Čokoládová bábovka s pivem

Dooga Kuchař: Dooga

Doba přípravy: 1 a 1/2 hodiny 12 porcí Moučníky , Bábovky 27 názorů

Suroviny

185 ml piva typu stout
60 ml vody
1 KL instantní kávy
1/3 hrnku rozinek
200 g másla
150 g čokolády min. 60%
250 h hladké mouky
3/4 KL jedlé sody
1/2 KL soli
200 g krupicového cukru
185 g třtinového cukru
2 vejce
185 ml zakysané smetany
1 KL vanilkového extraktu
Na polevu:
185 ml smetany ke šlehání
2 PL másla
225 g tmavé čokolády
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrůlku dáme pivo,vodu, kávu, máslo a oprané a nadrobno nasekané rozinky. Zahříváme dokud se máslo nerozpustí - nevaříme.

  2. Přidáme nalámanou čokoládu a necháme rozpustit.

  3. Odstavíme a necháme chladnout.

  4. Do mísy prosyjeme mouku se sodou a smícháme se solí a oběma cukry.

  5. V druhé míse prošleháme vejce se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem. Šleháme a postupně přidáváme pivní směs a nakonec postupně přimícháváme sypkou směs.

  6. Mícháme dokud nemáme hladké těsto.

  7. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku.

  8. Dáme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme 40 - 50 minut - zkoušíme špejlí.

  9. Po upečení necháme ještě 15 minut ve formě a pak vyklopíme na mřížku.

  10. V kastrůlku zahřejeme smetanu, přidáme máslo a když se rozpustí, sundáme z ohně a přidáme nalámanou čokoládu. Mícháme dohladka. Necháme trochu zchladnout.

  11. Pod bábovku na mřížce dáme pečící papír a pomalu poléváme polevou. Dáme vychladnout.

Poznámka

Recept je z časopisu Apetit.

KL - kávová lžička

PL - polévková lžíce

Pivo typu stout - Stout je tmavé pivo typu ale vyráběné z praženého sladu a ječmene, chmelu, vody a pivních kvasinek (svrchně kvasící). Tato piva jsou charakteristická hustou pěnou, tmavou barvou a příchutí po praženém sladu, někdy s ovocnou příchutí. Často se jedná o silná piva (podíl alkoholu může být i 8%). Stout je podobný pivům Porter, jejichž historický vývoj byl podobný, nicméně stout se liší použitím praženého ječmene.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 481 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čokoládová bábovka s pivem

  • Miquel Miquel

    Přidávám foto, dělal jsem podle stejného receptu ;-)

    Odpovědět

  • Jaja Jaja(neregistrovaná)

    Trochu jsem se bala toho, jak to bude chutnat s pivem, ale vysledek byl naprosto dokonaly :-)

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    Dnes jsem toto těsto použila jako dortový korpus. ;-) Promazala jsem ho pikantní marmeládou a potáhla marcipánem. Je to jednoduchý a přitom velmi efektivní receptík. :yes:

    Odpovědět

  • Irule Irule

    zajímavé, vyzkouším ;-):yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Vypadá nádherně šťavnatě - ráda vyzkouším ;-)

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    krásná bábovečka:-p:-p:-p:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Vašku:-OTy mě snad nakonec donutíš, postavit se čelem k troubě;-):-D
    Máš to mňamkovní:-K+15:-p:yes:

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autor receptu)

    Dajda: Víš co, každý má tu hranici někde. Co je pro jednoho málo může být pro jiného už moc. Pokud bys zkoušela, tak cukr uber.;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Dooga: Díky za informace, nedovedla jsem si moc představit, že by nějaké černé pivo mohlo být hořké. Takže výsledná chuť asi nebude příliš sladká. Jen ty sacharidy uvnitř zůstanou, ale stejně mě to hodně láká:-!

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autor receptu)

    Dajda:Toto pivo je naopak dost hořké + k tomu instantní káva a čokoláda má být min. 60% (já měl 80%) a ta je také hořká. Třtinového cukru je 185 g.

    aaura: Máš pravdu, ten základ je podobný.

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    On ten recept na dort z piva je také z Apetitu, docela často se vrací k nějakým receptům z různými obměnami - a Vašek se vždy chytne těch sladkých a ještě k tomu s pivem. :-D

    Odpovědět

  • aaura aaura

    Asi jsem blázen, ale nemáš ho tu dvakrát? http://www.toprecepty.cz/recept/24687-cokoladovy-p...
    tedy ne úplně stejný, ale velký rozdíl v tom nebude.....no nic na tom nemění, že bude asi dobrý :-p

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Zajímavá kombinace, láká mne a proto ukládám k vyzkoušení:yes:

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :-KNejdřív,když jsem si přešetla název,jsem si představila,jak zapíjím čokoládovou bábovku pivem a otřepala jsem se.Ale po přečtení celého receptu jsem nadšená.Myslím,že to může být fantastický kulinářský zážitek.Vypadá ohromně-Vašíku bod už letí.:yes::yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Vypadá to nádherně a ten popis, jak se vláčná čokoládová chuť rozplývá na jazyku, se skoro nedá vydržet, aniž by se člověk nedal rovnou do pečení. Co mě ale odrazuje, je ta spousta cukru a k tomu ještě čokoláda, rozinky a pivo sladké chuti! Já vím, rozmělní to další suroviny, ale přeci jen na 1 bábovku skoro půl balíku cukru a k tomu třtinového, který má sladší chuť...??

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: pivní bábovka cokoladova babovka babovka s černým pivem čokoládový pivní dort z apetitu cokoladova poleva se zakysanou smetanou čokoládová bábovka recept buchta s pivem bábovka pivní bábovka s čokoládou cokoladovababovka bábovka cokoladova těsto z černého piva kvasinky zakysana smetana buchta z černého piva buchta z piva cokoladova babovka apetit čokoládová pivní bábovka recept cokoladova babovka recepty s pouzitim piva hrníčková pivní bábovka

Zapomněl/a jsem heslo