Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnaté ovoce s křupavou krustou. Seznamte se s dobrotou jménem crumble
Zdroj: Toprecepty, terezicka1

Je to koláč, není to koláč? Ovoce pod pokličkou z křupavé drobenky se sice peče, ale koláč to není. Kdysi však tahle dobrota koláč skutečně nahrazovala. Víte, jak se dělá britský crumble?

Válečný vynález

Crumble je teplý dezert z ovoce zapečeného s drobenkou. Původně vznikl jako úsporná varianta klasického drobenkového koláče za druhé světové války. Tehdy byly mouka a máslo na příděl, takže se surovinami při pečení šetřilo. Proto někoho napadlo v jednom kroku vynechat těsto jako takové a na ovoce dát pouze drobenku. A crumble byl na světě! Jelikož je kombinace šťavnatého osvěžujícího ovoce s křupavou drobenkou vynikající, dávno při přípravě tohoto moučníku nejde o žádnou „nouzovku“.

Jak na to

Crumble je neskutečně jednoduchý na přípravu. Stačí jen omýt ovoce, nakrájet je, případně osladit, a nasypat do vhodné zapékací misky vymazané máslem. Na ovoce už je potom potřeba jen navršit drobenku. Tu můžete vylepšit i ozvláštnit ovesnými vločkami, mletými nebo sekanými oříšky, mandlovými plátky, semínky nebo kořením. Na jablečný crumble se bude hodit skořice, k malinám zase vanilka a jahody osvěží špetka badyánu. Drobenku můžete také udělat ze sušenek, zkuste karamelové Lotusky nebo Be Be sušenky. Rozmixované sušenky poslouží místo mouky, případně jimi nahraďte jen její část.

Co patří do crumblu?

Jak už jsme psali - ovoce. Využijte ideálně to, které už je trošku ovadlé a nehodí se pro přímou konzumaci. Tak zpracujete zbytky a ještě si vytvoříte luxusní moučník. Ale samozřejmě lze udělat i crumble z ovoce v perfektním stavu. Hodí se skoro všechny druhy, snad jen kromě melounů. Jinak můžete použít jablka, hrušky, maliny, borůvky, ostružiny, třešně i višně, švestky, nebo i exotický ananas či jiné ovoce ze vzdálených zemí.

Pečení a servírování

Crumble vkládejte do trouby předehřáté na 180 až 190°C a pečte asi půl hodinky, dokud drobenka nezíská zlatohnědou barvu a křupavou kůrku. Hotový dezert ihned podávejte nejlépe doplněný vanilkovou zmrzlinou, krémem nebo šlehačkou. Crumble je nejlepší ještě horký!

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více