Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pádné důvody, proč vyzkoušet Suchý únor: Co očekávat od měsíce bez alkoholu?
Zdroj: Vyměňte na měsíc pivo za vodu a budete se divit! Zdroj: Unsplash.com, Autri Taheri

Suchý únor znamená vzdát se na celý měsíc alkoholu. Měsíc přece nic nezmění, říkáte si možná, ale podle průzkumů je až 72 % lidí, kteří na čtyři týdny přestanou úplně pít, v následujících šesti měsících schopno redukovat příjem alkoholu a omezit škodlivé nezřízené pití. Pokud potřebujete ještě další přesvědčování, že i měsíc udělá rozdíl, čtěte dál...

Suchý únor stojí za vyzkoušení

Únor už skoro tradičně patří abstinenci. Vzdát se alkoholu a klidně rovnou i kávy nebo cigaret zkouší v tomto období lidé všude na světě. Má to svůj důvod; alkohol je společensky tolerovaná návyková látka, která sice člověka neničí tak rychle a intenzivně jako třeba heroin, ale pravidelné, u mnohých i každodenní pití s častými večírky, kdy množství požitého alkoholu daleko přesáhne decentní dvě sklenky, praktikuje řada z nás. Proto občas neuškodí dát si pauzu. Únor je navíc krátký měsíc, takže vydržet se to určitě dá. Za pouhé čtyři týdny bez piva, vína či jiných omamných tekutin navíc tělo projde změnami, za které vám na konci toho měsíce poděkuje. Smyslem Suchého února je ukázat lidem, jaké přínosy pro ně pouhý měsíce bez pití má a nasměrovat je tak k dlouhodobě nižší spotřebě alkoholu. Pojďme se na ty zmiňované benefity podívat.

1 týden bez alkoholu: Lepší spánek a bystřejší mozek

Když se opijime, spánek, který následuje poté, vlastně není spánkem v pravém slova smyslu. Je to takové mini kóma, během něhož celý organismus vynakládá energii na odbourání alkoholu a na tu správnou regeneraci už mu mnoho nezbývá. Bez alkoholu se vám normální spánek vrátí, bude kvalitnější a delší. To znamená, že ráno pak budete bystřejší, kreativnější a energičtější. Už po týdnu bez alkoholu bude zároveň vaše tělo mnohem více hydratované, protože při konzumaci alkoholu z něj odchází dvakrát více vody než bez pití. Z toho plyne mimo jiné i konec útrpných bolestí hlavy.

2 týdny bez alkoholu: Konec pálení žáhy

Po dvou týdnech bez alkoholu se do normálu dostane produkce žaludečních šťáv, kterou alkohol zvyšuje, a žaludek se celkově zklidní. To znamená už žádné pálení žáhy nebo nepříjemné křeče. Samozřejmě i nadále platí, že spánek je kvalitnější a tělo hydratovanější.

3 týdny bez alkoholu: Lepší krevní tlak

Po třech týdnech se alkoholem zvýšený krevní tlak dostane do normálu, čímž se omezí riziko infarktu, ale třeba taky mrtvice. Ledviny začínají znovu pracovat naplno, a dokonce se zlepšuje i zrak.

4 týdny bez alkoholu: Krásnější pleť a zdravá játra

Po čtyřech týdnech bez pití alkoholu bude vaše pleť výrazně krásnější a zdravější. Žádné tmavé kruh pod očima, žádné pupínky a červené fleky. Zároveň se za čtyři týdny zcela obnoví funkce jater, na nichž leží až 90 % zpracování alkoholu, který vypijete. Játra se podílejí až na pěti stech pro život důležitých procesech v lidském těle včetně třeba odstraňování bakterií z krve, boji s infekcemi, zpracování živin přijímaných v potravě, vylučování toxinů - a tak dále, a tak dále...

Celkově: Ušetřené peníze a nadbytečná kila dole

I když to záleží na tom, co pijete a kolik toho pijete, měsíc bez alkoholu se dost razantně projeví nejen na vašem organismu, ale také na vaší peněžence. Když uvážíme, že denně vypijete třeba 3 - 4 piva, to je dejme tomu 50 korun denně, za měsíc to znamená ušetřených 1 400 korun. Pokud preferujete víno, tam se jedna standardní láhev průměrně pohybuje od 80 do 150 korun, takže vám na účtě zůstane ještě více.

Co naopak po měsíci bez alkoholu ztratíte, to je onen nenáviděný spodní pupík, který se moc rád živí cukrem - a toho má alkohol spoustu. Alkohol navíc nafukuje a přispívá k zadržování vody v těle, takže pak člověk vypadá oteklý. S častým pitím alkoholu se zároveň váže jistý životní styl; půlnoční svačinky, mastná a nezdravá jídla na kocovinu, nedostatek pohybu, na který člověk nemá energii... Bez alkoholu tohle všechno úplně zmizí. To už za tu zkoušku stojí, ne?

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více