Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Veganství a vegetariánství se těší stále větší oblibě mezi vyznavači zdravého životního stylu. Není však nutné volit tak extrémní cestu. Pro zdraví a kondici je velice prospěšné vynechat maso třeba jen čas od času.

Vegani se narozdíl od vegetariánů vyhýbají veškerým živočišným produktům. Veganská strava tak neobsahuje mléčné výrobky, vejce ani med. Oblíbené jsou kromě ovoce a zeleniny především ořechy a semínka, luštěniny a obiloviny. 

Vegani si rádi hrají s kombinací koření a dokáží z jednoduchých surovin vykouzlit opravdové pochoutky. Veganskou inspiraci i zajímavosti o veganském životním stylu přináší portál Vegan.cz.     

Vegani musí pečlivě dbát na vyváženost stravy. Své recepty sestavují tak, aby obsahovaly všechny důležité živiny a vitamíny. Veganské recepty jsou tak pestré a nápadité a mnohdy se inspirují nejlepší světovou kuchyní. Zde jsou tři veganské recepty, které příjemně zpestří jídelníček.

Indický dhal z černé čočky beluga

Čočkový dhal je hustá polévka typická pro kuchyni jižní Asie. Dá se připravit z černé, červené či zelené čočky a díky správné kombinaci koření chutná jako lahůdka z indické restaurace. Černá čočka beluga obsahuje obrovské množství bílkovin, vysoké množství vlákniny a jen minimální množství tuku. Černá čočka je také významným zdrojem vitamínu B, hořčíku a železa. 

Ingredience:

  • 1 lžíce kokosového oleje 
  • polovina menší cibulky drobně nakrájená
  • 200 g černé čočky – namočené přes noc
  • půl lžičky kurkumy
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • kousek nastrouhaného zázvoru
  • čtvrt lžičky semínek černé hořčice
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička čerstvě mletého koriandru
  • 1 lžička čerstvě mletého římského kmínu
  • 1 lžička soli 
  • 5 menších rajčátek nakrájených na kostky
  • 200 ml kokosového mléka
  • nať čerstvého koriandru 

Postup:

V hluboké pánvi rozehřát olej, přidat cibulku, zázvor, česnek, koření a nechat na mírném plameni provonět. Jakmile cibulka změkne, přidat scezenou čočku a dolít vodou tak, aby byla čočka těsně pod hladinou. Vařit na mírném ohni do změknutí a zhoustnutí, přidat rajčata a kokosové mléko krátce povařit a podle chuti osolit.

Na závěr posypat čerstvou natí koriandru. K indickému dhalu se skvěle hodí rýže basmati či tradiční indický chléb naan.    

TIP: Pro neveganské milovníky darů moře lze doporučit nejlepší krevetové recepty.

Thajské červené curry s tofu

Kuchyně jihovýchodní Asie právem patří k nejoblíbenějším na světě. Typická thajská curry si našla cestu do všech domácností. Lehce pikantní červené curry krásně zahřeje v chladnějších měsících, tofu doplní nenasycené mastné kyseliny a vlákninu, která je nezbytná pro správné trávení.  

Ingredience:

  • 2 lžíce kokosového oleje 
  • 1 malá cibule drobně nakrájená
  • 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky
  • 10 g zázvoru nakrájeného na plátky
  • 1 červená paprika nakrájená na nudličky
  • 200 g čerstvých žampionů nakrájených na plátky
  • 3 lžíce červené curry pasty
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 400 g tofu nakrájeného na kostky 
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 chilli paprička nakrájená
  • 1 limetka, šťáva a kůra
  • čerstvá thajská bazalka

Postup:

Na mírném ohni rozpustit olej a osmahnout cibuli, zázvor a česnek. Přidat červenou papriku, žampióny a curry pastu a osmahnout ještě několik minut. Přilít kokosové mléko, prohřát a spojit s curry pastou. Dochutit sojovou omáčkou a šťávou a kůrou z limetky, přidat tufu a dusit na mírném plameni 15 minut. Na závěr přidat lístky čerstvé bazalky, případně dochutit. Podávat s rýží basmati. 

Domácí soba nudle se zeleninou a kešu

 

Soba nudle jsou tradiční japonské těstoviny z pohankové mouky. Mají jemně oříškovou chuť a velký podíl vlákniny a vitamínů B1, B2, niacinu, C a E. Pohanka obsahuje rutin a cholin, který blahodárně působí na jaterní buňky.

Ingredience:

  • 2 hrnky pohankové mouky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • půl hrnku vody
  • 1 lžíce oleje
  • 30 g zázvoru nakrájeného na jemno
  • 3 stroužky česneku
  • červená cibule nakrájená na proužky
  • 2 větší mrkve nakrájené na nudličky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • čerstvá koriandrová nať
  • 100 g solených kešu

Postup:

Smíchat pohankovou mouku, citronovou šťávu a vodu. Těsto zpracovat do pevnější konzistence a nechat odležet v lednici do druhého dne. Odleželé těsto vyválet na tenký plát a nakrájet na nudličky. Vařit v osolené vodě 3 minuty, promíchat a poté scedit.

V hluboké pánvi rozpálit olej a zprudka osmahnout cibuli, mrkev, zázvor a česnek, přidat sojovou omáčku a čerstvě uvařené soba nudle a promíchat. Posypat koriandrovou natí a kešu oříšky a podávat.

 

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům