Silný zeleninový vývar s (macesovými) knedlíčky

veganotic Kuchařka: veganotic

8 porcí Dietní recepty , Veganské 3 názory

Suroviny

Vývar:
2 velké mrkve omyté a nakrájené na větší kusy
2 větší petržele omyté a nakrájené na větší kusy
2 střední cibule neoloupané, nakrájené na hrubo
4 stroužky česneku rozmáčknuté/rozdrcené plochou stranou nože
2 větší pórky očištěné a nakrájené na větší kusy
1/2 hrnku nahrubo nasekané petržele
1/2 hrnku nahrubo nasekaného čerstvého kopru
2 lžíce olivového oleje
2,5 litru vody
1 lžička soli
a pokud to chcete posichrovat, tak trocha kvalitního zeleninového bujónu (např. Wurzl, Alnatura)
Knedlíčky:
1,5 hrnku tvrdých pita placek (nebo na jemno nadrcených macesů)
300 g tofu natural (či silken tofu)
1/4 hrnku olivového oleje (+2 lžíce)
1/2 hrnku zeleninového vývaru
3/4 lžičky soli
3/4 lžičky čerstvě mletého pepře
1 nahrubo nastrouhaná mrkev
hrst čerstvého kopru
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Vývar: Ve velkém hrnci zahřejte olej, přidejte cibule a cca 5 minut opékejte na středním plameni. Poté přidejte ostatní zeleninu a sůl, zalijte vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu (vývar by se neměl vařit, pouze slabounce vřít) a "vařte" odkryté cca hodinu a půl. Poté slijte a zeleninu ještě do vývaru vymačkejte přes cedník.

  2. Knedlíčky: Tofu rozdrobte do mixéru, přidejte zeleninový vývar (nebo trochu bujónu a vodu) a olej a dohladka rozmixujte (držte se spíše na spodní hranici tekutin, aby výsledná směs nebyla příliš řídká. Přidat můžete vždy!). Přendejte do mísy a přidejte macesovou moučku, pepř a sůl. Dobře prohněťte, na hrubém struhadle přistrouhejte půl mrkve a opět zamíchejte. Přikryjte mísu a nechte směs nejméně hodinu (či lépe přes noc) tuhnout v lednici. Tento krok nevynechávejte, jinak se knedlíčky při vaření rozpadnou.

  3. Když je směs dostatečně ztuhlá, dejte do velkého hrnce vařit dobře osolenou vodu s trochou zeleninového bujónu. Ze směsi tvarujte knedlíčky velikosti vlašského ořechu.

  4. Když máte všechny připravené, opatrně je po jednom či dvou vkládejte do vařící vody. Ztlumte teplotu varu, přikryjte poklicí a nechte knedlíčky vařit cca 35 - 40 minut. Poté, co knedlíčky přikryjete už poklici neodkrývejte! Po 35 minutách se konečně můžete podívat, co se děje uvnitř. Knedlíčky by měly klesnout ke dnu. Opatrně je větší lžící po jednom vyndejte (jeden ochutnejte a pokud by se vám náhodou zdál tuhý, nechte zbytek ještě chvíli vařit).
    Když chcete servírovat, do hlubokého talíře vložte několik knedlíčků, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a čerstvý kopr a přelijte horkým vývarem. Ozdobte další mrkví a koprem či petrželkou.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 209 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Silný zeleninový vývar s (macesovými) knedlíčky

  • veganotic veganotic(autor receptu)

    casino: recept vychází z původního židovského :) Kopr mám moc ráda, takže s ním nešetřím nikde, ale ani tak mi nepřijde, že by zde byl nějak extra dominantní.

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Recept je bezva, ještě dávám smil a toho bujónu klidně i víc, zeleninový vývar má někdy slabou chuť, záleží do jaké se trefím zeleniny. Ten kopr mi tam nesedí, radši dám libeček :)
    Knedlíčky nemusím, takže nudličky nebo kapání.

    Odpovědět

  • casino casino

    Líbí se mi použití neloupané cibule:yes: Je to známá věc, ale v rcp se to často nepíše.

    "...a pokud to chcete posichrovat, tak trocha kvalitního zeleninového bujónu..."
    Mám za to, že tady není třeba cokoli sichrovat. Leda by tím skoro devadesátiminutovým:-O vařením chuť a vůně zdrhly do někam:-D Ale pokud by se zelenina (nakrájena nadrobno, či postrouhaná nahrubo) před zalitím vodou krátce restovala na tuku, a pak vařila asi 1/2 hodiny, tak by to prospělo barvě i chuti, a navíc by se ušetřil čas a energie.

    A ten "1/2 hrnku:-! nahrubo nasekaného čerstvého kopru" :-O:-?
    No, koprovou mám tůůůze rád, ale toto snad ani zkoušet nebudu...;-) Podle těch knedlíčků bych jídlo tipoval na židovskou kuchyni, ale spíše jde o autorskou invenci, pokud ne přímo o ffftip;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: kvalitní domácí zeleninový vývar zeleninový vývar recept dietní zeleninový vývar domací zeleninový vývar zeleninoví vývar vegetarianske jatrove knedlicky zeleninový bujon alnatura kvalitní zeleninový vývar zeleninovy vyvar posichrovat silný vývar vařit vývar pod poklicí nebo ne hovězí vývar tazeny pres noc tažený zeleninový vývar silný hovězí vývar tažený přes noc top zeleninovy vyvar zaleninový boršč recept silken tofu jaké použití k cemu pouzit zeleninovy vyvar směs zeleniny na vývar