Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdroj: Pixabay, szocsi
Zdroj: Pixabay, szocsi

Salzburské noky jsou druhým nejslavnějším dezertem pocházejícím z tohoto rakouského města, tedy pokud považujeme čokoládové bonbony Mozartovy koule za dezert. Salzburské noky jsou lehké jako obláček, hříšně sladké a snadno je připravíte i doma. Pak vás ale asi překvapí, že s noky vlastně nemají nic společného.

Sladké jako láska a jemné jako políbení

Přestože jsou Salzburger Nockerln úzce spjaty se Salzburgem a seženete je hlavně v místních restauracích a kavárnách, zcela právem patří mezi nejvyhlášenější rakouské dezerty. Vždyť který dezert se může pochlubit, že byl opěvován rovnou v operetě. Salzburské noky ano! Šlo o dílo Freda Raymonda Saison in Salzburg (Salzburger Nockerln) a o dezertu se v něm zpívá, že jsou „Sladké jak láska a jemné jak políbení... z nebes pozdravení ...“ No uznejte, kdo by odolal. I když se různé noky dělaly v Rakousku jako příloha nebo hlavní jídlo již dříve, podle portálu Planet-wissen.de se ještě v 18. století salzburské noky v kuchařských knihách neobjevovaly a zřejmě vznikly až v průběhu 19. století. Rovnou se však staly dezertem servírovaným při slavnostních příležitostech. Podle webu Planet-wissen.de je vynález Salzburger Nockerln někdy připisován rovnou francouzskému císaři Napoleonu Bonapartovi. Ten sice na počátku 19. století v Salzburku pobýval, ale zřejmě se tu věnoval jiný věcem než vymýšlení dezertů. Kniha Das Traditionsgebäck der österreichischen Bäuerinnen ovšem uvádí trochu jiný příběh. Podle ní je poprvé udělala již v 17. století milenka salcburského knížecího arcibiskupa Wolfa Dietricha von Raitenau Salome Altová. Jednotlivé noky prý měly představovat zasněžené salzburské kopce - Mönchsberg, Kapuzinerberg a Gaisberg. Vzhledem k časovému zařazení asi na historce moc pravdy nebude, jednotlivé noky ale opravdu zasněžené vrcholky připomínají.

Upečte si salzburské noky doma

Jisté je, že od doby svého vzniku prošly noky mnoha proměnami. Nejprve se dělaly z odpalovaného těsta, polévaly se žloutkovým krémem se smetanou a vanilkou a pak se zapékaly, později připomínaly spíš vaječnou omeletu. Jejich cesta k dnešní podobě nebyla snadná, ale nakonec nadýchané noky podobající se francouzskému suflé vznikly, a tak si na nich můžeme pochutnávat dodnes. Jejich příprava vyžaduje trochu cukrářskému umu, vytvořit nadýchané sněhové kopce zkrátka není žádná legrace. Vyskytují se v různých obměnách, aby ale mohly být označovány jako Salzburger Nockerln musí nutně obsahovat tyto tři ingredience: cukr, vejce a mouku. Většinou se podávají v oválné misce, kde vedle sebe stojí posazené tři kopce. Někdy je ještě doplňuje ovocná malinová či brusinková omáčka, která je trochu odlehčuje. V každém případě jde i tak o hodně vydatný dezert. Pokud byste si je tedy chystali objednat v restauraci, rovnou si domluvte další dva spolustrávníky, každého na jeden salzburský kopeček.

A pokud si troufnete na domácí přípravu salzburských noků, směle do toho. Můžete to zkusit rovnou podle receptu z rakouských stránek Austria.info. Budete potřebovat: 5 vajec, 4 lžíce moučkového cukru, 1 kávovou lžičku mouky, strouhanou citronovou kůru, 2 lžíce mléka a 3 lžíce másla. Vejce nejprve rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků nejprve ušlehejte tuhý sníh a po částech do něj zašlehejte 3 lžíce moučkového cukru, pak přimíchejte 3 žloutky, citronovou kůru a 1 kávovou lžičku mouky. Ve velké ohnivzdorné zapékací misce poté smíchejte a následně zahřejte 3 lžíce másla, 1 lžíci moučkového cukru a 2 lžíce mléka. Ze sněhové hmoty vytvořte 3 kopce, vložte je do předehřáté zapékací misky a zvolna pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10-12 minut. Hotové noky posypejte moučkovým cukrem a ihned podávejte. Musí se jíst ještě horké, nadýchané těsto totiž rychle klesne.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více