Tajemství worcesterové omáčky: Jak si hit mezi dochucovadly vyrobit doma?
26. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Asi málokdo si dnes dokáže představit vaření bez oblíbeného dochucovadla, worcesterové omáčky, které dodává pokrmům chuť, v níž se snoubí sladkost, slanost i kyselost. A není bez zajímavosti, že u nás se používá už od první republiky. Co se za touto omáčkou vlastně skrývá?
Kořeny ukryté v hluboké minulosti
Worcesterová omáčka navazuje na tradici fermentované rybí omáčky jako byla například garum, která se používala ve starém Římě. Svou úlohu při ochucování jídel, ale také nápojů (kdo by neznal populární koktejl Bloody Mary?), plní už stovky let. Chuť dodává nejenom steakům, ale patří i do salátu Caesar, dochutí ústřice nebo třeba ďábelská vejce.
Mohlo by vás zajímat
Omáčka Worcestershire
Tak zní původní název worcesterové omáčky, jež má úzké vazby s Indií. Ptáte se, kde se v celém příběhu vzala Indie? Podle magazínu Mashed je vysvětlení prosté. Jakýsi lord Sandys se po mnoha letech strávených v Indii a Bengálsku vrátil na začátku devatenáctého století domů do Anglie. Jenže mu tak moc chyběla jeho oblíbená indická omáčka, že pověřil majitele lékárny, chemiky Johna Lea a Williama Perrinse, aby pro něj vytvořili přijatelnou náhradu. Oba pánové původně chtěli nechat část hotové várky k prodeji v obchodě. Jenže směs ryb a zeleniny natolik páchla, že se rozhodli ji raději uložit do sklepa. Tam tekutina odpočívala v tichém zapomnění dva roky, než byla znovu objevena během úklidu. A světe div se: odložená směs vyzrála do jedinečně chutné omáčky. Majitelé ji proto rychle naplnili do lahví a uvedli na trh.
Komerční úspěch
Lea a Perrins nasadili veškeré schopnosti, aby přesvědčili personál na britských lodích o výhodnosti tohoto gurmánského doplňku, který konzumenti v krátkém čase brali hlavně jako steakovou omáčku. Tímto způsobem se Worcester rychle dostal do celého světa. Společnost, pod jejíž hlavičou se omáčka vyráběla, ztratila práva pro užívání označení Worcestershire sauce – Worcestershire omáčka v roce 1876. Toho se hned chytili další výrobci, kteří termín worcesterová omáčka zvolili i pro své nepůvodní, ale podobné výrobky.
Mohlo by vás zajímat
Původní receptura obsahuje přísady jako ocet ze sladového ječmene a ocet lihový, melasu, cukr, sůl, ančovičky, extrakt z tamarindu, cibuli, česnek, blíže neurčené koření a další příchutě. Kompletní seznam ingrediencí samozřejmě zůstává výrobním tajemstvím, i když se o některých dost spekuluje.
Worcester a zdraví
O worcesterové omáčce se říká, že má pozitivní vliv na trávicí soustavu a dokonce i krevní tlak, takže prospívá zdraví. To samozřejmě za předpokladu, že neobsahuje konzervanty, glutamat a další podobné látky. Při nákupu je tak třeba sledovat složky uvedené na obale a podle toho se orientovat ve výběru.
Mohlo by vás zajímat
V každém případě si můžete worcesterovou omáčku vyrobit doma, je to celkem jednoduché. Stačí si připravit tyto ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 2 velké sladké cibule, nahrubo nasekané, 1/2 šálku tamarindové pasty, 2 lžíce utřeného česneku, 2 lžíce mletého zázvoru, 2 mleté jalapeños, 1/4 šálku nasekaných ančoviček, 1/4 šálku rajčatové pasty, 2 celé hřebíčky, 2 lžíce čerstvě mletého černého pepře, 1/2 šálku tmavého kukuřičného sirupu, 1 šálek melasy, 3 šálky bílého octa, 1 šálek tmavého piva, 1/2 šálku pomerančového džusu, 2 šálky vody, 1 citron a 1 limeta nakrájené na tenké plátky. V hrnci rozehřejete olivový olej, na něm necháte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a postupně přidáte všechny pevné ingredience, které obděláte a následně zalijete přísadami tekutými. Necháte vařit na mírném plameni, počítejte s časem asi pět hodin. Za takovou dobu by omáčka měla zhoustnout. Pak přelijete do čistých lahviček, zavíčkujete a uložíte do lednice. Voilá!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak úspěšně pěstovat řeřichu. Zahrádka za oknem je plná vitamínů
Řeřicha zahradní je maličká rostlinka, jejíž sílu i chuť oceníme především v zimě. Během letní sezóny je snadné zajít na zahradu pro plnou misku… Číst více
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Lednová zahrada: Co dělají zahrádkáři, když je venku zima
Jakmile se přehouply Vánoce, v supermarketech hned obsadily pozice vánočního zboží semínka a různé zahradní pomůcky. Hned máme pocit, že je potřeba… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat řeřichu. Nenáročná rostlina k rychlení za oknem, která se hodí do pomazánek
Jak vysévat řeřichu Malý plastový tácek, misku nebo talíř vysteleme buničitou vatou, kterou mírně navlhčíme. Místo vaty postačí tři obyčejné… Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více