

Čokoládová bábovka s pivem
Suroviny 12 porcí
- 185 ml piva typu stout
- 60 ml vody
- 1 KL instantní kávy
- 1/3 hrnku rozinek
- 200 g másla
- 150 g čokolády min. 60%
- 250 h hladké mouky
- 3/4 KL jedlé sody
- 1/2 KL soli
- 200 g krupicového cukru
- 185 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 185 ml zakysané smetany
- 1 KL vanilkového extraktu
- Na polevu:
- 185 ml smetany ke šlehání
- 2 PL másla
- 225 g tmavé čokolády
Postup přípravy receptu
Do kastrůlku dáme pivo,vodu, kávu, máslo a oprané a nadrobno nasekané rozinky. Zahříváme dokud se máslo nerozpustí - nevaříme.
Přidáme nalámanou čokoládu a necháme rozpustit.
Odstavíme a necháme chladnout.
Do mísy prosyjeme mouku se sodou a smícháme se solí a oběma cukry.
V druhé míse prošleháme vejce se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem. Šleháme a postupně přidáváme pivní směs a nakonec postupně přimícháváme sypkou směs.
Mícháme dokud nemáme hladké těsto.
Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku.
Dáme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme 40 - 50 minut - zkoušíme špejlí.
Po upečení necháme ještě 15 minut ve formě a pak vyklopíme na mřížku.
V kastrůlku zahřejeme smetanu, přidáme máslo a když se rozpustí, sundáme z ohně a přidáme nalámanou čokoládu. Mícháme dohladka. Necháme trochu zchladnout.
Pod bábovku na mřížce dáme pečící papír a pomalu poléváme polevou. Dáme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Recept je z časopisu Apetit.
KL - kávová lžička
PL - polévková lžíce
Pivo typu stout - Stout je tmavé pivo typu ale vyráběné z praženého sladu a ječmene, chmelu, vody a pivních kvasinek (svrchně kvasící). Tato piva jsou charakteristická hustou pěnou, tmavou barvou a příchutí po praženém sladu, někdy s ovocnou příchutí. Často se jedná o silná piva (podíl alkoholu může být i 8%). Stout je podobný pivům Porter, jejichž historický vývoj byl podobný, nicméně stout se liší použitím praženého ječmene.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Čokoládová bábovka s pivem
-
Přidávám foto, dělal jsem podle stejného receptu
-
Trochu jsem se bala toho, jak to bude chutnat s pivem, ale vysledek byl naprosto dokonaly
-
Dnes jsem toto těsto použila jako dortový korpus.
Promazala jsem ho pikantní marmeládou a potáhla marcipánem. Je to jednoduchý a přitom velmi efektivní receptík.
-
zajímavé, vyzkouším
-
Vypadá nádherně šťavnatě - ráda vyzkouším
-
krásná bábovečka
-
Vašku
Ty mě snad nakonec donutíš, postavit se čelem k troubě
Máš to mňamkovní+15
-
Dajda: Víš co, každý má tu hranici někde. Co je pro jednoho málo může být pro jiného už moc. Pokud bys zkoušela, tak cukr uber.
-
Dooga: Díky za informace, nedovedla jsem si moc představit, že by nějaké černé pivo mohlo být hořké. Takže výsledná chuť asi nebude příliš sladká. Jen ty sacharidy uvnitř zůstanou, ale stejně mě to hodně láká
-
Dajda:Toto pivo je naopak dost hořké + k tomu instantní káva a čokoláda má být min. 60% (já měl 80%) a ta je také hořká. Třtinového cukru je 185 g.
aaura: Máš pravdu, ten základ je podobný. -
On ten recept na dort z piva je také z Apetitu, docela často se vrací k nějakým receptům z různými obměnami - a Vašek se vždy chytne těch sladkých a ještě k tomu s pivem.
-
Asi jsem blázen, ale nemáš ho tu dvakrát? http://www.toprecepty.cz/recept/24687-cokoladovy-p...
tedy ne úplně stejný, ale velký rozdíl v tom nebude.....no nic na tom nemění, že bude asi dobrý -
Zajímavá kombinace, láká mne a proto ukládám k vyzkoušení
-
Nejdřív,když jsem si přešetla název,jsem si představila,jak zapíjím čokoládovou bábovku pivem a otřepala jsem se.Ale po přečtení celého receptu jsem nadšená.Myslím,že to může být fantastický kulinářský zážitek.Vypadá ohromně-Vašíku bod už letí.
-
Vypadá to nádherně a ten popis, jak se vláčná čokoládová chuť rozplývá na jazyku, se skoro nedá vydržet, aniž by se člověk nedal rovnou do pečení. Co mě ale odrazuje, je ta spousta cukru a k tomu ještě čokoláda, rozinky a pivo sladké chuti! Já vím, rozmělní to další suroviny, ale přeci jen na 1 bábovku skoro půl balíku cukru a k tomu třtinového, který má sladší chuť...??