Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
16. 3. 2021 Životní styl
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez vajíček představit ani př nejmenším. Jako volská oka nebo míchaná jsou skvělým způsobem, jak odstartovat den, protože tělu dodají dostatek bílkovin, které ráno potřebujeme, a také zdravé tuky. Nebo je to jinak?
Co říkají čísla?
S pouhými 78 kaloriemi na kus (které má cca 50 gramů) jsou slepičí vejce výborným zdrojem bílkovin a vitamínů. Velké vejce obsahuje asi 6 gramů bílkovin. Vejce jsou také dobrým zdrojem dalších živin, včetně vitamínu D (který pomáhá zdraví kostí a imunitního systému) a cholinu (ten zase blahodárně působí na metabolismus a funkci jater, stejně jako na vývoj mozku plodu). Vaječné žloutky mohou být také dobré pro oči; jsou významným zdrojem luteinu a zeaxantinu, u nejž bylo zjištěno, že snižuje riziko šedého zákalu a makulární degenerace, hlavní příčiny slepoty u lidí ve věku 55 let a starších.
Mohlo by vás zajímat
Ale vaječné žloutky jsou také známé pro svůj obsah cholesterolu. Typické velké vejce obsahuje 186 mg cholesterolu, což je více než polovina množství, které by měl zdravý člověk denně přijmout (to činí asi 300 mg). Podle studie Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality zveřejněné v roce 2019 v The Journal of the American Medical Association může pravidelná konzumace 600 mg cholesterolu (to jsou tedy cca 3 větší vejce) denně zvýšit riziko úmrtí až o 18 %. Je to ale opravdu tak?
Světlá stránka vajec
Studie čínských vědců zveřejněná v květnu letošního roku v časopise Heart zjistila, že jedno vejce denně může být dobrou prevencí návštěv u lékaře. Výzkumníci sledovali zdravotní stav téměř půl milionu čínských dospělých, kteří v průběhu devíti let jedli pouze jedno vejce denně a zjistili, že to u subjektů vedlo k nižšímu riziku srdečních onemocnění a mrtvice. Odborníci však při vyhodnocování studie poukázali také na to, že účastníci této studie nejedli klasickou západní stravu, která obsahuje typicky víc nezdravých tuků.
Mohlo by vás zajímat
Další studie z května 2018 publikovaná v časopise American Journal of Clinical, zasepřišla s tím, že konzumace alespoň 12 vajec týdně po dobu tří měsíců u lidí s prediabetem a diabetem 2. typu nezvýšila kardiovaskulární rizikové faktory. Tento výsledek šel ovšem také ruku v ruce se zdravým jídelníčkem navrženým tak, aby pomohl účastníkům studie zhubnout.
Dát si, nebo vynechat?
Obecně platí, že lidé s rizikem srdečních onemocnění, kteří mají cukrovku nebo kteří již prodělali infarkt, by měli věnovat zvláštní pozornost množství cholesterolu obsaženém v jejich stravě. To ale neznamená, že obsah cholesterolu dělá z vajec škodlivou volbu. Pokud strava člověka obsahuje málo jiného cholesterolu, mohou být vejce považována za méně nebezpečná. Například pro někoho, kdo se rozhodl přejít na vegetariánskou stravu a nejí červené maso, by vejce mohla být jediným zdrojem cholesterolu. Takoví jedinci vejce ze svého jídelníčku nemusí zcela vyřazovat.
Mohlo by vás zajímat
Vejce musí být skladována v lednici a před konzumací je nutné je řádně tepelně upravit, protože u syrových vajec existuje zvýšené riziko výskytu salmonely. Podle American Heart Association by měl člověk sníst jedno vejce (nebo dva bílky) denně, ale pouze pokud se zbytek jídelníčku dá považovat za zdravý. Vaječné bílky poskytují dostatek bílkovin bez cholesterolu, který je obsažen ve žloutku. Pokud máte rádi smažená vejce, použijte k jejich výrobě nejlépe rostlinný olej. Živočišný tuk je v kombinaci s vejcem nezdravý pro srdce a cévy. Raději tedy místo másla, výpeku ze slaniny či sádla sáhněte po řepkovém nebo slunečnicovém oleji.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Komentáře (1)