Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak udělat hovězí líčka na víně s dýňovými lívanečky
Zdroj: Šárka Adámková

Hovězí na víně je přímo esencí francouzské kuchyně. Obvykle se k tomuto pokrmu ale podává jako příloha bramborová kaše. Co dělat, když nemáte doma brambory, zato vám na balkoně straší hokkaidó? Lívanečky! Tahle kombinace chutná famózně a je to zase něco jiného. Jak na maso i na lívanečky nám dnes poradí Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.

S francouzským šmrncem 

Dušené hovězí maso na víně je nejvíce proslavené v podobě jídla s názvem boeuf bourguignon. Tohle ragú s kořenovou zeleninou je kromě vína vylepšené také ještě cibulkami a žampiony. Originální francouzský recept představila ve své knize slavná kuchařka Julia Child. Ale jak i ona sama uvádí, i u boeuf bourguignon existuje celá řada receptů, které se mohou v detailech lišit. Co by ale mělo zůstat v základu vždy stejné je hovězí maso, červené víno a kořenová zelenina. Právě tyhle tři složky spolu s pomalým dušením dají vzniknout famózní delikatese. "Hovězí líčka patří mezi suroviny dražší a také se obtížně shánějí. Proto bez obav použijte jakékoliv hovězí maso, vhodné na dušení," říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny. K dušení se hodí třeba zadní i přední hovězí kližka nebo podplečí. "Velmi levnou surovinou, která ovšem v tomto receptu také funguje a mám to vyzkoušeno, jsou kuřecí srdíčka. Není to sice hovězí, ale jde o surovinu dostupnou a v kombinaci s vínem a kořenovkou chutná výborně," radí Šárka a dodává, že při přípravě se postupuje stejně, pouze je čas dušení kratší. "K dušeným líčkům nebo francouzskému ragú se typicky podává bramborová kaše. Je to skvělá kombinace, ale máme čas dýní, tak proč je také nezapojit. Zkuste třeba místo kaše čistě z brambor udělat pyré z brambor a vařené dýně, anebo si připravte dýňové lívanečky," říká Šárka, která nám na líčka na víně s lívanečky poskytla svůj recept.  

Dušená líčka 

Budete potřebovat: 0, 5 kg hovězích líček, 50 g slaniny nebo pastrami špeku, 2 mrkve, 1 petržel, 3 řapíky řapíkatého celeru, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, olivový olej, rozmarýn, 1 lžičku perníkového koření, 2 lžíce rajského protlaku, 400 ml červeného vína a 400 ml masového vývaru. "Já postupuji tak, že si líčka očistím, nakrájím na větší kusy, asi 5x7 cm, osolím a opepřím. Pak v oleji osmahnu na kousky nakrájenou slaninu, přidám maso a krátce opeču ze všech stran. Vyjmu z pánve a dám stranou. Do výpeku přidám nadrobno nakrájenou cibulku, česnek a na větší kostičky nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu. Společně vše opeču. Pak zapráším perníkovým kořením, přidám k zelenině zpět maso, podliju vínem a zahustím protlakem," popisuje Šárka a dodává, že následně je potřeba maso dusit. A to buď v troubě, nebo na sporáku, ale nejlépe v pomalém hrnci, pokud ho máte. "Jakmile maso podliju vínem a zahustím protlakem, vše přendám do pomalého hrnce, přidám rozmarýn a na kousky nakrájený řapíkatý celer, zaliju polovinou vývaru a dusím asi 4 hodiny. V pomalém hrnci líčka krásně změknou a budou šťavnatá. Pokud ale hrnec nemáte, nevadí, zvládne to i trouba. Ostatně, já nakonec stejně maso vždy dotáhnu na sporáku, aby omáčka zredukovala svůj objem a zhoustla," vysvětluje Šárka a dodává, že v originálním receptu se omáčka na závěr propasíruje přes sítko a do hrnce se vrátí zpět jen maso, slanina a právě propasírovaná zeleninová omáčka. "Mně přijde zajímavější, když tam kousky zeleniny zůstanou, proto je tam nechávám a jakmile maso v pomalém hrnci změkne, vše přendám na sporák, případně podliju zbylým vývarem a omáčku ještě krátce provařím, dokud nezhoustne." Zatímco se maso dusí, je čas na přípravu dýňových lívanečků. 

Dýňové lívanečky 

Budete potřebovat: 380 g dýňového pyré, 2 vejce, 100 g semoliny nebo hrubé mouky, 150 ml mléka a olej na smažení. "Příprava je snadná. Dýňové pyré z vařené nebo pečené dýně smíchejte s vejci, semolinou a mlékem. V pánvi zahřejte trošku oleje a lžící do něj vkládejte husté dýňové těsto, tvořte lívanečky a opečte je z obou stran," vysvětluje Šárka a dodává, že lívanečky následně podává k dušenému hovězému, ale hodí se výborně také třeba ke guláši, anebo jsou skvělé doplněné kysanou smetanou a uzeným lososem jako součást předkrmu. Tak je určitě zkuste!

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více