Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Regionální recepty: Jindřichohradecký žahour je kaše, která vlastně není kaší
Zdroj: Toprecepty, Marta

Je doba borůvková a tyhle malé černé bobule si můžete užít do sytosti stejně jako naši předkové. Zkusme si dnes právě podle dobového receptu představit kaši, které Jihočeši neřekli jinak než žahour.

Borůvky nade vše

Borůvky jsou zdravé, jejich konzumace chrání náš zrak a pomáhá preventivně při mnoha různých onemocněních. To ale není žádný moderní objev. I když naši předkové neměli k dispozici tolik odborných studií, aby věděli, co přesně a v jakém množství se v borůvkách ukrývá, poznali sami na sobě, že jim borůvky pomáhají. I proto se asi na stolech mnoha domácností objevovaly borůvky v sezóně velmi často. Sběrem těchto plodů prosluly hlavně jižní Čechy, kde se borůvkám po „jindřichohradecku“ říkávalo borovky.

A právě z borovek, nebo někdy také z jahod, se zde vařívala kaše zvaná žahour, do které se dávala mouka, strouhaný perník a cukr. Možná právě podle této kaše dali sedláci Hradečákům přezdívku Žahúři, jak píše své publikaci Žahúři v Jindřichově Hradci její autorka Sabina Langerová. Ta připomíná, že kaše byla po staletí základem každodenní stravy bohatých i chudých. Kaše se dělávaly z prosa, jáhel, pohanky, mouky, žita, pšenice, ale i z konopného semínka nebo z ovoce, například z jablek či z borůvek. A právě takovou si dnes představíme.

Jindřichohradecký žahour

Možná vás překvapí, že tahle borůvková kaše nevypadá jako kaše, jak ji známe dnes. Zdaleka totiž není tak hustá a ani tolik nezasytí. Je to spíše omáčka, kterou lze využít na dochucení ovocných knedlíků nebo na lívance či palačinky. Můžete ji také v malé mističce servírovat jako zajímavou letní svačinku. Na přípravu žahouru budete potřebovat: 500 g přebraných a očištěných borůvek, 60 g cukru, 1 lžíci másla, 250 ml smetany, špetku soli, trochu skořice a lžíci hladké mouky. Postup je následující: borůvky smíchejte s cukrem, máslem, špetkou soli a skořicí. Zalijte v kastrůlku sklenicí vody a přiveďte k varu. V trošce studené vody rozmíchejte lžíci mouky a touto záklechtkou kaši zahustěte a povařte asi 10 minut nebo do zhoustnutí. Zalijte smetanou a už jen krátce prohřejte. Žahour můžete zahustit také strouhaným perníkem, jako se to dělávalo kdysi. A máte-li dost jahod, zkuste žahour udělat z nich, případně smíchejte oba druhy ovoce.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více