo). Po vyndání z trouby sesuneme papír s těstem z plechu a necháme ho před srolováním aspoň 5 minut chladnout.
4
Jak sundat papír z rolády
Plát otočíme na čistou utěrku a papír opatrně sloupneme. Pokud to nejde, nalhčíme ho mokrou houbou. Starosti si ušetříme, pokud pečicí papír před nalitím těsta potřeme olejem. Odstranit papír z okrajů je snadné, pokud neroztíráme těsto do tenkých krajů, které se během pečení připálí, zkřehnou a posléze lámou.
5
Co s upečenou roládou
Upečený plát necháme pár minut "vydýchat", aby vychladl a těsto se při manipulaci nesrazilo. Pak ho převrátíme na čistou utěrku a pomocí ní plát srolujeme a necháme vychladnout. Pokud jsme před pečením potírali pečicí papír olejem, smotáme těsto i s ním. Pracujeme opatrně, aby těsto neprasklo.
6
Čím potírat a plnit roládu
Rolády plníme ochuceným máslovým nebo tvarohovým krémem, šlehačkou s mascarpone i pokrájeným ovocem. Jednoduchá roláda chutná i s marmeládou, naopak slavnostní moučníky připomínají dorty a stejně tak chutnají. Těsto, které vykazuje známky praskání, pokapeme sladkým rozvarem, který ho navlhčí.
7
Jak se zamotává roláda
Delší okraje rolády o šířce 2–3 cm necháme volné, bez náplně. Jeden okraj přehneme přes krém a roládu pomocí utěrky nebo papíru srolujeme do válce. Krém se přitom částečně vytlačí a zaplní protilehlý prázdný okraj. Roládu položíme na podnos spojem dolů a srovnáme ji oběma rukama do pravidelného tvaru.
8
Jak upravit povrch rolády
Jednoduchou roládu stačí jen poprášit moučkovým cukrem. Složitější moučník potřeme odloženou částí krému či šlehačky a uhladíme pomocí pásky nebo vytvoříme nepravidelný vzor špachtlí. Povrch rolády můžeme posypat oříšky, kokosem, cukrářským máčkem nebo polít rozpuštěnou čokoládou.
9
Čím se dá ozdobit roláda
Kromě krémových růžiček a ozdob jsou nejčastějšími dekoracemi marcipánové květy, sekané ořechy, kakao, kokos, kousky barevného ovoce a zelené lístky meduňky, čokoládové hoblinky a ozdoby z čokolády, cukrářské zdobení a sladké ovocné přelivy. Fantazii se v tomto případě meze nekladou.
10
Jak se krájí a podává roláda
Roládu krájíme na kolmé nebo šikmé řezy a plátky servírujeme na talířky. Krájení rolády do trojúhelníku může proběhnout ještě před servírováním, každý kousek ozdobíme jako zákusek. Z malých rolád nakrájíme špalíčky, které postavíme na talířky. Po ozdobení pak vypadají jako maličké točené dorty.
V jednoduchosti je krása - to platí pro jednoduchý moučník, který můžeme podat i hostům. Základem je piškotový plát, potřený výrazně barevnou marmeládou, smotaný do rolády a bohatě poprášený cukrem. S kouskem ovoce u každého řezu získáme dobrotu, za kterou se rozhodně nemusíme stydět. Na přípravu rolády s marmeládou se podívejte ve videu:
Komentáře