Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brokolicová polévka: 7 nejlepších receptů + rady, jak uvařit brokolici, aby nebyla jako bláto
Zdroj: Toprecepty

Leden je čas polévek. Mezi ty nejoblíbenější patří brokolicová. Jak ji připravit? Na to existují desítky, ne-li stovky receptů. My vám představíme ty nejoblíbenější a poradíme, jak polévku doladit k dokonalosti.

Nejlepší kámoška květáku

Brokolice patří podle portálu Healthline.com mezi brukvovitou zeleninu a je tak příbuzná zelí, kapustě a květáku. Ostatně podobně jako květák i vypadá. Ovšem je oblíbenější. Snadno se připravuje a je jedlá jak syrová, tak vařená. Má vysoký obsah mnoha živin, podle knihy Ovoce a zelenina jako lék je brokolice také dobrým zdrojem vlákniny a má vyšší obsah bílkovin než většina ostatních druhů zeleniny. To už je dost důvodů pustit ji do kuchyně, co říkáte? A pokud jste této výjimečné zelenině dosud nepřišli na chuť, pokusíme se to tímto článkem změnit. Kromě toho, že je neskutečně zdravá, je totiž brokolice taky neskutečně dobrá! 

Polévka jak se patří

Mezi nejoblíbenější způsoby úpravy, kromě přílohy, patří brokolicová polévka. Je totiž neskutečně snadná a zvládne ji i začátečník. Na druhé straně, i polévka z takové delikatesy jakou je brokolice se dá pokazit nebo vylepšit. Co jí prospívá? Brokolice chuťově velmi dobře ladí s bramborami, smetanou a klidně i s květákem. Místo ve vodě ji lze vařit ve vývaru, což chuť jídla doslova „nakopne“. Případně můžete udělat základ na polévku z cibule, osmažené dosklovita. Pak přidejte očištěný brokolicový košťál, protože ten se bude vařit trochu déle, a až za pár minut přihoďte růžičky brokolice. Polévku můžete připravit pouze s cibulovým základem, bez jakékoliv jiné zeleniny, anebo můžete na cibuli dát již zmíněné brambory, opět povařit a pak přidat brokolici. Co se týká koření, tak kromě soli využijete i bílý pepř a muškátový oříšek. Chuť polévky podpoří i sýr, ideálně parmazán.

A jaké nejčastější chyby se lidé při vaření brokolice dopouštějí? Vaří ji moc! Jednak se tak přijde o mnoho cenných výživných látek, jednak brokolice převařením „zkašovatí“, změní barvu na šedozelenou a nechutná už moc dobře. Proto je vhodné dávat suroviny do hrnce postupně, a pokud vaříme brokolici s jinými druhy zeleniny, tak by měla právě brokolice přijít až nakonec. Jestli polévku nakonec rozmixujete nebo ne, je na vás. Možné jsou obě úpravy. Máte-li teď v zimě chuť spíše na krémovou verzi, zkuste ji podle našeho videa:

Výživná a sytá je také polévka z brokolice s mrkví, bramborami a vajíčkem. Jste-li příznivci exotičtějších chutí, můžete brokolici „spárovat“ s kokosovým mlékem a chilli podle našeho receptu nebo si ji dejte s chia semínky. Méně obvyklá je i variace s houbami.

Recepty k tomuto článku